Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Efterlängtad förstärkare från Hegel

H190 ersätter den uppskattade H160 och har nätverksstyrning och ”mycket bättre ljud”. Och för första gången: Spotify Connect.

Av / 2017-10-04 - 19:45
Efterlängtad förstärkare från Hegel

Den har varit på gång ett bra tag, men nu får H160 äntligen en efterträdare: Hegel H190.

Läs också: Vi testar Hegel H90 – referensförstärkaren du har råd med

När Hegel lanserade den integrerade förstärkaren Röst förra året så var den definitivt en cool produkt. En väldigt bra förstärkare i ett smalt skal som gick att styras via nätverk och som hade ny och bättre förstärkarteknik än den äldre H160-modellen. Röst låter på många sätt bättre än H160, den har bättre baskontroll och bättre upplösning längre upp, tack vare den helt nya SoundEngine 2-tekniken som med hjälp av en ”feed forward-princip” markant reducerar musiksignalens dynamiska förvrängning. Även om förstärkaren har lägre effekt så har den bättre kontroll över stora och tungdrivna högtalare – så länge man inte spelar på högre ljudnivåer än den klarar av. Då har H160 fortfarande ett hörsprång med sina 2 x 150 watt mot Rösts 2 x 75. Det är förmodligen därför som jag personligen fortfarande har en förkärlek för H160.

Hegel H190 har samma display och påkostade hörlursuttag som sin mindre kusin Röst. Foto: Hegel
Hegel H190 har samma display och påkostade hörlursuttag som sin mindre kusin Röst. Foto: Hegel

 

En sak som orsakar förvirring bland kunderna är att de två förstärkarna kostar nästan lika mycket. Röst kostar 20 000 kronor och H160 kostar 25 000 (men säljs faktiskt för 20 000 kronor i vissa butiker just nu). Så vilken ska man välja? Och varför kostar H160 mer när Röst faktiskt är bättre i de flesta discipliner?

Läs också: Vi testar Hegel HD30 – DAC i världsklass

Det har som sagt legat i luften ett tag att H160 var mogen för en uppgradering. Kanske till och med bli utbytt helt och hållet. Och mycket riktigt. Säg hej till H190.

Utseendet påminner om H160 och effekten är densamma, 2 x 150 watt i 8 ohm. Men det är ungefär det enda som är sig likt.

Foto: Hegel
Foto: Hegel

 

Mycket Röst
Hegel har hämtat mycket av tekniken i H190 från Röst. Och då menar vi inte bara den behagliga displayen med punktgrafik, utan förförstärkardelen och hörlursuttaget som Hegel har jobbat mycket med. Och förmågan att styra förstärkaren över nätverk tack vare IP-kontroll. Och precis som röst har H190 fått den nya SoundEngine 2-tekniken för att låta ännu renare.

Mest helt nytt
Vad som är intressant är hur H190 skiljer sig från både Röst och H160. För det första är den inbyggda strömningsplattformen helt ny. Precis som i Röst kan den strömma musik via nätverk, både med AirPlay och DLNA, men enligt Hegel är överförings- och processorkvaliteten förbättrad för att ge ännu bättre ljud. En glad nyhet är dessutom att Spotify Connect kommer med en framtida mjukvaruuppdatering. Tungt! Vi hoppas att även AirPlay 2 ska tillkomma så småningom, vilket skulle ge H190 multiroom-funktion för Apple-användare.

Digitalomvandlingen
Den inbyggda digitalomvandlaren är också uppgraderad jämfört med Röst och H160, som båda har samma DAC med 24 bit/96 kHz-upplösning. H190 har fått H360:s digitalomvandlare, som stöder filer upp till 192 kHz. Men till skillnad från storebror klarar inte H190 DSD-filer och den kan inte heller avkoda MQA-musikformatet på egen hand. Hegel säger att det beror på att den tekniken är relativt kostsam och skulle ha påverkat budgeten för andra delar av konstruktionen. Med andra ord: förstärkaren skulle ha fått sämre prestanda för att få stöd för relativt smala musikformat.

Extrem baskontroll
Det som ger Röst den strålande baskontrollen är dämpfaktorn på mer än 2 000:1. Det ska jämföras med en bransch där mer än 150:1 betraktas som ganska så mycket. Och H190 har en dämpfaktor på mer än 4 000:1. Det betyder att den lär kunna hålla koll på de största och svåraste högtalarna, med god marginal.

H190 kan lämna mer än 50 procent mer ström än H160, trots att de har samma effekt. ”Med andra ord kan jag sitta och njuta av H190 och ett par KEF Blade 2 utan att känna att det saknas kraft”, säger Hegels marknadschef Anders Ertzeid.

Under 2018 kommer H190 även i vitt. Foto: Hegel
Under 2018 kommer H190 även i vitt. Foto: Hegel

 

Förutom en dynamisk och väldefinierad basrespons utlovas en mjukare men ändå ytterst detaljerad återgivning av övertonregistret, tack vare en helt ny kretslayout för transistorerna i effektförstärkardelens ingångssteg.

Justerbara ingångar
Alla ingångar kan konfigureras individuellt på H190. Vilken som helst kan ställas in så att den har fast eller variabel volym, till exempel om man vill använda förstärkaren med en hemmabioprocessor eller en eller flera mediespelare med variabel volym. Det går att ange en maxnivå och vilken nivå förstärkaren startar på när man sätter på den. Käckt för de som har klåfingriga småbarn hemma!

Linjutgångarna på baksidan finns med både variabel och fast ljudnivå. Variabel till subwoofer eller extern effektförstärkare, fast till en extern hörlursförstärkare eller om man vill dra kablar till ett annat rum och en separat förstärkare.

Pris och tillgänglighet
Hegel H190 finns till en början i svart utförande, i vår/sommar nästa år kommer den även i vitt. Priset blir 30 000 kronor och förstärkaren dyker upp i butikerna under november.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen