Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Kinesiska GoerTek köper Dynaudio

Kinesiskt företag köper aktiemajoriteten i danska Dynaudio – men lovar att högtalarna även i framtiden kommer att vara ”Made in Skanderborg”.

Av / 2014-10-21 - 20:52
Kinesiska GoerTek köper Dynaudio

Högtalarfabriken Dynaudio, som håller till i Skanderborg på Jylland i Danmark, har sålts till kinesiska GoerTek. Det meddelar Dynaudio i ett pressmeddelande. Goer Tek har köpt 83 procent av företagets aktier för 291 miljoner danska kronor

I pressmeddelandet står det att tillverkning och utveckling kommer att fortsätta att ske i Skanderborg. Det betyder att Dynaudio och GoerTek går emot strömmen. På senare år har vi ju blivit vana vid att företag i Väst utvecklar sina produkter i Europa men sedan tillverkar dem billigt i Kina och Asien. Här blir det alltså nästan tvärtom.

Dynaudios grundare och störste aktieägare, Wilfried Eherenholz, fortsätter som styrelsemedlem och minoritetsägare med 15 procent av aktierna. Verkställande direktör Lars Prisak och styrelseordföranden Johannes Bogh fortsätter också på sina poster och äger 1 procent vardera.

dynaudio_studie-460x231
Dynaudios högtalare är populära som monitorer i studior.

Dynaudio har byggt högtalare sedan 1977 och exporterar till 80 länder. Högtalarna förekommer framför allt som monitorer i musikindustrin, men företaget bygger också flera highend-serier för hemmabruk, till exempel ExciteConfidence och de trådlösa Xeo som vi alla har testat och givit höga betyg. Det senaste från Dynaudio är den aktiva Focus XD-serien.

DYNAUDIO_C4Platinum
Dynaudios hemhögtalare har fått mycket beröm av recensenter – av oss också. 

GoerTek grundades 2001 och är i dag Kinas största ljudföretag. De tillverkar elektroakustiska komponenter och konsumentelektronik, till exempel smartmobiler och spelutrustning.

dynaudio.com
goertek.com

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen