Panasonic TX-P50G30

Plasma-vinnare

För dig som är mindre intresserad av 3D och som bara vill ha en stor TV med bra bild är Panasonic 50G30 ett bra val.
Ljud & Bild tycker
Naturlig bild.
Saknar 3D.
Specifikationer
  • 50-tums plasma, 1920 x 1080
  • 4 HDMI
  • DVB-T2
  • Viera Connect
forfatter

Panasonic har fått mycket uppmärksamhet för sina 3D-skärmar i GT- och VT-serien, men vi får inte heller glömma bort budgetserien G30. Här får du inte 3D, däremot en bra plasmapanel med Full-HD-upplösning och bra anslutningar. Skärmen är också utrustad med internetuppkoppling och Panasonics nätportal Viera Connect. Dessvärre har möjligheten att använda Canal Digital-programkort försvunnit från den här modellen, däremot har den inbyggd mottagare för Boxer. Det bör också påpekas att kontakterna pekar rakt bakåt, vilket gör det svårt att montera TV:n på väggen.

Bildkvalitet
Plasmaskärmars stora styrka är att de nästan alltid har bra kontrast, bra svärta och utmärkta färger från början, utan att man behöver trixa med avancerad bildbehandling, vilket man ofta måste göra på motsvarande LED-skärmar. 50G30 är ett väldigt bra exempel på detta. Direkt ur kartongen har Panasonic en enastående bild, med en färg­återgivning och framför allt svärta som du måste gå upp långt i pris för att få i en LED-TV.

Panasonic har utrustat skärmen med ett förinställt THX-läge som tidigare bara fanns i toppmodellerna. Det ger en färgneutral och brusfri bild som kan kännas lite uddlös om rummets lampor är tända, men som passar perfekt till sena filmkvällar. Väljer du däremot standardläget eller det dynamiska läget har Panasonic-skärmen tillräckligt med ljusstyrka 90 procent av tiden, och det är bara undantagsvis som vi saknar ”smällen” som ljusstarka LED-skärmar har i dagsljus. Man måste ända vara förberedd på att den här TV:n kan verka lite ”livlös” i butiken bredvid LED-skärmarna. Hemma i vardagsrummet funkar allt däremot utmärkt.

Det enda vi inte gillar med bilden är att Panasonic har valt ett ganska så blankt frontglas, vilket ger tydliga reflektioner i en del fall. Den blanka plastramen kan också vara distraherande, vi hade föredragit en mattare yta.

Slutsats
Panasonic vinner nog inga designpriser för den här traditionella plasman, men när det gäller ren och skär bildkvalitet är 50G30 synnerligen prisvärd. Du får visserligen leva utan 3D, men i övrigt får du förvånansvärt mycket av bildkvaliteten från Panasonics toppmodeller i denna budgetplasma. Helt enkelt en dunderbra TV för pengarna!

Också i detta test:

Grundig Vision 8 46

Allroundkungen

Grundigs Vision 8 är en användarvänlig TV med de rätta finesserna.

Bra utrustning. Användarvänlig. Tungt ljud.
Visst 3D-crosstalk.

Sony KDL-40EX720

Bättre på 2D än 3D

Denna billiga TV från Sony har en fin bild i 2D men vi är inte helt nöjda med 3D-återgivningen.

Bra färger. Ont om brus.
Begränsad kontrast. Crosstalk i 3D.

Sharp LC-40LE631E

Enkel och bra

Vi har blivit vana vid att hitta bra och billiga skärmar hos Sharp, och här är en till.

Hög allround bildkvalitet.
Saknar 3D.

LG 42LW550W

Billig och behaglig 3D

Letar du efter en bra och billig 3D-skärm? LG har svaret med sin Cinema 3D-modell.

Mycket bra 3D-kvalitet. Bra färgåtergivning. Goda inställningar.
Plastramen orsakar en del reflektioner.

Philips 42PDL7906T

Vitklädd design-TV

Philips nya 42-tummare flirtar med designintresserade.

Läckert utseende.
Svärtan hade kunnat vara bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.