LG 42LW550W

Billig och behaglig 3D

Letar du efter en bra och billig 3D-skärm? LG har svaret med sin Cinema 3D-modell.
Ljud & Bild tycker
Mycket bra 3D-kvalitet. Bra färgåtergivning. Goda inställningar.
Plastramen orsakar en del reflektioner.
Specifikationer
  • 42-tums LCD-LED, 1920 x 1080
  • 4 HDMI
  • Cinema 3D med polariserande glasögon
  • DVB-T2
forfatter

LG och Philips går emot strömmen och lanserar skärmar med polariserande glasögon. Principen är enkel: i stället för dyra glasögon med aktiva slutare har LG polariserande glasögon av samma typ som på bio – därav namnet ”Cinema 3D”. Detta har många fördelar, först och främst kan man bjussa på flera glasögon utan att priset går upp. Dessutom tycker många att den polariserande tekniken är mer behaglig för ögonen.

42LW550W är en av LG:s billigare modeller med denna teknik, vilket gör den högintressant för alla som är sugna på 3D. I likhet med de övriga testdeltagarna (bortsett från Panasonics plasma) är detta en LCD-skärm med LED-kantbelysning, vilket bidrar till att göra skärmen tunn och smäcker.

Bildkvalitet
3D-film fungerar väldigt bra på LG-skärmen. Bilden är knivskarp och har en bra djupkänsla. Bäst av allt är att man slipper flimmer från andra ljuskällor. Det är bara i undantagsfall som vi märker av tendenser till rutmönster som beror på den halverade upplösningen. De uppstår främst i plana ytor där det kan bli en antydan till ”sågtänder” när kameran rör sig. Själva skärmen är matt och har inga plågsamma reflektioner, däremot kan den blanka ramen verka lite störande när man tittar på 3D.

Även om 3D är den här skärmens stora styrka så hänger den med konkurrenterna fint även i två dimensioner. Svärtan är förvånansvärt bra, vilket gör att vi kan titta på film utan att reta oss på för mycket grått i bilden. Dessutom är färgåtergivningen mycket god, med en jämn och naturlig färgbalans även i standardläge. LG har gjort särskilda menyer för avancerade inställningar, vilket gör det möjligt att få en ännu mer neutral bild när man tittar på film. I övrigt fungerar även Cinema-inställningen bra i de flesta fall.

Slutsats
42LW550W är en billig TV med höga prestanda på de flesta områden. Vi är särskilt imponerade över 3D-bilden som fungerar väldigt bra i alla ljusförhållanden. LG-skärmen har dessutom en fin kontrast och färgåtergivning. En bra TV för alla som är intresserade av film, spel och 3D-underhållning.

 

Också i detta test:

Grundig Vision 8 46

Allroundkungen

Grundigs Vision 8 är en användarvänlig TV med de rätta finesserna.

Bra utrustning. Användarvänlig. Tungt ljud.
Visst 3D-crosstalk.

Sony KDL-40EX720

Bättre på 2D än 3D

Denna billiga TV från Sony har en fin bild i 2D men vi är inte helt nöjda med 3D-återgivningen.

Bra färger. Ont om brus.
Begränsad kontrast. Crosstalk i 3D.

Sharp LC-40LE631E

Enkel och bra

Vi har blivit vana vid att hitta bra och billiga skärmar hos Sharp, och här är en till.

Hög allround bildkvalitet.
Saknar 3D.

Philips 42PDL7906T

Vitklädd design-TV

Philips nya 42-tummare flirtar med designintresserade.

Läckert utseende.
Svärtan hade kunnat vara bättre.

Panasonic TX-P50G30

Plasma-vinnare

För dig som är mindre intresserad av 3D och som bara vill ha en stor TV med bra bild är Panasonic 50G30 ett bra val.

Naturlig bild.
Saknar 3D.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Nyhet: Onlineköpen på Black Friday minskade för första gången någonsin
Företag

Vi är trötta på Black Friday

För första gången någonsin har konsumenternas onlinekonsumtion i samband med Black Friday minskat, visar en ny rapport från Adobe. I år handlade konsumenterna för 8,9 miljarder dollar online mot 9 miljarder dollar förra året.