Sharp LC-52LE705S

Bästa LED-köpet?

Sharp-skärmen är utrustad med äkta LED-bakbelysning som ger superkontroll över bakgrundsbelysningen – och har därför ett fenomenalt kontrastomfång!

Trogna läsare känner nog igen den här TV:n, den testade vi i 40-tumsversion i november förra året. Sharp har satsat på äkta bakmonterad LED-belysning eftersom det ger en bättre kontroll över ljusstyrkan – och därmed över kontrasten. Men den här typen av bakbelysning innebär också att TV:n blir en hel del tjockare än de supersmala skärmarna med LED-sidobelysning från bland annat Samsung.
 
Bildkvalitet
Första intrycket av Sharps TV är att den har en fenomenal kontrast och svärta och mättade färger. Detta är möjligt eftersom den nya LED-panelerna kan kontrollera ljusgenomsläppet mer effektivt än traditionella paneler. Men i ”dynamiskt” bildläge, som TV:n är inställd på från fabrik, får man för mycket av det goda. Färgerna är starkt överdrivna och TV:n har rent allmänt en alltför kontrastrik bild.
Film-läget är däremot finemang. Där är färginställningarna betydligt mer neutrala och man slipper samtidigt ”aktiv kontrast”-inställningen som har en tendens att ta bort de minsta detaljerna. I filmläge påminner Sharp-skärmen faktiskt mycket om vår referens från Pioneer. Filmläget har en bild med oerhört naturtrogna färger, samtidigt som kontrast och ljusstyrka är tillräckligt bra för att man ska kunna välja den här inställningen när man tittar på de flesta sorters TV-program.
Svärtan är visserligen inte fullt i klass med vår gamla plasmafavorit, och den kan inte heller mäta sig helt och hållet med den avgrundsdjupa svärtan i Toshibas LED-skärm. I praktiken är skillnaden däremot ganska så liten och i dagsljus drar både Sharp och Toshiba klart ifrån Pioneer när det gäller ljusstyrka.
Sharps färgbalans är på det stora hela förhållandevis neutral, men uppvisar fortfarande en liten förkärlek för magenta, vilket gör att hudfärger får ett svagt rosa skimmer över sig. Glädjande nog verkar inte färgsticket inte lika framträdande som vi upplevde det med den mindre 40-tummaren i 700-serien. LC-52LE705S har snäppet mer neutral bild än lillebrodern och har dessutom avancerade justeringsmöjligheter med full kontroll över primär- och sekundärfärger.
 
Ljudkvalitet
Ljudet tjänar på den stora kabinettvolymen om man jämför med de supertunna rivalerna, och det finns faktiskt en aning bas i ljudet. Program med musikinslag känns mer engagerande och både filmer och vanliga TV-program blir bättre när man har ett bra ljud.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Philips 52PFL7404H

Smal storskärm

7000-serien har all exklusiv bildbehandling som giganten Philips har att erbjuda, men räcker det i dessa LED-tider om TV:n fortfarande har vanlig bakbelysning?

Snygg design. Suverän skärpa. Strålande rörelsekompensering.
Vilseledande installationsguide.

Toshiba REGZA 46SV685DN

Fet TV – fet bild!

Precis som Sharps TV har den här skärmen från Toshiba äkta LED-bakbelysning och därför ett tjockt kabinett. Men när bildprestanda är på topp bortser vi gärna från de lätt förhistoriska formerna!

Strålande inställningsmöjligheter. Djup kontrast och svärta.
Gammaldags design. Högt pris.

LG 47LH4000

Maxbild till minipris

Den här storskärmen har vi sett för under tiotusen kronor. Tack vare 100 Hz-teknik och fina prestanda är 47LH4000 en riktigt bra allroundare för pengarna!

Billig! Prisvärd bild.
Byggkvaliteten. Ljudet.

Grundig Fine Arts 40 LED

Nydanande design

Grundig har också släppt LED-skärmar, men har valt att gå sina egna vägar när det gäller design. Resultatet är förvånansvärt smakfullt!

Snygg design. Välbalanserad bild.
Visst ljusläckage i mörka omgivningar.

Philips 40PFL8664

Läcker LED!

Hittills har Philips sysslat med skärmar som har äkta LED-belysning men nu har de även modeller med sido-LED till bra priser. 40-tummaren i 8000-serien är ett bra exempel.

Skarp och kontrastrik bild.
Bakåtvända kontakter är besvärliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: