God pasta är en verklig lyx både till vardags och till fest, och med en automatisk pastamaskin är det både snabbt och billigt att göra färsk tagliatelle, även när man har bråttom.
Helautomatiska pastamaskiner av typen ”extruder” liknar inte de gammaldags pastamaskinerna med vev. De är i stället uppbyggda som små fabriker, där mjöl och vatten (eller ägg) blandas automatiskt och pressas ut genom ett lämpligt munstycke. På så sätt kan man få allt från spaghetti till pastarör.
Maskinen sköter hela processen från knådning till pressning, så det kan inte bli mycket enklare.
De två maskiner vi testar denna gång är Philips Series 7000 och Witt Premium Pasta Maker.
Grundläggande tips
Båda maskinerna har inbyggd våg och automatisk beräkning av rätt mängd vatten för den mängd mjöl man vill använda. I teorin klarar de sig själva, men lite teoretisk kunskap, särskilt från online-communityn om pasta-”extruders”, tar pastakvaliteten till nästa nivå och minskar utmaningarna för nybörjare.
Den rätta konsistensen för degen är inte alls som handgjord pasta. I stället för en deg som påminner om modellera är den önskvärda konsistensen mer som våt sand. Ett annat bra knep är att lägga tillbaka den första degen som kommer ut i maskinen, eftersom pastaformen måste värmas upp lite innan den ger ett jämnt och slätt resultat.
Båda maskinerna kan användas med vanligt vetemjöl och durumvetemjöl (även kallat semolina), samt med ägg eller vatten. Det täcker de flesta klassiska pastatyper. Om du vill gå dina egna vägar finns det inget som hindrar dig från att blanda spenat i äggblandningen, eller kanske prova med linsmjöl. Pastamaskinerna ger möjlighet till manuell kontroll, så att du kan experimentera.
Målet är en jämn pastadeg som inte klibbar ihop, oavsett pastatyp. Dessutom tittar vi på hur mycket deg som blir kvar i maskinen efter att den är klar, och som därmed går till spillo. Slutligen är naturligtvis konsistensen och smaken på pastan avgörande.
