Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Panasonic TX-P42GT20E

Billig och potent 3D-plasma

Här är en god nyhet för dig som dreglat över Panasonics 3D-skärmar men inte haft råd: nya GT20-serien kommer väldigt nära toppmodellen VT20, men kostar mindre!
Ljud & Bild tycker
Utsökt 2D- och 3D-bild. Fantastiska färger.
3D-glasögon är tillbehör.
Specifikationer

42-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
4 HDMI
MPEG4-mottagare
SD-ingång, nätverk
600 Hz Intelligent Frame Creation
Pris: 17 000 kr

Panasonics toppmodell TV-P50VT20 är med god marginal den bästa 3D-TV:n vi har testat hittills, samtidigt som den är en av de bättre TV-apparaterna där ute rent allmänt. Men den kostar fläsk, särskilt när konkurrenter som LG och Samsung säljer 3D-klara plasma- och LED-skärmar till betydligt lägre priser. Många har nog efterfrågat en skärm med VT20-seriens fina bild men en mindre prislapp. Panasonics svar kommer i form av GT20-serien – en vidareutveckling av den populära G20-serien som länge tillhört våra favoriter när det gäller förhållandet mellan pris och prestanda.
 
GT mot VT
TX-P42GT20 har förvånansvärt mycket gemensamt med den större kusinen 50VT20. Den vridbara foten är likadan som toppmodellens, detsamma gäller den kaffebruna färgen. 42-tummaren i GT-serien är dock mycket tunnare än 50-tummaren i VT-serien, även om det fortfarande är en bra bit kvar till Samsungs tunna plasmaskärmar. Panasonic har fortfarande bakåtvända kontakter, vilket kan innebära vissa utmaningar vid väggmontering.
GT20 har i likhet med VT20 ett nytt lager fosfor i plasmapanelen som reagerar fortare. Den förbättrade responsen är nödvändig för att skärmen ska kunna växla mellan dubbla bilder tillräckligt fort när den visar 3D. Snabbare fosfor motverkar dubbelbilder (så kallad ”cross talk”) och dessutom minskar eftersläpningarna i bilden en smula.
Panasonic har pressat priset på den här modellen och delar av förklaringen ligger i det faktum att det inte ingår några 3D-glasögon. Sådana får man köpa separat för ungefär en tusenlapp. Panasonic har dessutom en ny typ av glasögon som är bekvämare än föregångarna och som finns i tre olika storlekar. Vi tycker i och för sig att Panasonics glasögon redan var bland de bättre, men efter att ha provat de nya på IFA-mässan måste vi medge att de är ännu bättre.
 
Bildkvalitet
Detta är en TV-modell som många haft stora förhoppningar på. Skulle GT20 ha en bildkvalitet som är identisk med den vanliga G20-serien eller ligga närmare den dyrare VT20-serien? Glädjande nog kunde vi snabbt konstatera att prestanda inte bara är klart högre än G20, de kommer väldigt nära VT20 – nästan överraskande nära.
GT20 har samma naturliga men livliga färgåtergivning som överträffar allt vi har sett på LED- och LCD-baserade skärmar där ute. Dessutom är svärtan som förväntat bra. LG och Philips lyckas visserligen få till ännu mörkare svart på sina bästa LED-skärmar, men de lyckas inte bevara svärtan från alla synvinklar, och lider dessutom av visst ljusläckage från bakbelysningen. Panasonic-plasman lider inte av sådana problem och är dessutom mycket mer exakt i gråtonskalan än LED-skärmarna. Den bevarar en bättre detaljnivå från det helt mörka och uppåt, så att mörka scener får ett bättre djup.
Hur är det då med 3D-bilden? Jo, sida vid sida med vår referens 50VT20 är det svårt att skymta någon kvalitetsmässig skillnad i bildkvalitet när båda visar 3D-filmen ”Det regnar köttbullar”. GT20 har samma överlägsna djup och skärpa i bilden, som Panasonic för närvarande är ensamma om när det gäller 3D-material. Den största skillnaden är som förväntat skärmstorleken. Du måste sitta närmare 42-tummaren för att få samma 3D-känsla som med 50-tummaren, och till och med då är suget efter att ha en ännu större skäm ganska så påträngande. Däremot misstänker vi att spelintresserade, som gärna sitter nära skärmen, kan uppskatta 3D-spel på 42GT20.
 
2D till 3D
Samsung har gjort ett stort nummer av sina skärmars 2D-till-3D-omvandling. Det är en funktion som lyst med sin frånvaro i 50VT20 men som nya 42GT20 äntligen kan skryta med. Och funktionen fyller sitt syfte och bidrar med ett extra djupperspektiv. Du får en känsla av i vilket ”skikt” föremålen på skärmen befinner sig, men det kan inte jämföras med äkta 3D där man även ser formen på föremål och hur de rör sig i förhållande till varandra.

Också i detta test:

Samsung PS50C7705

3D-fyndet

Samsung flåsar sig själva i nacken med sin nya plasmaskärm, som utöver snygg design och bild är utrustad med 3D-bild!

Mycket bra kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Saknar den sista svärtan. Crosstalk i 3D.

Panasonic TX-P50V20

Alternativet till 3D

Om du vill ha förstklassig bildkvalitet, men kan klara dig utan 3D, är Panasonics ”näst bästa” plasma TX-P50V20 ett bra alternativ.

Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Panasonic TX-P50VT20

Referensen

Panasonic är vår referens när det gäller 3D-material, men även 2D-bilden är av referensklass.

Superskarp 3D-känsla. Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Philips 46PFL9705H

Back in black

Philips har finputsat sin toppmodell ytterligare och presenterar ett bra alternativ för dig som vill ha en allround-TV som tillhör toppklassen.

Enorm svärta, bländande ljusstyrka. Hög bildkvalitet.
Crosstalk i 3D. Högt pris.

Samsung PS63C7705

Gigantplasma

En sak är säker: har du väl tittat på film på Samsungs 63-tummare är det svårt att gå tillbaka till en liten pluttig 46-tummare!

Stor, skarp och kontrastrik bild. Oerhört bra svärta.
Hög strömförbrukning.

Samsung UE46C9005Z

Visuell njutning?

Samsung tillhör de bästa när det gäller TV-design. Men hur står det till med bildkvaliteten i vad som mycket väl kan vara världens vackraste TV?

Trådsmal och knivskarp. Välutrustad och användarvänlig.
Ojämn svärta. Dålig synvinkel.

Philips 46PFL5605H

Stor skärm till litet pris

LED-bakbelysning har varit förbehållet Philips dyrare modeller, men nu släpper holländarna LED-skärmar till mer överkomliga priser.

Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.

Samsung UE46C5105

Trådsmal prispressare

Samsung är marknadsledande på LED-skärmar och de tänker de nog fortsätta med. 5105-serien har de billigaste modellerna hittills.

Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.

Grundig Vision 8 40

Topptrimmad LED

Grundigs nya LED-skärm har slopat alla gimmick-funktioner, i stället fokuserar den på vad du faktisk behöver.

Användarvänlig. Bra kontrast och svärta.
Ingen nätverksanslutning.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.