TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sex TV-apparater

De bästa TV-köpen

Ny TV till jul? Här är 6 bra alternativ som inte spränger helgbudgeten.

forfatter
Publicerad 2011-12-22 - 08:23
Produkter i testet
 • Grundig Vision 8 46
 • Sony KDL-40EX720
 • Sharp LC-40LE631E
 • LG 42LW550W
 • Philips 42PDL7906T
 • Panasonic TX-P50G30
 • Vi har testat ett stort antal TV-apparater under året men många av dem är lite för stora och kostsamma för vanligt folk. Vi får väl inse att alla inte är sugna på en 65-tums plasma hemma i vardagsrummet!

  Nu är tiden kommen att se vad som rör sig kring det magiska strecket 10 000 kronor. Rent traditionellt brukar det kallas budgetklassen, men efter flera års priskrig får den väl snarare anses som mellanklassen. Hur som helst finns det många skärmar att välja mellan. Här går faktiskt att få tag på en väldigt välutrustad TV med alla finesser du behöver.

  3D för alla
  Precis som förra året är det 3D alla pratar om i TV-sammanhang, och snart behöver du inte bestämma dig för om du vill ha 3D eller inte. 3D-tekniken håller nämligen på att bli en standardfunktion som finns i nästan samtliga TV-modeller. Gemensamt för alla 3D-skärmar är att man måste ha glasögon på sig för att se 3D-effekten. Ibland ingår det ett eller två par glasögon, ibland måste du betala extra för dem.

  Internet@TV
  En annan finess som blivit mer utbredd i år är TV:ns egen internetportal. Via nätverket kan man nämligen få tillgång till en rad interaktiva tjänster som YouTube, Facebook, Twitter, väderprognoser och annat, som visas på skärmen. I dagsläget kan sådana tjänster inte ersätta en dator eller surfplatta, utan får betraktas som ett komplement. Men de ger en försmak av en spännande TV-framtid där mer material kommer från nätet än från traditionella sändningar.

  Storleken har betydelse
  I detta test är alla deltagare minst 40 tum stora. Mindre än så vill vi inte rekommendera till ett normalstort rum om du inte sitter närmare än två meter. Skärmens storlek bör bero på tittavståndet, och på ett normalt avstånd av tre meter är en 40/42-tummare mitt i prick. Närmar sig avståndet 4–5 meter kan du tryggt välja en 46- eller 50-tummare. Detta är allmänna rekommendationer för varierat TV-tittande. Om du främst tittar på film eller sport i HD rekommenderar vi en skärm som är 50 tum eller mer, oberoende av tittavståndet.

   

  Produkter i testet

  Grundig Vision 8 46

  Allroundkungen

  Grundigs Vision 8 är en användarvänlig TV med de rätta finesserna.

  Bra utrustning. Användarvänlig. Tungt ljud.
  Visst 3D-crosstalk.

  Sony KDL-40EX720

  Bättre på 2D än 3D

  Denna billiga TV från Sony har en fin bild i 2D men vi är inte helt nöjda med 3D-återgivningen.

  Bra färger. Ont om brus.
  Begränsad kontrast. Crosstalk i 3D.

  Sharp LC-40LE631E

  Enkel och bra

  Vi har blivit vana vid att hitta bra och billiga skärmar hos Sharp, och här är en till.

  Hög allround bildkvalitet.
  Saknar 3D.

  LG 42LW550W

  Billig och behaglig 3D

  Letar du efter en bra och billig 3D-skärm? LG har svaret med sin Cinema 3D-modell.

  Mycket bra 3D-kvalitet. Bra färgåtergivning. Goda inställningar.
  Plastramen orsakar en del reflektioner.

  Philips 42PDL7906T

  Vitklädd design-TV

  Philips nya 42-tummare flirtar med designintresserade.

  Läckert utseende.
  Svärtan hade kunnat vara bättre.

  Panasonic TX-P50G30

  Plasma-vinnare

  För dig som är mindre intresserad av 3D och som bara vill ha en stor TV med bra bild är Panasonic 50G30 ett bra val.

  Naturlig bild.
  Saknar 3D.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
  Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
  TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
  LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
  Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
  Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend