Samsung UE46D6507

Bäst när det gäller

Samsungs billigaste LED-serie levererar en överraskande god bildkvalitet i både 2D och 3D.
Ljud & Bild tycker
Ljusstark och bra bild. Bra djupkänsla, lite crosstalk.
Aningen överdrivna fabriksinställningar.
Specifikationer
  • 46-tums LED, 1920 x 1080
  • Aktiv 3D-teknik
  • DVB-T2
  • 4 HDMI
forfatter

Samsung introducerade LED-konceptet för ett par år sedan och de tunna skärmarna har varit en hejdundrande framgång för koreanerna. Årets modeller har en extra smal ram runt bilden som gör att 46-tummaren inte tar mer plats än många 42-tummare där ute. En annan detalj är de dolda knapparna på baksidan. Låter du fingrarna glida över dem så dyker de upp som symboler på skärmen så att du vet vilken du ska trycka på. Smart och innovativt!

2D-bild
Direkt ur kartongen har Samsung en dunderstark bild med massor av ljusstyrka och kontrast, vilket alltid har varit ett kännetecken för LED-tekniken. Det ger ett imponerande första intryck, men vi märker också att Samsung brer på lite extra ibland. Kontrasten är överdriven och dessutom är skärpan uppskruvad i mesta laget. Genom att sänka den dynamiska kontrasten och ”Shadow Detail” fick vi tillbaka bilden till mer normal nivå så att vi kunde se vad Samsung-panelen klarar av: kontrasten och svärtan är klart bättre än i de två rivalerna från Philips och Sony, samtidigt som bilden är otroligt skarp och rik på detaljer. Färgåtergivningen är relativt jämn i standardläget men du bör välja filmläget för att få de mest korrekta färgerna.

3D-bild
Samsung satsar precis som Sony på aktiva glasögon med inbyggd slutarmekanism för att fördela bilden till vänster respektive höger öga. Vi hade en hel del att anmärka på Samsungs förra generation – skärmarna hade synliga problem med crosstalk/dubbelbilder och glasögonen kunde lätt bli tröttsamma att ha på sig.

I årets skärmar är det mesta förbättrat. Det första vi får upp ögonen för med vår testfilm är att djupeffekten är mycket skarpare, mer stabil och framför allt mer behaglig. Cross­talk är markant reducerat, om än inte helt eliminerat. I motsats till Philips kan Samsung uppvisa en 3D-bild med full-HD-upplösning, och det syns på att bilden är mjukare i kanten och har fler detaljer. I vissa fall känns det också som om djupeffekten är bättre. Nackdelen är att bilden är lite mattare och inte alltid lika skarp som hos Philips. Efter att ha kört flera vändor med dem båda kom vi fram till att Samsung sammantaget har den bästa 3D-bilden men att Philips ligger hack i häl och att den senare har prismässiga fördelar eftersom det ingår glasögon och att nya par innebär en beskedlig kostnad.

Ljud
Samsungs flatskärmar har varit ganska så beryktade för sitt tunna ljud, vilket bidragit mycket till försäljningen av ljudlimpor och hemmabioanläggningar. Den här modellen är inget undantag, men ändå är den klart bättre än tidigare modeller, med ett fylligare ljud som man till och med kan vrida upp riktigt högt utan att det skär i öronen.

Slutsats
Samsung UE46D6507 är en mycket bra allround-TV. I 2D är bildkvaliteten imponerande och dessutom har Samsung lyckats förbättra 3D-återgivningen avsevärt. Djupkänslan kommer nära vad vår favorit i prisklassen, Panasonic GT30, presterar och Samsung har dessutom en fördel genom att ljusstyrkan är bättre än i plasmarivalen. Vi har inte gått in närmare på Smart-funktionen, men vi vet av tidigare erfarenhet att den är en av marknadens bästa.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Nyhet: Onlineköpen på Black Friday minskade för första gången någonsin
Företag

Vi är trötta på Black Friday

För första gången någonsin har konsumenternas onlinekonsumtion i samband med Black Friday minskat, visar en ny rapport från Adobe. I år handlade konsumenterna för 8,9 miljarder dollar online mot 9 miljarder dollar förra året.