annonse
annonse
annonse

test: Sony KD-65AF9

Sony KD-65AF9
Sony KD-65AF9

Värd att vänta på

Helt mot slutet av TV-året drämmer Sony till med en ny OLED-toppmodell.
Bravia KD-65AF9 har design, bild och ljud av highend-klass.

Sony-skärmen levererar mästerlig bildkvalitet och har osynliga högtalare som verkligen hörs. Och när den dessutom har uppgraderade smartfunktioner är detta snudd på en komplett highend-TV.
Bildkvaliteten är mycket hög, men samma sak kan sägas om många av konkurrenterna.
annonse

Att ”slå sina kloka huvuden ihop” är en är en populär strategi i ljud- och bildbranschen. När en tillverkare lanserar en ny produkt kan du nästan räkna med att den ”ljud från tillverkare X” eller ”design från tillverkare Z” finns med i beskrivningen. Det kan handla om allt från ren licensiering till mer djupgående samarbeten. Sådana partnerskap kan givetvis vara lönsamma, men samtidigt kan man undra om inte det till slut bidrar till att urvattna varumärket.

Hos Sony gillar de däremot att göra saker och ting på Sony-sätt. Den japanska tillverkaren värnar om sina patent. Och även om de måste låna teknik från andra så sker merparten av produktutvecklingen in-house hos dem själva. De nya highend-skärmarna i Master Series är ett bra exempel, där har Sony satt igång hela sin kollektiva expertis för att få fram den allra grymmaste bild- och ljudkvaliteten.

Sony Bravia KD-65AF9:

(Foto: Sony)

Design och byggkvalitet

Den nya toppmodellen KD-65AF9 är efterföljaren till KD-65A1, som vi utsåg till Årets bästa highend-TV 2017. Nykomlingen i Bravia-familjen har samma estetiska framtoning som sin föregångare: minimalistisk och ytterst elegant. Här finns ingen skymt av sockel, Sony-logga eller högtalare. AF9 har en lätt tillbakalutad hållning, vilket gör den till en perfekt skärm för låga TV-bänkar och hyllor.

Du kan naturligtvis hänga upp Sony-skärmen på väggen, men då sticker den ut lite mer än andra OLED-skärmar – drygt 9 centimeter. Ryggstödet är nämligen fastmonterat, och ganska så massivt eftersom det förutom att hålla TV:n på rätt köl även innehåller alla anslutningar. Sony har å andra sidan gjort det möjligt att dölja kablarna och baksidan är täckt av tygklädda paneler som är riktigt läckra i våra ögon. Det här är en TV man kan vara stolt över att ha stående i vardagsrummet.

(Foto: Sony)

Användning och finesser

Den nya toppmodellen är den första som kör Googles uppdaterade Android 8.0 Oreo-operativsystem. Vi ska inte gå in i detalj på allt som är nytt i det, men vårt övergripande intryck är att 8.0-versionen har blivit mycket mer överskådlig och smidig att använda. Den nya startskärmen visar oss enkelt vad vi kan titta på. Innehåll från appar, anslutna enheter och direktsänd TV listas i tur och ordning, och man kan skräddarsy startskärmen efter personliga preferenser.

Ett annat stort framsteg är multitasking: Nu kan vi hoppa mellan olika sorters innehåll (till exempel YouTube och Netflix) och fortsätta där vi slutade. Halleluja! Sony-skärmen har också inbyggt Chromecast, så att du enkelt kan strömma innehåll från mobilen till TV-skärmen, och till och med fjärrstyra TV:n med mobilen. Full integration med Google Assistant blir också möjligt på sikt.

Med en spelkonsol som PlayStation i sortimentet skulle det bara fattas att AF9 är bra på spel. TV:n har ett särskilt spelläge med lägst fördröjning (input lag) på cirka 27 millisekunder.

KD-65AF9 stöder både HDR10- och Dolby Vision HDR-formatet, i samtliga HDMI-ingångar och från viktiga appar som Netflix. Sony är alltså (äntligen) på samma nivå som LG:s egna OLED-skärmar när det gäller formatstöd, så du slipper vänta på firmware-uppdateringar.

Med tanke på de senaste uppgraderingarna är det däremot en liten besvikelse att Sony håller fast vid samma trista fjärrkontroll som de har använt i generationer. Den är IR-baserad och kräver att man pekar den rakt mot TV:n. Ergonomin är inte den bästa och knapparna har inte riktigt den taktila känslan vi skulle vilja ha.

Bildkvalitet

KD-65AF9 har Sonys bästa bildprocessor hittills, X1 Ultimate, med upp till dubbelt så snabb realtidsbehandling som dagens X1! Den hanterar alla bildparametrar (färger, kontrast, skärpa, rörelse med mera), och analyserar och förbättrar bilden enligt alla konstens regler. Frågan är om Sony har lyckats höja ribban över konkurrenterna?

Jodå, Sony-skärmen har alla goda egenskaper vi förknippar med OLED – som becksvart svärta, perfekt betraktningsvinkel och snygg kontrast. Men vi tappade inte hakan av de första intrycken och vi har en liten känsla av att vi ”sett mycket sådant här förut”. Det avslöjar bara hur kräsna vi har blivit på sistone!

Å ena sidan levererar Sonys bästa OLED en bildkvalitet som vi knappast vågade drömma om för 1-2 år sedan. Å andra sidan är det uppenbart att prestanda ligger väldigt nära konkurrenter som LG:s C8– och E8-modeller, för att inte tala om Philips OLED803. Man måste verkligen plocka fram förstoringsglaset för att urskilja bildens styrkor och svagheter.

Med favoritfilmen Blade Runner 2049 i BD-spelaren går det att se att Sony har valt en lite mer sansad bildestetik än LG och Philips har i sina OLED-skärmar. Skärpan är mindre aggressiv än hos LG, som har en tendens att framhäva konturerna i Harrison Fords ansikte lite väl mycket. Färgerna på de förfallna ruinerna är också mer naturliga och nyanserade, med mjukare graderingar än vad Philips OLED803 lyckas få fram. Men skillnaderna handlar mer om personlig smak än skillnader som är som ”natt och dag”.

Vi var nyfikna på om Sony skulle kunna hänga med Panasonic TX-65FZ950, som är vår referens när det gäller färgåtergivning. Och KD-65AF9 kommer mycket nära, men lyckas inte överträffa rivalen. Panasonic-skärmen ligger ett snäpp över, både rent visuellt och vad som är mätbart, när det gäller kombinationen av färger, kontrast och detaljer i mörka motiv. Det enda området vi kan se att Sony har en viss fördel på är när det gäller rörelser, som är ännu jämnare och mjukare än hos Panasonic – fast inte mycket.

Sony KD-65AF9 kan skryta med ett ”Netflix Calibrated Mode”, ett särskilt bildläge som är skräddarsytt för att Netflix-filmer och -serier som ska se ut precis så som regissören tänkte sig. I praktiken upptäckte dock vi att det här läget inte har särskilt mycket att erbjuda, i de flesta fall föredrog vi det vanliga Film-läget.

Sammanfattningsvis är bildkvaliteten mycket hög, men den gör inte på egen hand att Sony-flaggskeppet utmärker sig bland konkurrenterna.

(Foto: Sony)

Ljudkvalitet

Svårigheterna med att få dugligt ljud från tunna OLED-bildskärmar är stort huvudbry för tillverkarna. Men Sony har kommit fram till en lösning som vi tycker är helt genial: de använder själva skärmen som högtalare, eller ”Acoustic Surface” som det också kallas.

I stället för traditionella högtalare används små ”vibratorer” som får OLED-panelen att svänga i takt med ljudsignalen. Och där A1-modellen har två vibratorer för att återge stereoljud introducerar AF9 en tredje vibrator som centerkanal. På baksidan har den två extra ”woofers” som tar hand om basåtergivningen.

Ljudkvaliteten är utan tvekan väldigt bra. Röståtergivningen är stark och klar och eftersom ljudet uppfattas som om det kommer direkt ut ur bilden så får man en exakt koppling mellan det man ser och det man hör. Genom att fördela ljudet till vänster, i mitten och till höger har Sony också åstadkommit lägre förvrängning än vad man brukar uppleva med TV-högtalare. TV:n har också rikligt med fyllighet i basen och kan ge en fullgod ljudupplevelse utan att man behöver någon separat soundbar-högtalare.

Slutsats

Sony tycks ha tagit till alla knep de kan för att KD-65AF9 ska visa OLED-konkurrenterna var skåpet ska stå. Med en helt ny Android-plattform, brett formatstöd, grym bildbehandling och en säregen högtalarkonstruktion är detta helt klart en TV som kommer att tilltala många kräsna bildfantaster. Det finns visserligen konkurrenter som ger mycket av bildkvaliteten till ett lägre pris. Men om du letar efter den grymmaste bild- och ljudkvaliteten, snyggt förpackad i läcker inpackning, så är Sony KD-65AF9 ett av de bästa köpen du kan göra.

Bästa pris på Sony KD-65AF9
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Storlek/typ: 65-tums 4K OLED
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android 8.0
  • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
  • Utgångar: Optisk digital ljudutgång
  • HDR: HDR10, Dolby Vision
  • Webb: sony.se
Pris: 45 500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.