Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Apple TV

Apple TV

Ljud & Bild tycker
Mycket bra gränssnitt. Extremt enkel att installera och använda. Svenskt språk. Billig.
Inte full funktionalitet med svenska iTunes-konton. Saknar vissa video-kodekar.
Specifikationer

Apple TV
Apple A4-processor
HDMI-utgång
802.11 g/g/h
Optisk ljudutgång
0,27 kg
Pris: 99 dollar

Apple TV är en av de tydligaste signalerna om att TV-vardagen håller på att förändras enormt. Det är fortfarande en lång bit kvar, men den här apparaten visar vart vi är på väg. Apple TV fungerar inte fullt ut här hemma i Sverige ännu. Som svensk kund går du miste om en del av utbudet. Köper du en Apple TV i dag kan du nämligen inte hyra film eller ladda ned TV-serier. Det är en betydande del av funktionaliteten, och innebär att det som är kvar endast kan användas som en mediestreamer. Ännu så länge finns inte senaste Apple TV-versionen att köpa i Sverige, men på samma sätt som sin föregångare lär den dyka upp på svenska marknaden så småningom. Priset på 99 dollar, vilket lär bli betyda runt tusenlappen här hemma, innebär att den hamnar inom gränserna för vad kunderna ska kunna impulshandla.
Det går förstås också att skaffa en ”fiktiv” iTunes-adress i USA. Det kräver ingen kolossal ansträngning och hur man gör finns beskrivet på olika stället ute på webben. Det enda man måste tänka på att göra är att inte ange kreditkortsnummer utan att i stället betala löpande på iTunes med hjälp av presentkort. Sådana kan köpas i nätbutiker och det enda du behöver tänka på är att presentkortet ska vara från USA och inte från Sverige.

Tjänster
Använder du Apple TV med ett svenskt iTunes-konto är utbudet av tjänster som sagt lite begränsat, men enheten är fortfarande en billig och bra mediestreamer. Du kan utan problem streama musik, film och bilder från iTunes. Dessutom får du tillgång till nättjänster som YouTube, internetradio, poddradio, Flickr och MobilMe. Du kan titta på filmtrailers med Apples tjänst och du kommer framför allt åt allt du har laddat ned själv via iTunes, både film och musik.

Blandat positivt och negativt
Låt oss börja med det negativa. Bortsett från kompatibiliteten finns det ett par problem. Det största är vilka filmformat som kan spelas. Här är det begränsat till H.264, MPEG-4 och Motion JPEG, vilket betyder att filmer som laddas ned måste konverteras innan de läggs in i iTunes. Det är irriterande och vi hade föredragit att Apple lagt in stöd för fler kodekar.
Positivt är dock att Apple TV är utrustad med fullt stöd för svenskt språk, och installationen är rena rama nöjet. Det finns ganska så få utgångar: HDMI, optisk digitalutgång för ljud, nätplugg, IR-mottagare samt en Micro-USB som används för service. Allt du behöver göra är i princip att koppla in Apple TV till TV:n med hjälp av HDMI och trycka på ett par knappar, så är allt klart. I och med att enheten stöder trådlöst nätverk så slipper du använda nätverkskontakten även om du har en sådan. När installationen är färdig är det bara att använda fjärrkontrollen för att styra allt. Användargränssnittet är genialt enkelt.

AirPlay
Detta är en funktion som du kommer att ha mycket glädje av om du sätter dig in i hur den fungerar. Konceptet är att du kan ”pusha” musik och video till Apple TV om du har en iPhone, iPad eller en iPod av senare slag. AirPlay är en funktion som vi inte kan beskriva närmare eftersom den lanseras i november tillsammans med iOS 4.2 och därför inte är tillgänglig när detta skrivs.
Apple stöder 720p och om du har video eller högupplösta bilder så är det i detta format du tittar på materialet. Ljudet är bra och de flesta format stöds. Ett undantag är FLAC, vilket är lite synd med tanke på hur bra det låter.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.