Garmin Instinct 3

För träningsnörden

En riktigt bekväm och användarvänlig äventyrsklocka som gör dig redo för allt.

Garmin Inledning

Garmin Instinct 3 är ingen nätt liten klocka som smälter in. Nej, den syns och den tar plats men den är faktiskt lättare än vad den ser ut och det tackar jag speciellt för. För att få ut det mesta och det bästa ur denna typ av klocka behöver den vara med dygnet runt och initialt är jag rädd att detta kommer bli en utmaning eftersom jag av olika anledningar inte använt en smartklocka de senaste månaderna.

Garmin Instinct 3
Garmin Instinct 3 är storleksmässigt en rätt rejäl pjäs som inte är så lätt att dölja. Framför allt inte om den är mintgrön som mitt testexemplar. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Instinct 3 finns i tre olika storlekar, 40/45/50 mm. Mitt exemplar är 45 mm med AMOLED-skärm, men den finns även med solenergiladdning.

Jag uppskattar verkligen att armbandet är perforerat eftersom det minskar risken för hudirritation. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att leva med Garmin Instinct 3

Min oro visar sig vara helt obefogad, trots att jag lever med klockan på handleden dygnet runt stör den mig inte det minsta. Armbandet är av silikon och övrigt material är främst fiberförstärkt polymer (typ plast) tillsammans med aluminium vilket gör klockan rätt mjuk och inte så ”rivig” som till exempel tidigare testade Garmin Epix.

Instinct 3 saknar pekskärm så här får jag förlita mig på knapparna. Två rejäla knappar på ena sidan och tre på den andra. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Garmin Instinct 3 saknar pekskärm och om det är en för- eller nackdel är högst personligt. För mig var det en nackdel till att börja med men när jag väl tagit mig tiden att lära mig vad de olika knapparna har för funktion var det hyfsat problemfritt. Jag kan tillägga att knapparna är tillräckligt stora för att göra handhavandet lätt.

AMOLED-skärmen är verkligen en riktig höjdare. Skarp och färgglad vilket underlättar enormt under ett träningspass när fokus bör ligga på själva träningen och inte på att analysera vad det står på klockan. Även i vardagen är detta riktigt, riktigt bra.

Direkt på klockan kan jag snabbt och smidigt göra olika mätningar som skvallrar om min hälsa. Bland annat puls, stressnivå, HRV (tidsintervallet mellan två hjärtslag), andningsfrekvens och uppskattad mängd syre i blodet.

Tack vare att klockan har en tålighet på 10ATM gör det inget om jag glömmer att jag har den på mig när jag hoppar in i duschen eller får en stor längtan efter att åka vattenskidor. Den är verkligen gjord för att klara olika äventyr.

Instinct 3 har ”något-jag-inte-visste-att-jag-behövde” i form av en ficklampa. Faktum är att det är riktigt bra och något jag använt mig av en hel del på kvällspromenader i mörker.

Batteritiden uppges till upp till 18 dagar och det känns absolut korrekt. Jag använde klockan dygnet runt men det var inte varje dag som jag loggade träningspass. Misstänker att det är ”normalanvändande”.

Träning och återhämtning

Garmin Instinct 3 har alla möjliga, och omöjliga, träningsprofiler såsom olika former av cykling, löpning, multisport, snö och vinter, gym, och racketsporter. Jag vågar nästan lova att du hittar just din favorit. Och finns den inte så kan du nästan vara säker på att den kommer. Garmin är duktiga på att lägga till aktiviteter.

Nu kanske inte golf räknas till ”äventyr” även om vissa golfrundor absolut kan upplevas så. Men du kan ändå hitta golfbanor i överflöd i klockan. Sannolikheten är kanske inte heller så stor att du går vilse på golfbanan, men befinner du dig ute i okänd terräng använder Garmin SatIQ-teknik (multiband GPS) för att bestämma det mest lämpliga satellitläget i omgivningen och på så sätt få dig att hålla dig på rätt spår.

I appen Garmin Connect kan jag enkelt hitta mängder av mätvärden och information. Här kan jag delta i olika utmaningar, hitta vänner för att ”sporra” varandra i träningen, få program från Garmin Coach och mycket annat. Appen är väldigt enkel och användarvänlig.

Direkt efter ett tufft träningspass är det rätt skönt att klockan visar samma som min kropp känner. Min kropp är inte redo för mer träning just nu och min återhämtningstid är 54 timmar… Fram med en skön bok och upp med fötterna på bordet – välkommen, härliga återhämtning! (Foto: Åsa Warme Hallén)

För att säkerställa att jag tränar tillräckligt, men ändå inte för tufft använder jag mig gärna av Body Battery-funktionen. Funktionen mäter kroppens energireserver och blir en riktlinje för hur jag ska lägga upp min träning.

Bakom siffrorna ligger analyser av bland annat pulsvariabilitet (HRV), stress, sömnkvalitet och aktivitet.

Jag är inte helt ovan vid träning och känner mig kropp rätt väl men upplever ändå Body Battery som ett bra komplement som bekräftar det jag själv känner.

Enligt Garmin är min konditionsålder 49,5 år och Garmin anser tydligen att jag ska sänka min ålder ytterligare 2 år. Jag får även tips om hur jag kan uppnå detta. (Skärmbild: Åsa Warme Hallén)

Att hålla koll på konditionsåldern kan vara en indikation på hur vältränad man är jämfört med den faktiska åldern. Är du riktigt noggrann eller kanske i början på en livsstilsförändring kan Garmin Index S2 Smart Scale vara ett bra komplement för att få det så exakt som möjligt.

Nu är det mer regel än undantag att ta tekniken till hjälp för att få svar på om man sovit bra eller inte. Varje morgon kan Garmin Instinct 3 presentera en morgonrapport som visar mitt sömnresultat på ett enkelt och överskådligt sätt direkt på klockan. Känner jag att jag har behov av det så finns det även sömncoach att tillgå. I min morgonrapport framgår även aktuellt väder och vad som finns på dagens schema i kalendern. En egen, och ganska prisvärd, sekreterare med andra ord.

Läs vidare
Exit mobile version