Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets bästa kameror

Efterfrågan på nya kameror sjunker, men inte kraven på kvalitet. Här är årets bästa kameror.

Av / 2013-11-16 - 06:00
Årets bästa kameror

Försäljningen av kompaktkameror fortsätter att minska, på två år har antalet sålda kameror nästan halverats. Folk tar bilderna med mobilen i stället. Som har fått högre bildkvalitet i år, men fortfarande har långt kvar till vad en bra kamera klarar av. Därför har vi fått en spännande utveckling på marknaden. Nya siffror tyder på att de som köper en ny kamera i allt högre grad vill ha hög bildkvalitet. Bättre bilder än vad de får med kompaktkameran och mycket bättre än med mobilen.

De dyrare kompaktkamerorna säljer nämligen så bra att allt fler märken lanserar påkostade modeller med stora bildsensorer och påkostad optik. Efterfrågan på de så kallade proffskompakterna och de små systemkamerorna ökar så mycket att det bara kan förklaras med större intresse för bildkvalitet.

Hittills i år har försäljningen av kompakta systemkameror ökat med lika mycket som försäljningen av spegelreflexer har minskat.

Ett skifte
Intressant nog ökar också omsättningen av optik till systemkameror. Fler fotografer köper alltså extra objektiv till sin kamera, plus fler tillbehör som kameraväskor och små stativ. Det innebär att fotomarknaden inte har det så illa som man skulle kunna tro när man ser kompaktkamerornas försäljningssiffror.

Kanske kan Sonys små kamerobjektiv – Lens Camera – som man sätter fast på mobiltelefonen vara kompaktkamerornas efterträdare. I så fall representerar QX10 och QX100, som de heter, en ny vändning för marknaden. Med bildsensor, batteri och minneskort samt inbyggt zoomobjektiv, tar bilderna ett stort steg upp i kvalitet jämfört med mobilkameran. Man kan lagra bilderna fortlöpande på mobilen när man plåtar och använder mobilskärmen som sökare för de trådlösa kameraobjektiven.

Enklare skötsel
Många kameror har numera pekskärm som man använder på ungefär samma sätt som mobilskärmen när man gör ändringar. De flesta kameror har blivit trådlösa för länge sedan och laddar över bilderna direkt till mobilen. För även om skillnaden i bildkvalitet har blivit mindre mellan rivaliserande kameramodeller är det stora skillnader i användarvänlighet. I våra tester värderar vi skötseln nästan lika högt som bildkvaliteten, därför har det blivit allt svårare att komma med bland Årets bästa.

TG-2_red-left-frnt_990

Årets bästa kompaktkamera – Olympus Stylus TG-2 iHS

Olympus tåligaste allväderskamera kan du gå i krig med. Den vet var du har varit och bildkvaliteten är bäst i klassen.

Olympus Stylus TG-2_1
Kompaktkamerornas försäljningssiffror dalar men allväderskamerorna blir allt populärare. Olympus TG-2 visar tydligt varför. Bildkvaliteten har tagit ett sjumilakliv de senaste åren och i dag är de flesta allväderskameror lika bra som vanliga kompaktkameror.

Den här är den allra bästa. Olympus lilla kamera kan dyka ner till 15 meter – 45 med ett undervattenshus – och tar fina bilder både ovanför och under vattenytan. Den filmar HD-video, har ljusstark zoomoptik och Olympus ”knack”-styrning så att man kan ändra inställningar genom att helt enkelt knacka med knogen på kamerans sidor. Praktiskt när man har handskar på sig.

Olympus Stylus Tough TG-2 iHS är den mest robusta kompaktkameran vi har testat hittills och dessutom den som tar bäst bilder. Bildkvaliteten ligger inte riktigt på samma nivå som Olympus Stylus XZ-1 eller Sony RX100, men är definitivt bra nog för att jämföras med Canon Ixus eller en vanlig kompaktkamera. Om det är en allväderskamera du är på jakt efter så kan du sluta leta nu.

Videoinspelningarna är också bra i god belysning, med relativt hög skärpa, bra detaljering och definition samt exakt autofokusering. Även ljudet håller hög kvalitet. Det blir kort sagt inte bättre än så här i allvädersklassen.

Läs hela recensionen här

FujifilmFinePixX100S_990

Årets bästa proffskompakt – Fujifilm X100S

X100S har blivit redskapet som seriösa fotografer dreglar efter – och det är välförtjänt.

Fujifilm X100S
Få kameror ger så trovärdiga bildfiler som X100S. Det skulle man kanske inte kunna tro med tanke på att retro-stilen andas gammaldags teknik. Men faktum är att kameran har en ovanligt lyckad kombination av bildsensor och optik som får fram detaljerna på ett sätt vi oftast förknippar med dubbelt så många megapixlar – och en helt annan typ av kameror.

X100S är en av få kompaktkameror som har lika hög eller högre bildkvalitet än spegelreflexer i proffsklassen. Den är naturligtvis inte lika snabb, har ingen zoom eller en otrolig bildhastighet, utan inbjuder till att närma sig fotograferande från ett annat håll.

Den prydliga hybridsökaren som kan växla mellan optisk och elektronisk sökarbild är jättepraktisk. Skötseln är föredömlig och X100S är ett ypperligt val för fotografer som är intresserade av att komma närmare inpå motivet och låta kreativiteten flöda fritt.

Fujifilm har visat sig vara lyhörda. De har förvandlat X100S till en snudd på perfekt kamera. Tre år efter X100 har de gjort sin bästa kamera i serien. Och samtidigt skapat en av de allra bästa på dagens marknad. X100S passar ändå inte alla, utan mest fotografer som inte alltid – eller inte alls – behöver utbytbar optik. (05/13) LS

Läs hela recensionen här

samsungNex300_990

Årets bästa systemkamera, budget – Samsung NX300

Samsung har försökt göra NX300 lika lättanvänd som en smartmobil. Tur att bildkvaliteten är av det seriösa slaget!

Samsung NX300
Egentligen är det väldigt bra gjort. Att gå från noll erfarenhet av systemkameror till NX300 på bara tio år. Samsung har gjort en av de bästa systemkamerorna vi har testat. På andra områden har de också visat att är duktiga på att ställa om sig, men Samsung har också fått kritik för att de är duktiga på att kopiera andra.

Det kan man inte beskylla dem för här. På många sätt är NX300 en unik kamera, med lösningar som Samsunga är ensamma om. iFN-knappen, till exempel, som ger direkt tillgång till de viktigaste inställningarna, sitter på objektivet. Låter kanske konstigt, men är väldigt praktiskt. NX300 har närfältskommunikation (NFC) också, plus wifi som gör trådlös överföring till rena barnleken. Och bildkvaliteten finns också på plats.

Äntligen! är lockande att utbrista. Samsung har sakta men säkert förbättrat sina systemkameror för varje generation, men på vissa områden har de ändå inte riktigt orkat hela vägen fram till tätskiktet. Men nu har de lyckats. NX300 är en stark utmanare till Sonys, Olympus och Panasonics kompakta systemkameror. Användarvänligheten är väldigt bra och bildkvaliteten tillhör äntligen toppklassen. Mer kan man inte begära. Bortsett från lite bättre greppvänlighet till nästa generation …  (08/13) LS

Läs hela recensionen här

NikonD7100_990

Årets bästa systemkamera, avancerad spegelreflex – Nikon D7100

Genom att uppgradera det som betyder mest och behålla resten har Nikon fått en ny vinnare i D7100.

Nikon D7100
Ibland behövs det inte så mycket. Förra året vann Nikon i samma klass med D7000. Då är det kanske inte så konstigt att efterträdaren D7100 gör samma sak i år. Det var nämligen inte mycket fel på D7000. Nikon har förbättrat de viktigaste områdena och skapat en ännu bättre kamera, som sticker ut den berömda noslängden framför konkurrenterna i klassen.

Kamerahuset ser nästan ut som förut, men på insidan har Nikon bytt till en 24 Mp-bildsensor utan lågpassfilter för att få maximal skärpa, snabbare bildprocessor, full HD-video i 30/25/24p-kvalitet, stereomikrofon och en ljuskänslighet som går att utöka till ISO 25600. Kameran kan dessutom fyra av bildserier med 6 bilder i sekunden och har en 51-punkters autofokus för högre precision, även i dåligt ljus.

Tack vare märkbart bättre fokusprecision, extrem detaljskärpa och snudd på felfri användning är Nikon tillbaka i förarsätet. D7100 är inte bara bäst i klassen utan en av de allra bästa oavsett klass. Med briljant bildkvalitet, där särskilt dynamiken och bruskontrollen slår rivalerna på fingrarna, är det ingen som kommer i närheten av skärpan man kan få med D7100. 18–105 mm VR är ett bra kit-objektiv att börja med, men kameran förtjänar Nikons mer påkostade optik. Den här kameran växer nämligen med uppgiften!

Läs hela recensionen här

lumixdmcGX7_990

Årets bästa systemkamera – Panasonic Lumix DMC-GX7

Få systemkameror är lika tillfredsställande att ta bilder med som den här. Lumix GX7 är årets mest kompletta systemkamera i sin klass.

Panasonic Lumix DMC-GX7
Panasonic var först på marknaden med en kompakt systemkamera, men det tog sin lilla tid innan marknaden lät sig övertygas. Trög autofokus, ofullständig bildkvalitet och ett par tabbar i användningen underlättade inte direkt. Men det var länge sedan och i dag växer de kompakta systemkamerorna snabbt i popularitet.

Det förstår man lätt när man får Lumix GX7 i handen. Allt stämmer. Det gummerade greppet passar som hand i handske, responsen är blixtsnabb och tack vare NFC, wifi och pekskärm är kameran så komplett den kan bli. Inte bara för att den har en praktisk vridbar elektronisk sökare utan för att bildkvaliteten tillhör toppklassen.

Lumix GX7 är inte en actionkamera på något sätt. Kanske är den inte heller förstahandsvalet för fotografer som kräver att kameran är väderskyddad. Eller de som föredrar en stor kamera med optisk sökare, som en spegelreflex. Men det är också de enda begränsningarna av väsentlig art.

Bildkvaliteten, skötseln, användarkänslan – som tillsammans gör det till en fest att arbeta med GX7 – gör också kameran till Panasonics bästa hittills. Och den bästa av alla spegellösa kompakta systemkameror vi har testat i år.

Läs hela recensionen här

Sony-Alpha-99-990x505

Årets bästa systemkamera, proffsklassen – Sony Alpha SLT-A99

Sony vill utmana Nikon och Canon med sin A99. En kamera som verkligen övertygar och som kunniga fotografer garanterat kommer att dregla över.

Sony Alpha SLT-A99
Att utmana de stora, etablerade kameramärkena i det tuffaste segmentet av dem alla – proffsklassen – är en svår prövning som få har lyckats med. Sony har både tekniken och resurserna, och tack vare arvet från Minolta kan de absolut lyckas bättre än andra har gjort.

Sonys A99 har 24 megapixlar på en sensor i fullformat (36 x 24 mm) och på papperet finns allt som behövs för att mäta sig med de allra bästa. En stor högupplöst kvalitetssökare med OLED-panel, dubbla kortspalter, väderskyddat kamerahus, 15 bilder/s hastighet, 1080p/50/28M-video och 14-bitars råfiler låter som en dröm för yrkesfotografer, men är en realitet i A99.

Sony har lyckats över all förväntan med sin Alpha 99. Bildkvaliteten kan mäta sig med de allra bästa vi har testat, på vissa områden är den bättre än det mesta. Även kräsna fotografer kommer att hitta mycket att glädja sig åt. Kamerans design och skötsel är välgjord, inifrån och ut, och fotografen har nästan oändliga möjligheter att fintrimma och anpassa allt efter sina personliga preferenser. Action och sport är ungefär det enda som andra kameror behärskar bättre. På allt annat är A99 så nära den kompletta systemkameran man kan komma i den här prisklassen. I synnerhet för dem som tycker att videokvalitet är lika viktigt som stillbildskvalitet.

Läs hela recensionen här

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen