Apple TV

Apple TV

Apple TV

Mycket bra gränssnitt. Extremt enkel att installera och använda. Svenskt språk. Billig.
Inte full funktionalitet med svenska iTunes-konton. Saknar vissa video-kodekar.

Apple TV är en av de tydligaste signalerna om att TV-vardagen håller på att förändras enormt. Det är fortfarande en lång bit kvar, men den här apparaten visar vart vi är på väg. Apple TV fungerar inte fullt ut här hemma i Sverige ännu. Som svensk kund går du miste om en del av utbudet. Köper du en Apple TV i dag kan du nämligen inte hyra film eller ladda ned TV-serier. Det är en betydande del av funktionaliteten, och innebär att det som är kvar endast kan användas som en mediestreamer. Ännu så länge finns inte senaste Apple TV-versionen att köpa i Sverige, men på samma sätt som sin föregångare lär den dyka upp på svenska marknaden så småningom. Priset på 99 dollar, vilket lär bli betyda runt tusenlappen här hemma, innebär att den hamnar inom gränserna för vad kunderna ska kunna impulshandla.
Det går förstås också att skaffa en ”fiktiv” iTunes-adress i USA. Det kräver ingen kolossal ansträngning och hur man gör finns beskrivet på olika stället ute på webben. Det enda man måste tänka på att göra är att inte ange kreditkortsnummer utan att i stället betala löpande på iTunes med hjälp av presentkort. Sådana kan köpas i nätbutiker och det enda du behöver tänka på är att presentkortet ska vara från USA och inte från Sverige.

Tjänster
Använder du Apple TV med ett svenskt iTunes-konto är utbudet av tjänster som sagt lite begränsat, men enheten är fortfarande en billig och bra mediestreamer. Du kan utan problem streama musik, film och bilder från iTunes. Dessutom får du tillgång till nättjänster som YouTube, internetradio, poddradio, Flickr och MobilMe. Du kan titta på filmtrailers med Apples tjänst och du kommer framför allt åt allt du har laddat ned själv via iTunes, både film och musik.

Blandat positivt och negativt
Låt oss börja med det negativa. Bortsett från kompatibiliteten finns det ett par problem. Det största är vilka filmformat som kan spelas. Här är det begränsat till H.264, MPEG-4 och Motion JPEG, vilket betyder att filmer som laddas ned måste konverteras innan de läggs in i iTunes. Det är irriterande och vi hade föredragit att Apple lagt in stöd för fler kodekar.
Positivt är dock att Apple TV är utrustad med fullt stöd för svenskt språk, och installationen är rena rama nöjet. Det finns ganska så få utgångar: HDMI, optisk digitalutgång för ljud, nätplugg, IR-mottagare samt en Micro-USB som används för service. Allt du behöver göra är i princip att koppla in Apple TV till TV:n med hjälp av HDMI och trycka på ett par knappar, så är allt klart. I och med att enheten stöder trådlöst nätverk så slipper du använda nätverkskontakten även om du har en sådan. När installationen är färdig är det bara att använda fjärrkontrollen för att styra allt. Användargränssnittet är genialt enkelt.

AirPlay
Detta är en funktion som du kommer att ha mycket glädje av om du sätter dig in i hur den fungerar. Konceptet är att du kan ”pusha” musik och video till Apple TV om du har en iPhone, iPad eller en iPod av senare slag. AirPlay är en funktion som vi inte kan beskriva närmare eftersom den lanseras i november tillsammans med iOS 4.2 och därför inte är tillgänglig när detta skrivs.
Apple stöder 720p och om du har video eller högupplösta bilder så är det i detta format du tittar på materialet. Ljudet är bra och de flesta format stöds. Ett undantag är FLAC, vilket är lite synd med tanke på hur bra det låter.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
1 månad for 0:-
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 1 månad
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

Apple TV
Apple A4-processor
HDMI-utgång
802.11 g/g/h
Optisk ljudutgång
0,27 kg
Pris: 99 dollar

Bästa priser

  Test av Nya Apple TV Pur minimalism
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till Apple TV

   data-srcset

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

   data-srcset

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har ljud från Onkyo

  TCL 65EC785 är en välutrustad 4K-TV med HDR, Android Smart TV och inbyggd Onkyo-soundbar till ett bra pris. Men räcker det för att klå konkurrenterna?

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LG:s nya LCD-skärm mäta sig med OLED?

  LG är mest kända för sina OLED-skärmar med glittrande färger och stark kontrast. Därför är det lätt att glömma bort att de har flera utmärkta LCD-TV-apparater också ...

   data-srcset

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

   data-srcset

  OLED med dolda talanger

  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...

   data-srcset

  Här börjar OLED

  LG:s billigaste OLED-modell ger fenomenal bildkvalitet till ett mycket överkomligt pris. Den är så bra att konkurrenterna darrar på manschetten!

   data-srcset

  Enorm TV för de kräsna

  Årets största TV från Panasonic serverar en gnistrande bildkvalitet.

   data-srcset

  Konstutställning på väggen

  Samsungs superläckra tavel-TV The Frame är tillbaka i turboladdad QLED-version. Det har gett bildkvaliteten ett rejält lyft!

   data-srcset

  Äkta storskärmar till mini-pris

  En stor TV med bra bild behöver inte kosta en förmögenhet: vårt test visar att du nu kan få en stor och bra TV med få kompromisser för strax över 10 000 kronor!

  Scroll to Top