Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K)

TV-fyrverkeri!

Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!

Av / 2022-05-13 - 09:00
Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K)
Audun Hage

Här på Ljud & Bild-redaktionen bombarderas vi av nya produkter året runt, men det är minsann inte var dag vi får in en helt ny TV-teknik i testrummet! Sony Bravia A95K är världens första QD-OLED-TV, en teknik vi har stora förhoppningar på eftersom den kombinerar fördelarna med både OLED och QLED.

Den nya toppmodellen är nära släkt med A90J, en av våra absoluta favoriter från 2021, som vi också utsåg till årets bästa highend-TV. Men i år har Sony gått nya vägar i sin jakt på ännu bättre bild.

Som många läsare säkert lade märke till fick vi en smygtitt på Sony A95K redan i februari, men nu har vi alltså gjort ett ordentligt test av det första exemplaret i Norden!

Bravia A95K: Från OLED till QD-OLED

Sony överraskade många när de presenterade den nya flaggskeppsmodellen på CES-mässan i januari, mitt framför näsan på konkurrenterna. Den avancerade bildpanelen används även av Samsung i deras kommande QS95B, som lanseras längre fram i år.

QD-OLED skiljer sig från den konventionella OLED-tekniken genom hur bildpanelen är konstruerad. I stället för att skicka vitt ljus genom ett färgfilter används en kombination av blått ljus och kvantprickar (quantum dots) för att återge primärfärgerna röd, grön och blå. Dessa kan slås ihop för att återge helt vitt ljus.

Kvantprickarna gör att QD-OLED kan återge ännu starkare och klarare färgnyanser med högre ljusstyrka. På samma gång tar den vara på de andra egenskaperna vi förknippar med OLED, som den perfekta svärtan och den breda betraktningsvinkeln. Faktiskt ännu bredare!

Design

Utseendemässigt är det inget revolutionerande med A95K: Sony-skärmen har en diskret mattsvart finish, med en tunn ram där bildpanelen går hela vägen ut till kanten.

Baksidan är lite tjockare, för att ge plats åt strömförsörjning, anslutningar och annan elektronik. Detta gör att A95K inte är lika supertunn som vissa av konkurrenterna, skärmen sticker dessutom ut en del om den hängs upp på väggen.

A95K har en platt och blytung bas. Den är lika bred som skärmen och ger bra förankring mot underlaget. Men det finurliga är att du kan välja om den ska vändas framåt eller bakåt.

Om du monterar den på baksidan kommer skärmen att luta lite bakåt– en design vi minns från A1, Sonys första OLED-TV. Eller så kan den monteras på framsidan. Då står TV:n rakt upp och kan skjutas helt intill bakväggen.

Vi tycker att designen är stilren, men noterar också att det finns begränsat med plats för en soundbar under skärmen. Många kommer därför att föredra att väggmontera Sonyn, då behövs ett väggfäste med 300 x 300 VESA-mått (55 tum).

65 A95K titan blk slate blk front position style st 65 A95K titan blk slate blk back position style st 65 A95K titan blk slate blk back position style btyB 65 A95K titan blk slate blk front position style btyB
<
>
Sony A95K kan monteras med sockeln framåt eller bakåt, med skärmen rakt upp eller lutad bakåt. (Foto: Sony)

Användning och finesser

Bravia A95K är en så kallad Google TV, som är en vidareutveckling av Android. Den skiljer sig genom att ha en uppdaterad startmeny, som ger en fullständig överblick över de appar, TV-kanaler och anslutna enheter som du använder oftast. Dessutom får du personliga rekommendationer utifrån vad du har tittat på tidigare.

Användarvänligheten är utmärkt, inte minst tack vare den nya fjärrkontrollen. Sony har lyckats integrera ett eget menysystem ovanpå Googles användargränssnitt på ett bra sätt och vi gillar att inställningarna är lätt åtkomliga på en popup-meny. Det krävs färre tryckningar för att komma dit än det gör på konkurrenten Philips Android-TV.

A95K är utrustad med fyra HDMI-ingångar, men bara två av dem är HDMI 2.1-kompatibla. Den ena fungerar också som en ljudreturkanal (HDMI eARC) för en extern soundbar. Om du kopplar in en sådan har du i praktiken bara en HDMI-ingång kvar för moderna spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X.

Vi tycker att detta är lite snålt, eftersom flera av konkurrenterna erbjuder 2.1-stöd på alla fyra HDMI-ingångarna. Sony stöder visserligen 4K/120 Hz och VRR, men verkar inte lika gaming-fokuserade som de senaste värstingmodellerna från LG och Samsung. Vi saknar en särskild spelmeny med alla relevanta inställningar på ett enda ställe. Med det sagt så har A95K har ett utmärkt spelläge, med en fördröjning (input lag) på cirka 15 millisekunder.

Sony-skärmen har brett formatstöd, inklusive videoformat som Dolby Vision och IMAX Enhanced, samt inte minst Dolby Atmos-ljudbehandling. Det garanterar att mycket av dagens underhållning visas från sin bästa sida.

Obs! A95K levereras med webbkameran Bravia Cam, som bland annat kan användas för videosamtal. Detta har vi inte hunnit testa ordentligt ännu, men vi lovar att återkomma med en uppdatering så fort vi kan!

Sony A95K backlit remote
A95K har Sonys nya premiumfjärrkontroll i borstad metall. Den har blivit betydligt smalare. Knapparna är bakgrundsbelysta och det finns direktknappar för Netflix, Disney+ och Amazon Prime Video – samt Sonys egen streamingtjänst Bravia Core. (Foto: Audun Hage)

Kalibrering av Sony XR A95K

Sony Bravia XR A95K stöder automatisk kalibrering via Calman Autocal PC-applikationen och Calman Google-appen för Bravia. En praktisk funktion är att det räcker med en enda kalibrering för att korrigera alla olika bildlägen (inklusive Dolby Vision). Det är smart och tidsbesparande gjort av Sony, och gör A95K till en lättkalibrerad TV.

Direkt från fabrik gav vårt testexemplar bra initialmätningar, med en genomsnittlig deltaavvikelse på 4,6 i gråskala och 2,3 i färgrymd (SDR, bildläge Professional 1).

Efter kalibrering fick vi gråskaleavvikelse på 0,4 och färgrymdsavvikelse på 0,5. Vilket är snudd på perfekt. Mätningarna i HDR-läge var också mycket exakta, med 0,7 i gråskala och 1,1 i färgrymd. Allt detta vittnar om att Sony A95K har oerhört exakt färgåtergivning.

Ljusstyrkan från QD-OLED-panelen är också utmärkt. Vi uppmätte 55-tums Bravia A95K till cirka 1000 nits kontinuerligt på 10 % skärmyta (Vivid/Dynamiskt läge). Kanske desto mer imponerande är att A95K klarade 930 nits färdigkalibrerad (Professional 1). Dessutom åstadkom vi 210 nits på 100 % skärmyta, vilket visar att TV:n har gott om ljusstyrka även i helskärm och helt vit.

Dessutom är det imponerande hur QD-OLED-skärmen behåller samma färgtemperatur, dynamik och färgmättnad när vi flyttar oss ut mot sidan i soffan. Även med en sned betraktningsvinkel ser bilden exakt likadan ut som rakt framifrån. Här har QD-OLED en klar fördel mot traditionell OLED!

All kalibrering är utförd av Gorm Sørensen @ ProCal.

Sony A95K calibration
Sony A95K på testbänken under kalibreringen. (Foto: Audun Hage)

QD-OLED under lupp

När vi tittar närmare på QD-OLED-bildpanelen ser vi att den har en distinkt pixelstruktur. I stället för att ligga sida vid sida, som vi är vana vid, är subpixlarna för rött, grönt och blått arrangerade i ett triangelmönster, med den gröna primärfärgen överst. Beroende på bildinnehållet och hur långt bort du sitter kan denna lite udda pixelplacering skapa en del konstiga effekter.

Ljusa föremål på en mörk bakgrund, som undertexter eller schackrutiga testbilder, kan få en svag ton av grönt längst upp, just för att de börjar med en rad gröna delpixlar. På samma sätt kan man också skymta en svag antydan till magenta längst ned på samma föremål.

Detta ”pixelfenomen” är bara synligt på nära håll och inget vi märkte av normalt tittavstånd, två meter bort i soffan. Då är bilden så gott som sömlös. Däremot misstänker vi att det kan påverka hur bra QD-OLED-tekniken kommer att fungera i en PC-monitor, eller för konsolspel om man sitter klistrad intill skärmen. Du kan läsa mer om detta i vårt kommande test av 34-tums gaming-skärmen Alienware AW3432DW.

QD OLED subpixel layout QD OLED QD OLED subpixel green line
<
>
QD OLED har en speciell struktur, där de gröna delpixlarna hamnar horisontellt i linje med varandra. (Foto: Gorm Sørensen)

Fenomenal färgåtergivning

En sak är hur QD-OLED ser ut i förstoringsglas och med mätinstrument – men ​​det viktigaste är ju hur det ser ut med dina egna ögon! Och då finns det all anledning att plocka fram superlativen.

Vi har varit bortskämda med en spektakulär, kontrastrik bildkvalitet från vanlig OLED. men QD-varianten tar allt ett steg längre.

A95K har mycket gemensamt med vanlig OLED i sättet den tecknar en skarp bild på en mörk bakgrund. Varenda liten pixel är ”självlysande” och kan tändas och släckas utan bakgrundsbelysning. Det ger en knivskarp bild med en härlig djupkänsla.

Där QD-OLED verkligen sticker ut är när det gäller färgåtergivning. I takt med att vi går igenom våra välbekanta testbilder går det upp för oss att detta är helt grymt!

Sony A95 PQ flower
Sony A95K har en skarp bild med en extremt läcker färgåtergivning. Vi blev bland annat imponerade av Eugene Belskys naturfilmer som finns i 4K HDR-kvalitet på YouTube.

 A95K har otroligt fylliga men exakta färger, i ett bredare spektrum av färger än vi är vana vid att se. Bland annat framträder orange och lila nyanser exceptionellt väl. Ändå är färgerna inte överdrivna. Tvärtom känns bilden väldigt naturlig och behaglig att titta på. Mer oansträngd, liksom.

Sony A95K QD OLED picture quality 2 Sony A95K QD OLED picture quality 5 Sony A95K QD OLED picture quality 3 Sony A95K QD OLED picture quality 4 Sony A95K QD OLED picture quality 6
<
>
Den nya QD-OLED-skärmen ger utmärkt skärpa och djup, nyanserad färgåtergivning. (Foto: Audun Hage)

En annan sak som är viktig att notera är den fina betraktningsvinkeln. På det här området är vi redan vana vid konventionell OLED, men QD-varianten lyckas bevara färgerna och kontrasten ännu jämnare, även när man tittar på bilden från en snedare vinkel.

A95K tar också med sig många av fördelarna från sin föregångare A90J, inte minst när det gäller allmän bildbehandling och rörelseskärpa. Sony-skärmen har ytterst mjuka och sömlösa rörelser för sport och underhållning, samtidigt som det går att stänga av interpoleringen för att återge långfilmer korrekt.

Sony A95K Snabba Cash Netflix 1 Sony A95K Snabba Cash Netflix 4 Sony A95K Snabba Cash Netflix 2 Sony A95K Snabba Cash Netflix 3 Sony A95 Snabba Cash Netflix 5
<
>
Sony A95K ger gnistrande bildkvalitet med hög kontrast. Här från Snabba Cash S1E4 på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Är detta den högsta bildkvaliteten vi har sett? Tja, vi kan knappt minnas att vi sett bättre färgåtergivning än så här, och då inkluderar vi ett par tämligen häftiga studiomonitorer och avancerade prototyper!

Ljudkvalitet

På ljudsidan använder A95K Sonys så kallade Acoustic Surface+-teknik, där ljudet kommer direkt ut genom skärmen. Detta görs med hjälp av inbyggda ”vibratorer” som gör att OLED-panelen fungerar som ett högtalarmembran. Dessutom sitter det bashögtalare på baksidan som återger de djupaste frekvenserna.

Sony-skärmen har ett mycket klart, öppet och balanserat ljud, med stark och tydlig röståtergivning. Det finns också gott om bas, så det blir lite fyllighet i musiken och ljudeffekterna. Bäst av allt är att ljudet kommer direkt från skärmen och inte från högtalarna vid sidan. Detta ger väldigt bra synk mellan ljudet och handlingen på skärmen, och en extra dos realism.

Ett kompakt inbyggt ljudsystem som detta har sina begränsningar och vi kan höra att Sony-högtalarna blir obekväma på hög volym och får en lite ansträngd och skarp ljudkaraktär. Den samlade ljudbilden går inte att jämföra med storleken, vikten och tredimensionaliteten hos exempelvis Philips OLED+986 som har en kraftfull extern högtalare.

A95K kan givetvis uppgraderas med externt ljud också: Väljer du något av Sonys kompatibla ljudsystem (HT-A7000 eller HT-A9) får du en extra fördel. Då kan TV-högtalarna användas som centerkanal till dialogen, medan de externa högtalarna tar hand om surroundljud och bas. Detta är en lösning vi har testat tidigare och kan rekommendera.

Läs också Sony HT-A9: Vilket surroundljud! Med HT-A9 har Sony tänkt i helt nya banor och löst ett stort problem inom hemmabioljud: var högtalarna ska placeras. Och som det fungerar!

Slutsats

Sonys nya flaggskepps-TV är en imponerande syn, med fenomenal färgåtergivning och utmärkt kontrast. A95K har mer än tillräcklig ljusstyrka för att ge en bra bildupplevelse i ljusa rum, samtidigt som den smäller till ordentligt i de ljusaste HDR-effekterna. Och bäst av allt är att den behåller samma bildkvalitet oavsett om du sitter precis framför eller lite åt sidan.

Om du går väldigt nära skärmen kan du se en antydan till ett lite annorlunda pixelmönster. Detta är inget problem på soffavstånd, men kan märkas när du sitter nära skärmen. Bra att tänka på för dig som funderar på QD-OLED för spel!

Användarvänligheten är också väl omhändertagen med Google-systemet och den praktiska fjärrkontrollen. Men vi tycker allt att Sony skulle kunna kosta på sig fyra fullvärdiga HDMI 2.1-ingångar på en toppmodell som denna.

Det finns också gott om konkurrenter om highend-tronen i år, inte minst LG G2 som vi redan har goda erfarenheter av. Samsung har dessutom en egen QD OLED-modell på gång, förutom flera potenta QLED LCD-modeller. Icke att förglömma Panasonic och deras omtalade flaggskepp LZ2000. Vi ser fram emot att testa fler av dessa inom en snar framtid.

Vilken TV som till slut lägger beslag på årets vinnartrofé återstår att se, men Sony har i alla fall ett starkt kort i A95K!

Karakter
Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K)
High End

Ljud & Bild tycker

Sony A95K bjuder på storslagna bildupplevelser med superstark kontrast och en riktigt fenomenal färgåtergivning. Dessutom får du ett fantastiskt ljud – rakt ut från skärmen. Sony A95K finns för närvarande bara i 55 och 65 tum – inga storskärmar! Bara två av fyra HDMI-ingångar är helt 2.1-kompatibla. QD-OLED-bildpanelen har en speciell pixelstruktur, som kan ge en del irriterande effekter på nära håll.

2 reaktioner på ”Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K)”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Rulla till toppen