Sony KDL-40EX720

Bättre på 2D än 3D

Denna billiga TV från Sony har en fin bild i 2D men vi är inte helt nöjda med 3D-återgivningen.
Ljud & Bild tycker
Bra färger. Ont om brus.
Begränsad kontrast. Crosstalk i 3D.
Specifikationer
  • 40-tums LCD-LED, 1920 x 1080
  • 4 HDMI
  • Aktiv 3D
  • Bravia-nätportal
forfatter

Sonys EX720-modell har funnits på marknaden ett tag och går att hitta till bra priser på nätet. Den är i likhet med Sharps och Philips modeller en LCD-TV med kantmonterad LED-belysning. Skärmen har en ganska så diskret och tidlös design, med blanksvart ram och borstad metallrand längst ned. Den medföljande foten kan både vridas och vinklas uppåt, vilket är praktiskt om TV:n står på ett lågt bord. Väggmontering är däremot inte lika enkel eftersom vissa av kontakterna på baksidan är riktade rakt bakåt.

40EX720 har Sonys nätportal Bravia Internet Video där du bland annat kan få YouTube direkt på skärmen.

Bildkvalitet
TV:n har en ljussensor som anpassar ljusstyrkan efter omgivningen, samt en rörelsesensor som släcker bilden om ingen sitter och tittar. Sony har satsat på en matt bildpanel på sin skärm, så den är inte särskilt känslig för reflexer, däremot tappar den lätt en smula kontrast när den får direkt solljus på sig.

2D-bilden på den här skärmen är mycket bra för att vara en budget-TV. Sony har lyckats med en mycket kompetent bildbehandling och en skarp bild med massor av detaljer och få störningar. Kontrasten och svärtan är utmärkt och färgerna är neutrala, särskilt i Sonys eget Cinema-läge.

Vi är inte imponerade över 3D-återgivningen. Dels gör kombinationen av begränsad kontrast och mörka 3D-glasögon att bilden känns lite tam, och dels har skärmen uppenbara problem med crosstalk om man jämför med LG:s och Philips polariserande teknik. Det känns som om bilden alltid är en smula ur fokus, även om man sitter mitt framför skärmen. Synvinkeln är inte heller något att skryta över, man behöver inte sitta långt ut mot sidan för att färgerna ska blekna. Ska du använda 40EX720 till 3D-tittning får du dessutom räkna med att köpa till glasögon för 700 kronor styck.

Slutsats
Sony 40EX720 har en bra bild i vanlig 2D, men något utpräglad 3D-skärm är den inte. 3D-bilden är ganska så fattig på kontrast och har fortfarande mer crosstalk om man jämför med rivalerna. Vi vill därför inte rekommendera den här skärmen för 3D-entusiaster, men för alla som vill ha en prisvärd LED-skärm är den värd en titt.

 

Också i detta test:

Grundig Vision 8 46

Allroundkungen

Grundigs Vision 8 är en användarvänlig TV med de rätta finesserna.

Bra utrustning. Användarvänlig. Tungt ljud.
Visst 3D-crosstalk.

Sharp LC-40LE631E

Enkel och bra

Vi har blivit vana vid att hitta bra och billiga skärmar hos Sharp, och här är en till.

Hög allround bildkvalitet.
Saknar 3D.

LG 42LW550W

Billig och behaglig 3D

Letar du efter en bra och billig 3D-skärm? LG har svaret med sin Cinema 3D-modell.

Mycket bra 3D-kvalitet. Bra färgåtergivning. Goda inställningar.
Plastramen orsakar en del reflektioner.

Philips 42PDL7906T

Vitklädd design-TV

Philips nya 42-tummare flirtar med designintresserade.

Läckert utseende.
Svärtan hade kunnat vara bättre.

Panasonic TX-P50G30

Plasma-vinnare

För dig som är mindre intresserad av 3D och som bara vill ha en stor TV med bra bild är Panasonic 50G30 ett bra val.

Naturlig bild.
Saknar 3D.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.