Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung QE75Q950R QLED 8K

Pixel-perfekt!

Med Samsungs uppdaterade 8K-skärm 950R är du garanterad ultraskarp bild. Men den kostar …

Av / 2019-05-29 - 16:00
Samsung QE75Q950R QLED 8K
Audun Hage

Glöm 4K, nu är det 8K som gäller om du vill ha den hetaste TV:n i kvarteret. I takt med att TV-skärmarna tar upp en allt större del av väggen hemma handlar det om att ha ”tillräckligt med pixlar” för att fylla dem med en glasklar, sömlös bild!

Samsungs gjorde en liten kupp förra året genom att hinna först ut på marknaden med en produktionsklar TV med 8K-upplösning. Och innan många av konkurrenterna har återhämtat sig är sydkoreanerna redo med sin andra generation.

Samsungs flaggskeppsserie Q950R är högteknologiska TV-skärmar för de som inte bryr sig om en extra nolla eller två på prislappen. 65-tummaren kan bli din för ungefär 50 000 kronor och 75-tummaren för 70 000. Vill du ha det riktigt maffigt så kan du välja 82-tummaren för 100 000 kronor, men sedan stiger priset oproportionellt snabbt. Toppmodellen i Q950-serien mäter hela 98 tum och kostar 600 000 kronor! Det kostar att vara först med ny teknik …

Läs också: 8K-TV: Vi har sett ljuset!

Samsung QLED Q950R

Samsung Q950R (2019). (Foto: Samsung)

Nya Q950R ser precis ut som föregångaren Q900R, men på insidan är mycket nytt. Den viktigaste skillnaden är att Q950R har fått en ny bildpanel med samma innovationer som årets nya 4K-modell (Q90R), vilket ger betydligt bättre betraktningsvinkel och svärta. Q950R har också fått uppdaterade HDMI-ingångar som är förberedda för den nya HDMI 2.1-standarden.

Q950 finns i fler storlekar än tidigare, där det förmodligen är 75- och 82-tumsmodellerna som ger mest valuta för pengarna.

Obs! Lägg märke till att den här 2019-modellen heter Q950R i Europa, medan den i USA heter Q900R (samma som 2018-modellen).

Läs också: Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Design

(Foto: Samsung)

Designen är så gott som identisk med fjolårets modell, med ett ganska så nedtonat utförande i mörk, borstad metall.

8K-skärmen är inte lika tunn och läcker som de smalaste OLED-skärmarna, vilket beror på den omfattande LED-bakbelysningen. Q950R är däremot helt platt på baksidan, utan några utstickande delar. Därför kan den hängas tätt intill väggen med Samsungs eget No Gap-väggfäste. Om du föredrar att ha TV:n stående på en bänk så kan de två metallfötterna antingen ställas brett isär eller smalt ihop. Om du inte använder fötterna alls så kan de gömmas undan i en liten ficka på baksidan.

Samsung-skärmen är utrustad med ett så kallat Ultra Black-filter, som avsevärt minskar spegelbilder i bildpanelen. Skärmglaset är supermatt, rena rama svarta hålet! Det har en positiv inverkan på bildkvaliteten, vilket vi strax ska återkomma till.

I likhet med andra QLED-modeller har Q900R en separat box för styrelektronik, anslutningar och strömförsörjning. Den så kallade One Connection-boxen leder allt vidare till skärmen genom en enda tunn kabel. 8K-modellen har en lite kraftigare box på grund av större ström- och kylningsbehov, men den blir inte särskilt varmt eller högljudd.

Samsung Q950 har egentligen en ganska så nedtonad design, utan något bling-bling – till och med Samsung-loggan är väl dold. De flesta av godsakerna finns ”under huven”. (Foto: Samsung)

Användning och funktioner

Samsungs Tizen-system har etablerat sig som ett av de bättre användargränssnitten och något som många av konkurrenterna försöker kopiera. TV:n är superenkel att installera med hjälp av mobiltelefonen och den liggande menyraden gör det enkelt att hitta olika typer av innehåll och inställningar.

Nytt i 2019-modellerna är bland annat ett förbättrat Ambient Mode, som är Samsungs ”pausbild”. Det kan visa bilder, grafik, väderinformation och liknande när skärmen är i standby-läge.

2019 års modeller (och några från 2018) har också fått Apples nya TV-app inbyggd i smart-systemet, samt stöd för AirPlay 2.

Samsung-skärmen stöder naturligtvis HDR, inklusive det nya HDR10+-formatet. Det finns däremot inga tecken på Dolby Vision-stöd. Samsung är nu den enda stora tillverkaren som inte stöder Dolby-formatet med dynamiska metadata. Det innebär att mycket Netflix- och Apple-innehåll potentiellt inte visas helt optimalt.

Uppgraderingen till HDMI 2.1 kan bli viktig på sikt: Den öppnar för att visa 8K-video med upp till 60 bilder per sekund (8K/60p), vilket förmodligen kan bli en del av 8K-videostandarden när den tiden kommer.

Obs! Efter vad Ljud & Bild erfar så kommer den nya One Connect-boxen med HDMI 2.1 även att bli tillgänglig för ägare till 2018-modellen Q900R. Vi återkommer med mer info!

Bildkvalitet

 

8K-video befinner sig fortfarande i en tidig fas, men att det kommer är helt säkert. Olympiska Spelen i Tokyo 2020 ska spelas in i 8K-upplösning och den kommande PlayStation 5-konsolen kommer också att vara kompatibel med 8K. För att inte tala om den (lite smått) växande tillgången på 8K-innehåll från YouTube. Men tills vidare handlar det mest om att skala upp HD- och 4K-material så att det ser bra ut på en 8K-skärm. Det kräver en TV som har mycket beräkningskraft och bra bildbehandling för att ”fylla i” de saknade pixlarna.

PIXLAR är något man aldrig kan få för många av. Ju fler pixlar TV:n har desto mer smälter de ihop till en bild som liknar verkligheten. Men i takt med skärmstorleken växer så ökar också avståndet mellan pixlarna, vilket kan orsaka synlig bildförvrängning som sågtandsmönster, rutmönster och liknande. En 75- eller 82-tums 4K-TV ser därför inte lika sömlös och skarp ut som en 55-tums med samma upplösning.

En 4K-TV har 8 megapixlars upplösning, vilket ju är en hel del. Som jämförelse har en 8K-TV sammanlagt 33 megapixlar! Detta ger en markant högre pixeltäthet (PPI) för en viss skärmstorlek.

Nyligen testade vi Samsungs bästa 4K-TV, Q90R, och den största skillnaden mellan den och Q950R med 8K är just skärpan. En 4K-skärm som Q90R är i princip knivskarp, men 8K-modellen sopar mattan med den när det gäller djupkänsla, skärpa och allmän ”äkthet”. Det fascinerande är också att den större skärpan inte känns överväldigande eller ansträngande för ögonen, snarare tvärtom. 8K-skärmen känns faktiskt mer behaglig att vila ögonen på. Den här känslan bibehålls med det mesta av bildmaterialet vi utmanar 8K-skärmen med. Samsungs AI-uppskalning gör ett strålande bra jobb med att skala upp SD-, HD- och 4K-innehåll så att det fyller hela skärmen.

Bortsett från den imponerande skärpan finns det fler likheter än skillnader jämfört med 4K-modellen QE65Q90R. Det första vi lägger märke till är den breda betraktningsvinkeln. Bilden bevarar färg och kontrast även när vi tittar på skärmen från sidan.

8K-modellen har i likhet med Q90R en genomgående imponerande kontrast och färgintensitet. Ljusstyrkan är faktiskt snäppet mer intensiv, med ännu starkare glöd i de ljusaste HDR-effekterna. Svärtan är också imponerande, både i mörka och ljusare omgivningar. Samsungs speciella ”Ultra Black” -filter skapar en mörk bakgrund utan irriterande spegelbilder. Detta bidrar till en mycket bra bild oberoende av om omgivningen är en kolsvart kväll eller en solig dag.

Ljudkvalitet

Bilden kan ta andan ur dig, men ljudet från 8K-skärmen är inte lika fängslande. Gamla äventyrsfilmer som Ringarnas Herre: De två Tornen har många magnifika stridsscener och stämningsfull musik, men allt låter lite platt och oinspirerande. Samsungs eget ”Intelligent”- ljudläge kan inte uppväga för högtalarnas brist på muskler. Musik och ljudeffekter saknar ordentligt basfundament och rösterna låter lite instängda.

Många av TV-tillverkarna har numera utrustat sina flaggskeppsmodeller med kraftfullare högtalare eller till och med inbyggda soundbar-högtalare som ger ett betydligt piggare ljud. Samsung räknar uppenbarligen med att deras kunder kommer att punga ut med pengar för ett ljudsystem i den seriösa klassen – och det har de förmodligen rätt i. Man behöver en separat Atmos-soundbar med subwoofer för att göra bilden rättvisa.

Läs också: Samsung HW-N960 Atmos Soundbar

Slutsats

Samsung har finputsat och uppdaterat sin flaggskeppsskärm på de flesta områden, men detta är fortfarande kuriosa för extra kräsna TV-fantaster som vill ha en försmak av framtiden. Samsung QE75Q950R har samma fina kvaliteter och finesser som 4K-modellen Q90R, men skillnaden i bildskärpa är markant. Du får däremot betala en häftig summa för de extra pixlarna! Om 70 000 kronor är väl magstarkt så är 4K-varianten ett mycket mer prisvärt alternativ.

picture2 picture3
<
>
Samsung Q950 har egentligen en ganska så nedtonad design, utan något bling-bling – till och med Samsung-loggan är väl dold. De flesta av godsakerna finns ”under huven”.
Karakter
Samsung QE75Q950R QLED 8K

Ljud & Bild tycker

Suverän skärpa och djupkänsla ger en enastående bildupplevelse. Inget stöd för Dolby Vision. Ljudet hör inte hemma i highend-klassen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen