Samsung UE46C5105

Trådsmal prispressare

Samsung är marknadsledande på LED-skärmar och de tänker de nog fortsätta med. 5105-serien har de billigaste modellerna hittills.

Lyckligtvis verkar inte prispressen ha påverkat utseendet negativt, 5-serien är både läcker och tunn. Visserligen är den ett par millimeter tjockare än förra årets 6-serie, och kan naturligtvis inte mäta sig med de trådsmala skärmarna i årets 6-, 7- och 8-modeller. Budget-Samsungen är däremot tunnare än de flesta av konkurrenterna, och tack vare sina infällda och nedåt-/sidovända kontakter är den – bokstavligt talat – en smal sak att väggmontera. Rent generellt måste UE46C5105 anses som välutrustad för pengarna, med bland annat 4 HDMI-ingångar, 2 USB-portar samt en möjlighet att spela musik och visa bilder och video via nätverk (kabel).
 
Bildkvalitet
I likhet med sina större kusiner är Samsung-skärmen utrustad med en LCD-panel som har kantmonterad LED-belysning. Den viktigaste skillnaden finns i bildbehandlingen, som är av ordinär 50 Hz-typ utan någon form av interpolering eller bildutjämning. Det syns på att bilden har en lite ryckig karaktär och inte känns lika ”smooth” som skärmar med 100 Hz och interpolering, vilket exempelvis Philips har i sin 5605H-serie.
Första intrycket är att detta är en skärm med allmänt bra kontrast och färgåtergivning, precis som vi är vana vid från Samsung. Både det dynamiska läget och standardläget har som förväntat alltför övermättade färger, så vi bytte snabbt till bioläget. Där är färgbalansen mer korrekt, även om ljusstyrkan med fördel kan höjas lite när man tittar på vanliga TV-program. I övrigt har Samsung fina bildmenyer där det är enkelt att komma åt de viktigaste bildfunktionerna.
Den kantmonterade LED-belysningen ger skärmen en smal formfaktor, men vi kan också se spår av lite ojämn ljusfördelning när vi jämför med Philips 46PFL5605H och inte minst Panasonic TX-P42GT20. Svärtan är i sig bra på Samsung-skärmen, men de små tendenserna till ljusläckage kan vara lite irriterande när du tittar på spelfilmer med svarta fält ovanför och under bilden.
 
Ljudkvalitet
En sak som överraskar är den fina ljudkvaliteten. Det aningen tjockare kabinettet tycks ha sina fördelar, för röster och musik låter mycket fylligare och renare än vi är vana vid med de tunnare och dyrare Samsung-skärmarna. En separat ljudanläggning är fortfarande att föredra, men det är åtminstone roligt att kunna konstatera att en billig TV som den här kan ha ett godkänt ljud.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Samsung PS50C7705

3D-fyndet

Samsung flåsar sig själva i nacken med sin nya plasmaskärm, som utöver snygg design och bild är utrustad med 3D-bild!

Mycket bra kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Saknar den sista svärtan. Crosstalk i 3D.

Panasonic TX-P50V20

Alternativet till 3D

Om du vill ha förstklassig bildkvalitet, men kan klara dig utan 3D, är Panasonics ”näst bästa” plasma TX-P50V20 ett bra alternativ.

Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Panasonic TX-P50VT20

Referensen

Panasonic är vår referens när det gäller 3D-material, men även 2D-bilden är av referensklass.

Superskarp 3D-känsla. Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Philips 46PFL9705H

Back in black

Philips har finputsat sin toppmodell ytterligare och presenterar ett bra alternativ för dig som vill ha en allround-TV som tillhör toppklassen.

Enorm svärta, bländande ljusstyrka. Hög bildkvalitet.
Crosstalk i 3D. Högt pris.

Samsung PS63C7705

Gigantplasma

En sak är säker: har du väl tittat på film på Samsungs 63-tummare är det svårt att gå tillbaka till en liten pluttig 46-tummare!

Stor, skarp och kontrastrik bild. Oerhört bra svärta.
Hög strömförbrukning.

Samsung UE46C9005Z

Visuell njutning?

Samsung tillhör de bästa när det gäller TV-design. Men hur står det till med bildkvaliteten i vad som mycket väl kan vara världens vackraste TV?

Trådsmal och knivskarp. Välutrustad och användarvänlig.
Ojämn svärta. Dålig synvinkel.

Philips 46PFL5605H

Stor skärm till litet pris

LED-bakbelysning har varit förbehållet Philips dyrare modeller, men nu släpper holländarna LED-skärmar till mer överkomliga priser.

Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.

Panasonic TX-P42GT20E

Billig och potent 3D-plasma

Här är en god nyhet för dig som dreglat över Panasonics 3D-skärmar men inte haft råd: nya GT20-serien kommer väldigt nära toppmodellen VT20, men kostar mindre!

Utsökt 2D- och 3D-bild. Fantastiska färger.
3D-glasögon är tillbehör.

Grundig Vision 8 40

Topptrimmad LED

Grundigs nya LED-skärm har slopat alla gimmick-funktioner, i stället fokuserar den på vad du faktisk behöver.

Användarvänlig. Bra kontrast och svärta.
Ingen nätverksanslutning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: