annons
ultimate-ears-wonderboom
(Foto: Logitech)
Maj 2017Ultimate Ears Wonderboom

Ultimate Ears Wonderboom

Musikalisk handgranat

Wonderboom tar hand om festen på stranden, i duschen och på poolpartyt.

annons

Ultimate Ears har successivt cementerat sin plats på marknaden för mobila Bluetooth-högtalare och märket – som numera ingår i Logitech – spottar ur sig nya och intressanta produkter med jämna mellanrum. Det senaste tillskottet är en liten granatformad högtalare som rent prismässigt hamnar lite väl nära Roll 2 – ja, de kostar faktiskt lika mycket. Logitech försäkrar dock att de inte riskerar att kannibalisera på sina egna marknadsandelar, utan anser i stället att nya Wonderboom vänder sig till en annan kundgrupp. Om man jämför de två direkt, bortsett från priset, är de också helt annorlunda. Utseendet är mindre poppigt och ungdomlig, snarare mer dämpat och sofistikerat. Ljudet är också annorlunda och Wonderboom utlovar – och levererar – mer BOOM för pengarna.

 

Pastellfärger är inne! Foto: UE
Pastellfärger är inne! Foto: UE

Vattentäta pastellfärger
Som övriga modeller är Wonderboom 100 procent vattentät och kan därför hänga med in i dusch och ner i poolen. Läckert! De grälla färgerna och psykedeliska mönstren vi såg på Roll 2 är utbytta mot pastellfärger, som klär den knubbiga högtalaren otroligt bra. Stilen är mjuk och nästan söt, vilket innebär att Wonderboom passar in utmärkt i den skandinaviska inredningsstilen. Men det betyder inte att du är bunden till hemmet, Wonderboom är byggd för att tåla lite av varje och kan därför tas med överallt där du kan tänkas vilja ha den. Förutom att vara vattentät tål Wonderboom omild behandling, vilket uppskattas om de minsta i hushållet får tag på den – det gör ingen om den drattar ner i golvet.

Häng den på en krok – eller ett finger. Foto: UE
Häng den på en krok – eller ett finger. Foto: UE

Det lilla gummibandet på toppen betyder att den enkelt kan hakas fast och passar exempelvis bra till tvålhyllan i duschen. Nu är det ett sant nöje att lyssna på musik i badrummet.

Flugviktare med tungviktsmuskler
Som redan nämnts finns det massor av Boom i Wonderboom, i synnerhet den tunga basen sticker ut. President Obama använde ofta uttrycket ”punch above one’s weight”, vilket är en bra beskrivning på Wonderboom. Den slår verkligen ifrån sig mycket mer än man skulle kunna tro. Ljudet är dessutom tydligt och väldefinierat och fördelas jämnt i 360 grader. Om en liten högtalare kan spela högt är det lätt att man oroar sig för att ljudet ska börja spricka när man rattar upp volymen ordentligt. Så är inte fallet här och Wonderboom kan dessutom leverera en djup bas, ett rent mellanregister och en tydlig diskant. Beroende på hur högt du spelar kan du räkna med ungefär 10 timmars speltid på en full laddning, vilket är bra utan att vara extravagant.

Perfekt på terrassen. Foto: UE
Perfekt på terrassen. Foto: UE

Ingen stereo
Tyvärr finns det också några törnen som vi måste leva med. Trots alla många positiva sidor undrar vi varför Ultimate Ears har valt att hoppa över stöd för appen som används till de andra Boom-högtalarna. Appen används bland annat för att para ihop två högtalare till en stereokombination, vilket alltså inte går att göra med Wonderboom. Du kan fortfarande para ihop två högtalare genom att hålla inne UE-loggan på toppen i ett par sekunder, men du får bara mono gånger två. Det är lite trist. Logitechs förklaring till bristen på stereo är att de i stället ville fokusera på en så enkel skötsel som möjligt. Det uppskattar vi naturligtvis, men vi hade ändå föredragit en möjlighet att spela musik i stereo. En annan sak som du kanske (eller kanske inte) saknar är en inbyggd mikrofon, så att högtalaren kan användas för telefonsamtal.
På grund av hur man använder Wonderboom och vad man kan förvänta sig av en högtalare i den här prisklassen tycker vi dock inte att det gör något, vi uppskattar IP67-klassningen desto mer.

annons

Slutsats
Ultimate Ears Wonderboom är en utmärkt liten Bluetooth-högtalare med många kvaliteter och få brister. Den har snygg design, är vattentät, spelar högt och djupt och har ett bra pris. Det enda vi egentligen saknar är möjligheten att en koppla ihop en stereokombination, bortsett från detta är det fortfarande en fantastiskt välljudande liten högtalare som du kan ta med dig vart du än behöver den. Den är byggd för att få stryk och fortsätter att spela även om det vräker ner. Den svenska sommaren kan göra vad den vill, hur kallt det än blir ger vi Wonderboom vår varmaste rekommendation.

annons
Släng den i poolen om du vill. Foto: UE
Släng den i poolen om du vill. Foto: UE

Bästa pris på Ultimate Ears Wonderboom
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Ultimate Ears Wonderboom
Bluetooth
Frekvensomfång: 80–20 000 Hz
Volymknappar på fronten
Micro USB-port
Vattentät (IP67)
Batteritid: Upp till 10 timmar
Mått/vikt: 102 x 93,5 mm/425 g

Pris: 1000 kr
Plus Spelar högt och bra och kan tas med överallt tack vare sin kompakta storlek. Vattentätt är det nya svarta!
Minus Även om det går att koppla ihop två högtalare så blir det inte stereo, och den trådlösa överföringen av musik är begränsad till Bluetooth.

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  annons

  Den perfekta nybörjarförstärkaren

  Om du bara behöver en stereoförstärkare till kontoret eller ungdomsrummet kan du inte hitta någon bättre för pengarna.

  7 helt trådlösa öronproppar i premiumklassen

  Om du älskar öronproppar med bra ljud med hatar sladdar så behöver du några av de här.

  Ny referenshögtalare

  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.

  Racermobil från OnePlus och McLaren kör ifrån allt och alla

  OnePlus 7T Pro McLaren är en av de första mobilerna som kör Android 10. Men den har fler förbättringar än så, vilket gör den ännu mer suverän än föregångaren.

  Extremt skarp zoom

  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.

  Trådlös lyx med massor av funktioner

  I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.

  Flaggskepp för proffsfotografer

  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.

  Vänligt sinnad vinylsvarv

  Teac är kanske inte mest kända för sina skivspelare, men den här kan sätta dem på vinylkartan

  För enkelhets skull

  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.