Ecovacs GOAT A3000 löser GPS-problem, men har en del svagheter
Ecovacs GOAT A3000 LiDAR

GPS-fri smarting med brister

Med ren LiDAR-teknik löser Ecovacs GOAT A3000 GPS-problemen som många robotgräsklippare dras med i tätbebyggda områden.

Ecovacs GOAT A3000 LiDAR 4

Foto: Ecovacs

Det mest speciella med Ecovacs GOAT A3000 är dess unika navigeringsmetod. Den har uteslutande LiDAR och använder inte GPS alls. Med andra ord fungerar den mer som en robotdammsugare, fast för gräsmattan. De flesta andra modeller ärr beroende av GPS-signaler för navigering. För många användare kan detta vara den optimala lösningen: I nybyggda områden ligger husen ofta mycket tätt, så är det även där jag bor. Tyvärr fungerar inte alla robotgräsklippare hemma hos mig eftersom GPS-signalerna är för dåliga. När de tappar täckningen vägrar de flesta att klippa. Då kan LiDAR vara lösningen. GOAT A3000 använder sitt eget LELS Pro Dual-LiDAR-system, som kombinerar 360-graders LiDAR på toppen med en extra 3D ToF LiDAR-radar och en AI-kamera på framsidan.

Ecovacs GOAT A3000 LiDAR 2 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Installation och kartläggning

Detta dubbla system ser till att roboten kan jobba jämnt utan att påverkas av skugga eller andra förhållanden som stör GPS-signalerna. En klar fördel med Ecovacs är hur snabbt den kommer igång: Det går mycket snabbare att installera den eftersom det bara använder LiDAR. Detta är en stark kontrast till GPS-baserade system, som kan ta tid på sig att upprätta satellitanslutning. TruEdge-precisionsklippsystemet når inom 5 cm från hinder som väggar och staket, och AI Deep Learning-tekniken gör att roboten exakt kan identifiera klippbara gränser i realtid. AIVI 3D-hindersystemet kan upptäcka fler än 200 typer av föremål med hjälp av en 150-graders fisheye-kamera och frontmonterad 3D-ToF LiDAR. Den automatiska kartläggningsfunktionen fungerar bra, men om roboten fastnar någonstans stannar den och man måste börja om. Den ska visserligen kunna skilja på en grön gräsmatta och grå asfalt, men det är mycket snabbare och mer tillförlitligt att köra roboten runt gräsmattans gräns genom att styra den med mobiltelefonen.

Ecovacs GOAT A3000 LiDAR 3
Foto: Ecovacs

Ecovacs GOAT A3000 i praktiken

En stor fördel med Ecovacs är möjligheten till justeringar i realtid: Om du till exempel ser att den undviker att klippa ett par höga grässtrån kan du justera i appen hur högt gräs den får klippa under tiden den kör. Du kan göra samma sak med klipphöjden, men andra funktioner, till exempel att dela in tomten i sektioner, måste göras när gräsklipparen är dockad.

Tekniken har dock sina svagheter också. Som gränsnoggrannheten: Ecovacs försöker nämligen tänja på gränserna och klippa utanför. Med resultatet att den hemma hos mig både har fastnat i staket och till och med försvunnit ner för en brant backe utanför gräsmattan. Att justera kartgränserna i appen i efterhand måste göras genom att placera en avgränsare före kanten och sedan skapa en separat sektion av kantområdet.

Läs också Nyhet: Robotgräsklipparen Ecovacs Goat G1 hittar vägen själv Ecovacs Goat G1 styrs med en app och ersätter kantkabel med virtuell avgränsning.

Under testet upptäckte jag att Ecovacs kunde vara en smula oförutsägbar. Den första klippningen lämnar mellanrum mellan flera av klipplängderna, så att det blir ränder med högt gräs. Det tar ett par rundor innan det blir riktigt bra. Tänk också på att Ecovacs är lite feg när det gäller att klippa högt gräs. Du kan ställa in den på att klippa upp till 15 cm, men vissa ogräs som är högre än så kan uppfattas som hinder, då kör klipparen runt och du får många tuvor på gräsmattan. Att klippa min gräsmatta som har en lutning på runt 45 procent gick förvånansvärt bra. Ecovacs klarade sig både upp och ner för backen utan problem.

Ecovacs fastnade på samma ställe flera gånger. Foto: Geir Gråbein Nordby
Läs vidare
Exit mobile version