Ninja Luxe Café Premier

Lyxmaskin till reapris?

Ninja Luxe Café Premier erbjuder espresso, filterkaffe, kallbryggt kaffe och automatisk mjölkskumning i en maskin till ett överraskande lågt pris. Men kan kvaliteten matcha ambitionen?

Ninja Luxe Café Premier

(Foto: Lasse Torp Hansen)

I sann Ninja-stil är den nya espressomaskinen Ninja Luxe Café Premier inte bara en vanlig espressomaskin. Den är fullspäckad med funktioner. Förutom vanlig espresso, kallbryggt kaffe och automatisk mjölkskummare (både kall och varm) är Luxe Café utrustad med en ”Quad”-korg som gör att du kan göra en fyrdubbel espresso. Något jag aldrig hört talas om tidigare. Den kan också göra en enstaka kopp gammaldags filterkaffe i samma filterkorg. Allt i en maskin för mindre än 7 000 kronor. Ännu mindre om du hittar ett bra erbjudande.

Espresso är knepigt, och Ninjas inställning till användarvänlighet liknar den hos Sage-maskiner, där de klassiska espressokvaliteterna inte påverkas (trycket skapas av det finmalda kaffet och inte ”artificiellt” av maskinen), utan istället ger maskinen kontinuerlig pedagogisk vägledning om inställning av kaffekvarnen, bryggning av kaffe och skumning av mjölk. Ninja kallar detta för ”Barista Assist Technology”.

Läs också TEST: Sage The Barista Touch Impress Den senaste espressomaskinen från Sage är den bästa någonsin från varumärket och bevisar deras filosofi. Nämligen att det går att tillverka en användarvänlig espressomaskin som inte kompromissar med de klassiska espressodygderna.

Du kan ändra kaffets storlek och styrka, men i övrigt guidar maskinen dig genom hela processen och gör så mycket som möjligt automatiskt. Den talar om hur du ska mala, när du ska tampa kaffet och den slutar automatiskt brygga när rätt mängd vatten (enligt maskinen) har runnit igenom. Mjölkskummaren är också automatisk.

Tveksamma rekommendationer

Maskinen använder en inbyggd våg för att ge dig samma dos kaffe varje gång och efter varje espresso bedömer den om kaffekvarnen ska ställas in på finare eller grövre malning, beroende på hur snabbt vattnet rann genom kaffet. Den är inte särskilt noggrann och har ofta mycket stora variationer i den ”rekommenderade” inställningen för kaffekvarnen. Det innebär att du kan slösa otroligt mycket kaffe på att justera fram och tillbaka efter maskinens rekommendationer. Om du är helt ny på detta kan rekommendationerna göra mer skada än nytta. Det är bäst att själv prova små justeringar tills espresson rinner som önskat.

Läs också TEST: DeLonghi Eletta Explore Intensiv cold brew, sött iskaffe eller varm, aromatisk cappuccino? Nya DeLonghi kan göra allt.

När espresson är perfekt kan du använda den automatiska mjölkskummaren. Den liknar en klassisk rostfri kanna som en barista skulle använda, men i botten finns en fast visp som tillsammans med ångarmen ska ge rätt temperatur och konsistens. Ett system jag inte har sett tidigare.

Luxe Café har justerbara temperaturinställningar (för både mjölk och kaffe), men dessa begriper man inte utan hjälp av användarhandboken, så var rädd om den.

En oerhört grov och rätt felaktig rekommendation från maskinen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Kaffekvalitet

Ur ett klassiskt espressoperspektiv levererar Ninja. Kvarnen är av god kvalitet (särskilt imponerande i denna prisklass!) och espresson är både fyllig och karaktärsstark. Man kan med fördel använda sin köksvåg och stoppa espressot manuellt i stället för att förlita sig på den automatiska stoppfunktionen. Kvarnen har endast 25 inställningar, vilket är i underkant för espresso, men det är acceptabelt, och den önskade inställningen ligger sällan mellan två siffror.

Läs också TEST: DeLonghi Primadonna Aromatic Den nya toppmodellen Primadonna Aromatic erbjuder nästan alla DeLonghis bästa funktioner, men påminner fortfarande mycket om den billigare Eletta Explore.

Om du gör den ofattbart stora fyrdubbla espresson ”Quad” inser du att det är praktiskt taget omöjligt att placera två koppar under maskinen. Endast mina två små italienska koppar kan stå under pipen samtidigt.

Maskinen har testats med min favoritböna för klassisk espresso, Black Death från Riccos. Liksom andra ”riktiga” halvautomatiska maskiner kan den extrahera all den goda smaken från bönorna i en lagom tjock, sirapsliknande espresso, som är både mer intensiv och intressant än espresson från en helautomatisk maskin. En dubbel espresso tar cirka 30 sekunder att brygga.

Filterkaffe och cold brew

När man väljer filterkaffe kontrollerar maskinen om man använder rätt filter och föreslår en lämplig malningsinställning, som jag tyckte var lite för grov för min smak. Därefter droppar den långsamt vatten genom kaffet och producerar en hyfsad kopp filterkaffe, även om den inte kan konkurrera med en riktig filterkaffemaskin. Det tar 3 minuter och 24 sekunder att göra en kopp filterkaffe.

Luxe Café kan också göra kallbryggt kaffe (både espresso och filter!), vilket fungerar acceptabelt, men smaken är inte lika god som när du brygger en espresso på vanligt sätt och sedan tillsätter is. Den kallare temperaturen gör kaffet surt, och programmet för kallbryggt kaffe (liksom espresso) tar 1 minut och 49 sekunder, vilket är något längre än en vanlig espresso.

Så här ser en kopp filterkaffe från en espressomaskin ut. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Mjölkkvalitet

Den annorlunda mjölkskummaren ger bättre skum än de flesta helautomatiska maskiner, men den hotar inte Sage, särskilt inte när det gäller latte-konsistensen, som är klart svårast att få till. Luxe Café ger mjukt och voluminöst mjölkskum till en cappuccino, men den ”lägsta” inställningen ger bara varm mjölk utan någon märkbar konsistens. Det är oklart varför maskinen både vispar och ångar samtidigt, men man kan också prova att ånga mjölken manuellt, vilket kan ge bättre resultat om man vet vad man gör.

Läs också Grupptest: 4 espressomaskiner i toppklass Om pengar inte ska stå i vägen för din kaffeupplevelse har vi testat några av de dyraste och häftigaste espressomaskinerna på marknaden.

Å andra sidan är det kalla skummet helt fantastiskt! Bättre, tjockare och lyxigare än det annars välfungerande systemet i Delonghi Eletta Explore och Primadonna. Och det säger inte lite. Särskilt med växtbaserad mjölk blev resultatet extremt delikat. Det kalla skummet tar bara 51 sekunder. Varm cappuccinomjölk tar 1 minut och 58 sekunder.

Läs vidare
Exit mobile version