Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Stort TV-test, från 42 till 63 tum

Explosiv TV-underhållning

Ny flatskärm till jul? Här är 10 hårda paket som knappast får plats under granen...
Ljud & Bild tycker
Användarvänlig. Bra kontrast och svärta.
Ingen nätverksanslutning.
Specifikationer

40-tums LED-LCD, 1920 x 1080
4 HDMI
MPEG 4-mottagare
USB-inspelning
Pris: 13 000 kr

En ny TV är en populär julklapp för hela familjen, men vilken ska man köpa? Stor eller liten, billig eller dyr? TV-marknaden kan vara svår att få grepp om ibland.
Utvecklingen står aldrig stilla och tillverkarna släpper allt större, bättre och billigare TV-apparater. Utvecklingen går helt klart mot större skärmar, vilket har en dubbel effekt: priset på de riktigt stora modellerna börjar sjunka, vilket i sin tur pressar ner priserna på de normalstora, mer folkliga varianterna. Och nu håller de billiga skärmarnas bildkvalitet på att blir riktigt hög.
Månadens testdeltagare reflekterar denna utveckling. De sträcker sig från 42 ända upp till 63 tum i storlek, och från förnuftiga 9 000 kronor uppemot 40 000 – från enkel budget TV till läcker designmodell. Lyckas du inte hitta din nästa TV bland de här sju kandidaterna så vet vi inte hur du ska göra!

Vilken storlek?
Det första du bör tänka på när det är dags att köpa ny TV är storleken. Men det betyder inte att du ska springa och köpa den billigaste 55-tummaren du kan hitta. Storleken bör bero på var någonstans skärmen ska stå och hur långt ifrån den du sitter. När du bestämt dig för storleken kan du fundera över vilken kvalitet du vill ha. Tänk på att kraven på bildkvalitet ökar i takt med att bilden blir större.
42–36 tum är en bra allroundstorlek som passar bra till mellanstora vardagsrum om man sitter på ett avstånd av 2–4 meter. Men om du har plats för det så finns det inget som hindrar att du går upp till 50 tum eller ännu mer. Digitala TV-sändningar och Blu-ray har så hög bildkvalitet att du kan sitta nära skärmen utan att bilden känns grov.
Testkriterier
Bild- och ljudkvaliteten är viktigast. Vi har också undersökt skärmarnas användarvänlighet, till exempel menysystem, fjärrkontroll och hur lättmöblerade de är. Skärmarna har jämförts i en väl kontrollerad miljö, med både högupplöst (HD) och standardupplöst (SD) bildmaterial. För att jämföra 3D-skärmarna har vi tittat på 3D-filmen ”Det regnar köttbullar”.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Samsung PS50C7705

3D-fyndet

Samsung flåsar sig själva i nacken med sin nya plasmaskärm, som utöver snygg design och bild är utrustad med 3D-bild!

Mycket bra kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Saknar den sista svärtan. Crosstalk i 3D.

Panasonic TX-P50V20

Alternativet till 3D

Om du vill ha förstklassig bildkvalitet, men kan klara dig utan 3D, är Panasonics ”näst bästa” plasma TX-P50V20 ett bra alternativ.

Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Panasonic TX-P50VT20

Referensen

Panasonic är vår referens när det gäller 3D-material, men även 2D-bilden är av referensklass.

Superskarp 3D-känsla. Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.

Philips 46PFL9705H

Back in black

Philips har finputsat sin toppmodell ytterligare och presenterar ett bra alternativ för dig som vill ha en allround-TV som tillhör toppklassen.

Enorm svärta, bländande ljusstyrka. Hög bildkvalitet.
Crosstalk i 3D. Högt pris.

Samsung PS63C7705

Gigantplasma

En sak är säker: har du väl tittat på film på Samsungs 63-tummare är det svårt att gå tillbaka till en liten pluttig 46-tummare!

Stor, skarp och kontrastrik bild. Oerhört bra svärta.
Hög strömförbrukning.

Samsung UE46C9005Z

Visuell njutning?

Samsung tillhör de bästa när det gäller TV-design. Men hur står det till med bildkvaliteten i vad som mycket väl kan vara världens vackraste TV?

Trådsmal och knivskarp. Välutrustad och användarvänlig.
Ojämn svärta. Dålig synvinkel.

Philips 46PFL5605H

Stor skärm till litet pris

LED-bakbelysning har varit förbehållet Philips dyrare modeller, men nu släpper holländarna LED-skärmar till mer överkomliga priser.

Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.

Panasonic TX-P42GT20E

Billig och potent 3D-plasma

Här är en god nyhet för dig som dreglat över Panasonics 3D-skärmar men inte haft råd: nya GT20-serien kommer väldigt nära toppmodellen VT20, men kostar mindre!

Utsökt 2D- och 3D-bild. Fantastiska färger.
3D-glasögon är tillbehör.

Samsung UE46C5105

Trådsmal prispressare

Samsung är marknadsledande på LED-skärmar och de tänker de nog fortsätta med. 5105-serien har de billigaste modellerna hittills.

Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.

Grundig Vision 8 40

Topptrimmad LED

Grundigs nya LED-skärm har slopat alla gimmick-funktioner, i stället fokuserar den på vad du faktisk behöver.

Användarvänlig. Bra kontrast och svärta.
Ingen nätverksanslutning.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.