Genom åren har Corsair gjort många varianter av Virtuoso-headsetet. Vi har testat flera av dem och de har varit bland de mest välljudande och bekväma i sin klass.
Nu har ett ”Max” lagts till i namnet, vilket höjer förväntningarna ännu mer. Även priset har höjts en del.
Corsair Virtuoso Pro Max Wireless stöder både Bluetooth och fördröjningsfri 2,4 GHz-anslutning via den medföljande USB-dongeln. Samtidigt. Så man kan spela och lyssna på musik – eller köra teamspeak via exempelvis Discord. Däremot är det slut med stödet för analogt ljud. Vilket väldigt få användare någonsin kommer att upptäcka.

Designmässigt liknar Corsair Virtuoso Max Wireless sina föregångare. Det handlar om ett välvuxet headset med stora, platta, runda öronkåpor. Stilen är dämpat svart (eller lika dämpat silver) och utan en antydan till ungdomliga pråligheter. Detta är ett headset för vuxna. Det finns inbyggd RGB-belysning i Corsair Virtusoso Max Wireless, men den är så diskret att man knappt märker den.
En diamantskuren ring runt varje öronkåpa döljer volymkontrollen för systemljud respektive Bluetooth-ljud. Det är superläckert gjort. Mikrofonen sitter på en mjuk, tygklädd svanhals. Den är avtagbar och eftersom allt är digitalt är kontakten USB-C i stället för vanliga 3,5 mm minijack.
Öronkuddarna och huvudbygeln är vadderade med mesh-tyg. De tidigare modellerna var klädda med konstläder vilket gav en lite lyxigare känsla. Men en varm sommardag uppskattar man nog bättre ventilation. Det sänker också lyxkänslan lite att kuddarna verkar hårdare än tidigare, och huvudbygeln är av plast.
Det som främst skiljer Corsair Virtuoso Pro Max Wireless från sina föregångare är elektronisk brusreducering (ANC), som hjälper till att undvika distraktioner från andra spelare. Om man vill höra sina lagkamraters konversationer i rummet kan man använda transparency mode, som skickar in ljud utifrån genom öronkåpornas mikrofoner.
Corsairs styrmjukvara heter iCUE och har alla inställningar de flesta behöver – plus lite extra. Till det senare hör en instrumentpanel där man kan se systeminformation för datorn, inklusive RAM-frekvensen och temperaturen för varje processorkärna.
Mer intressant för headsetet är SoundID Personalization, som kan anpassa ljudet efter användarens hörsel – och personliga smak. Det första görs genom ett hörseltest och det senare med hjälp av en serie musikprover där man väljer vilka som låter bäst.
Självklart stöder Corsair Virtuoso Pro Max Wireless även 3D-ljud. Det görs i form av Dolby Atmos, som ger den bästa kompatibiliteten med filmer och spel.
Hifi-aktigt ljud
Vi har som sagt testat flera Corsair Virtuoso-headset, och de har alltid haft bra och väldigt hifi-liknande ljud. Lyckligtvis är Max-upplagan inget undantag. Oavsett om det är tal, musik eller höga explosioner så återges de trovärdigt och naturligt. Åtminstone om det är vad man har valt i den individuella installationen med SoundID. Om man låter sin entusiasm ta överhanden under installationen kan man när som helst göra testet igen och det går även att skapa flera olika ljudprofiler.
Detta skulle inte gått om den grundläggande ljudkvaliteten saknades, men Corsair levererar varorna. De påpekar att membranen i elementen är gjorda av grafen, som är ett supertunt och stabilt kolfibermaterial. Detta har säkert bidragit till det rena ljudet – även om vi å andra sidan inte kan säga att ljudet är märkbart renare än i föregångarna. Eller i andra bra headsets utan grafen.
Corsair konkurrerar direkt på både funktioner och pris med lyxmodeller som Steelseries Arctis Nova Pro Wireless, Sony Inzone H9 och Turtle Bech Stealth Pro. Alla tre har det gemensamt att de har ANC och en stil som riktar sig till vuxna spelare – och alla har någon gång vunnit utmärkelsen Årets gaming-headset. Det är ett tufft startfält att jämföras med. Corsair är på samma ljudmässiga nivå som dessa tre – inte minst tack vare den smarta anpassningen till hörseln – men är också dyrast med dagens priser. Om RGB-ljusshow är viktigt kan det också tippa över balansen till Corsairs fördel.