Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Onkyo satsar på 4K

Lanserar världens första hemmabioreceiver som stöder 4K/Ultra-HD-material från Hollywood.

Av / 2014-03-20 - 09:36
Onkyo satsar på 4K

Att en receiver stöder 4K UHD-upplösning är ingen sensation. Men det är numera bestämt att framtidens 4K-material från professionella leverantörer kommer att ske med ny HDCP 2.2-kodning. Förstärkare som inte stöder detta, alltså alla som finns i dagsläget, kan inte överföra 4K-material från Hollywood eller sändningar.

Innan HDMI version 2.0 definierades var 4K-upplösning begränsad till 24 och 25 bildramar per sekund (30 i USA). Det kan tänkas att framtida filmer kommer att ha 48 eller 50 ramar per sekund (eller 60 i USA) och då är det praktiskt, fast kanske inte helt nödvändigt, att förstärkaren stöder det.

Läs också: Behöver vi 4K-uppskalning?

Onkyo_TX-NR636_silver
Onkyo TX-NR636, här i silver, är världens första hemmabioreceiver som stöder framtida Hollywood-filmer i 4K.

Världens första med 4K Hollywood-stöd
Onkyo släpper världens första receivrar med stöd för 4K-upplösning i 50 Hz. De heter TX-NR535 och TX-NR636 och tar över efter förra årets TX-NR525 och TX-NR626. Men det är bara den större av de två som stöder så kallad High-bandwidth Digital Content Protection 2.2 (HDCP 2.2). Utan detta kopieringsskydd blir det ingen full upplösning av 4K-filmmaterial, 4K-streaming eller 4K-utsändningar, i stället skalas bilden ner till vanlig HD-upplösning (1080p).

I själva verket är det alltså bara TX-NR636 som är intressant för framtida 4K-material. TX-NR535 begränsas till att visa privata filmer och bilder i 4K-upplösning, plus att en 4K-kompatibel dator också kan kopplas in. Vi föreslår att man från och med nu slutar prata om 4K i marknadsföringen av hemmabioprodukter som inte stöder HDCP 2.2.

Onkyo_TX-NR535_black1
Onkyo TX-NR535 i svart.

Onkyo_TX-NR535_silver1
Onkyo TX-NR535 i silver.

Högupplöst musik
Onkyo har sett till att båda nykomlingarna kan spela högupplöst musik. De flesta filer stöds: DSD, 24 bit/192 kHz FLAC och WAV, samt Apple Lossless upp till 24 bit/96 kHz.

Receivrarna går att styra med Onkyos gratis-app till iOS och Android, även när man strömmar via hemnätverket (DLNA). Prenumerationstjänsten Spotify stöds också, och kommer att gå över i Spotify Connect senare i år med hjälp av en uppgradering av programvaran.

Ny rumskorrektion
Onkyo utlovar bra ljud också. En nyhet är att Audyssey MultEQ-rumskorrektionen har skrotats till fördel för Onkyos egen AccuEQ. Det handlar fortfarande om automatisk högtalarkalibrering och rumskorrektion med mätmikrofon. Receivrarna mäter avstånd, bandbredd, delningsfrekvens och nivå till varje högtalare och systemet påstås ta hänsyn till reflektioner från väggar, golv och tak. Ingen tonjustering görs av fronthögtalarna, i stället fintrimmas övriga högtalares ljud så att de får samma karaktär som frontarna.

TX-NR535 har sex HDMI-ingångar och en HDMI-utgång, som samtliga klarar videosignaler i upp till 4K/60 Hz-upplösning.

TX-NR636 har också 6 HDMI-ingångar och två -utgångar, men alltså dessutom stöd för Hollywood-material tack vare HDCP 2.2. Den har dessutom en HDMI-ingång på fronten som klarar MHL för HD-material från kompatibla mobiler.

Pris och tillgänglighet
TX-NR535 släpps i början av april medan TX-NR636 dröjer till i slutet av månaden. Priserna blir desamma som föregångarna, alltså 3 500 respektive 5 000 kronor.

Onkyo.net

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen