test: Samsung QE55Q8D

Samsung QE55Q8D
Samsung QE55Q8D

Turboladdad TV från Samsung

Mitt i den hektiska TV-säsongen plockar Samsung fram ett spännande och oväntat äss ur rockärmen. Kan 55Q8D helt enkelt vara sydkoreanernas bästa TV-köp i år?

Plus
Superstark kontrast och övertygande svärta till ett bra pris gör att Q8DN är ett intressant alternativ till Samsungs egen Q9-toppmodell.
Minus
Utrustning och funktioner är något färre, och betraktningsvinkeln är begränsad.

Vi snålade inte med superlativen när vi testade Samsungs flaggskepps-TV QE65Q9FN tidigare i år. Den nya QLED-toppmodellen hävdar sig fint mot de bästa OLED-konkurrenterna tack vare avancerad LED-bakgrundsbelysning och ”kvantprickar” som ger en gnistrande stark kontrast och färgåtergivning. Men den kostar fläsk: ett pris kring 30 000 kronor för en 55-tums Q9FN innebär att den är en av de dyrare TV-apparaterna på marknaden.

Det är ingen tvekan om att bakbelysningstekniken har stor inverkan på kontrast och allmän bildkvalitet. Många har därför efterfrågat en mer överkomlig entusiastmodell från Samsung, ungefär som Sony har gjort så framgångsrikt med sin XF9005. Och nu är den här: QE55Q8D, som har trimmat bort de allra lyxigaste finesserna för att kunna erbjuda direkt bakbelysning till ett bra pris.

Samsung QE55Q8D

Q8D finns i 55, 65 och 75 tum och D:et i beteckningen står för Direct. Den använder sig av samma typ av bildpanel som Q9FN, om än i en nedskalad version. Q8D har en stram design, med en rätvinklig, mörkgrå inramning i aluminium-look. TV:n är däremot inte lika platt på baksidan som Q9 och saknar infälld plats för Samsungs stiliga ”No Gap”-väggfäste. Om du vill hänga upp den på väggen behövs därför ett vanligt 200 x 200 mm VESA-standardfäste, som av naturliga skäl sticker ut en smula mer från väggen.

Användning och funesser

Jämfört med Q9FN är Q8D lite nedbantad när det gäller funktioner, fast inte så mycket som man skulle kunna tro. Största skillnaden är att Samsungs externa ”One Connect”-kopplingsbox lyser med sin frånvaro. Alla anslutningar måste därför göras på baksidan, som på de flesta TV-apparater. Detta innebär lite fler sladdar, men Samsung har lagt in skåror som gör att ström- och signalkablar kan dras ner dolda genom den ena foten.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

När det gäller andra funktioner är Q8D mycket snarlik toppmodellen, inklusive användargränssnitt och fjärrkontroll. Även det nya ”Ambient Mode” finns med, som gör att skärmen kan visa en pausbild som ser precis likadan ut som väggen bredvid. Q8D är också utrustad med samma blixtsnabba Auto Game Mode, som automatiskt upptäcker när en spelkonsol är inkopplad och ser till att fördröjningen av bildsignalen blir minimal. Vi mätte input lag till cirka 15 millisekunder.

Samsung visar inget tecken på att vilja stödja HDR-formatet Dolby Vision i första taget. I stället har de lanserat sin egen standard, HDR10+. Det tycks ha fått större fotfäste i branschen på senare tid, även om utbudet av innehåll fortfarande är begränsat jämfört med Dolbys standard.

LCD-trubbel

LCD-skärmar har ett problem. För att över huvud taget kunna visa någon bild alls är de beroende av genomlysning. Utan bakbelysning har man ingen glädje av en enda färgnyans, utan stirrar bara på en kolsvart skärm! Så lite ljus behövs alltid – nackdelen är att det kan smitta den delen av bilden som faktiskt ska vara mörk. Detta är ett stort handikapp för LCD-tekniken jämfört med OLED, som kan sätta på och stänga av varenda liten pixel om det behövs och alltså kan återge ”perfekt svart”.

Så kallade kant-LED-LCD-skärmar (”Edge LED”) har det allra värst. De har bara ett fåtal lysdioder som sitter längs skärmkanten och en reflekterande film som fördelar ljuset på skärmen. Det innebär klara begränsningar för kontrast och svärta.

Lösningen kan vara att utrusta TV:n med direkt LED-bakbelysning, som Samsung har gjort i Q9FN och Q8D. Här sitter det grupper av lysdioder som genomlyser hela skärmens yta, punkt för punkt. Q8D får nöja sig med färre individuella lysdiod-zoner än storebror (40 i stället för drygt 400), men utlovar ändå betydligt bättre ljusstyrning än kant-LED-modellerna.

Q8D har en stram design, med en rätvinklig, mörkgrå inramning i aluminium-look. Den är däremot inte helt platt på baksidan och saknar infälld plats för Samsungs ”No Gap”-väggfäste.

Bildkvalitet

Låt gå för att Q8D inte är helt fullmatad när det gäller design och finesser – detta är en ”GTI-modell” med fokus på prestanda! Och Q8D levererar verkligen varorna, med en kontrast som är som ”natt och dag” jämfört med ordinära LCD-skärmar. Samsung-skärmen har rikligt med ljusstyrka (uppemot 1500 nits i Film-läge), tillräckligt för att fungera utmärkt i ett upplyst rum dagtid, med ordentligt tryck i de tuffaste HDR-videoeffekterna. Desto mer unikt är att den orkar klämma ut allt detta ljus UTAN att de mörka partierna blir gråblå och bleka! Det ger ett fenomenalt dynamikomfång från mörkt till ljust som vi knappt har sett maken till i den här prisklassen.

Q8D har visserligen inte samma ”kolsvarta” återgivning av absolut svart som en OLED-skärm, men den kommer väldigt nära och man måste sitta i ett mörklagt rum för att se skillnaden. Desto viktigare för hur bilden upplevs i praktiken är att Q8D är botad från den ökända ”LCD-sjukdomen” med oskärpa kontrast. Det ger en markant förbättring av bildkvaliteten, vilket är tydligt med allt videoinnehåll, från sport, naturprogram och thrillerserier till halsbrytande actionfilmer.

Vårt favorit-tortyrtest just nu är grottscenen i Netflix-serien Stranger Things. En svår scen där polischefen Jim Hopper ålar sig genom en dammig grotta med en blinkande ficklampa. Den här scenen sätter verkligen bildbehandlingen på prov, både när det gäller kontrast, svärta, ljuskontroll/bakbelysning och brusreducering. Men Samsung-skärmen klarar provet med glans. Här får man med alla nyanser utan att skärmen exploderar i grått eller drunknar i en svart gröt. Ljuset från ficklampan är bländande starkt utan att det påverkar resten av bilden negativt. Inte heller verkar de många dammpartiklarna i grottan orsaka problem för belysningen. Q8D ser helt enkelt väldigt trovärdig ut i den här videosekvensen som många av konkurrenterna grötar till.

Samsung-skärmen har överraskande jämn ljusfördelning, utan irriterande halo-effekter eller ojämnheter. Den lokala dimningen är naturligtvis inte lika bra som i Q9FN-toppmodellen, men vi var tvungna att ta till krävande testscener för att provocera fram skillnaden. Den är tydligast i extrema fall, med ljusa föremål mot en helt svart bakgrund, eller ”ljuset i slutet av tunneln”. I de allra flesta fall uppför sig Samsung-skärmen helt exemplariskt, lika exakt som rivalen från Sony (XF9005) och på samma gång betydligt mer ljusstark.

Ljudkvalitet

Samsung QE55Q8D har ett något enklare ljudsystem än Q9, med färre högtalarelement och lägre förstärkareffekt. Men ljudet är ändå helt utmärkt för den här prisklassen. Diskant- och mellanregistret är klart och fint, vilket ger tydlig dialog. Här finns också gott om bas, även om den inte är lika tydligt definierad i Q9FN. De flesta som funderar på en TV i den här prisklassen parar nog ändå ihop den med en passande soundbar-högtalare, men det är fint att veta att det inbyggda ljudet fungerar bra!

Slutsats

Samsungs flaggskeppsmodell Q9FN anses vara en av marknadens allra bästa LCD-skärmar, men är också en av de mest kostsamma. Med ”junior-toppmodellen” i Q8D-serien kan Samsung hävda sig i prisklassen runt 20 000 kronor också, som hittills har dominerats av konkurrerande LG- och Sony-modeller. Q8DN har stark kontrast, bländande ljusstyrka och fantastiska färger. Lägg därtill Samsungs välgjorda design och smarta funktioner med blixtsnabbt spelläge, så har du ett av bästa TV-köpen i prisklassen. Säker rekommendation!

Vi snålade inte med superlativen när vi testade Samsungs flaggskepps-TV QE65Q9FN tidigare i år. Den nya QLED-toppmodellen hävdar sig fint mot de bästa OLED-konkurrenterna tack vare avancerad LED-bakgrundsbelysning och ”kvantprickar” som ger en gnistrande stark kontrast och färgåtergivning. Men den kostar fläsk: ett pris kring 30 000 kronor för en 55-tums Q9FN innebär att den är en av de dyrare TV-apparaterna på marknaden. Det är ingen tvekan om att bakbelysningstekniken har stor inverkan på kontrast och allmän bildkvalitet. Många har därför efterfrågat en mer överkomlig entusiastmodell från Samsung, ungefär som Sony har gjort så framgångsrikt med sin XF9005. Och nu är den här: QE55Q8D, som har trimmat bort de allra lyxigaste finesserna för att kunna erbjuda direkt bakbelysning till ett bra pris. Samsung QE55Q8D Q8D finns i 55, 65 och 75 tum och D:et i beteckningen står för Direct. Den använder sig av samma typ av bildpanel som Q9FN, om än i en nedskalad version. Q8D har en stram design, med en rätvinklig, mörkgrå inramning i aluminium-look. TV:n är däremot inte lika platt på baksidan som Q9 och saknar infälld plats för Samsungs stiliga ”No Gap”-väggfäste. Om du vill hänga upp den på väggen behövs därför ett vanligt 200 x 200 mm VESA-standardfäste, som av naturliga skäl sticker ut en smula mer från väggen. Användning och funesser Jämfört med Q9FN är Q8D lite nedbantad när det gäller funktioner, fast inte så mycket som man skulle kunna tro. Största skillnaden är att Samsungs externa ”One Connect”-kopplingsbox lyser med sin frånvaro. Alla anslutningar måste därför göras på baksidan, som på de flesta TV-apparater. Detta innebär lite fler sladdar, men Samsung har lagt in skåror som gör att ström- och signalkablar kan dras ner dolda genom den ena foten. När det gäller andra funktioner är Q8D mycket snarlik toppmodellen, inklusive användargränssnitt och fjärrkontroll. Även det nya ”Ambient Mode” finns med, som gör att skärmen kan visa en pausbild som ser precis likadan ut som väggen bredvid. Q8D är också utrustad med samma blixtsnabba Auto Game Mode, som automatiskt upptäcker när en spelkonsol är inkopplad och ser till att fördröjningen av bildsignalen blir minimal. Vi mätte input lag till cirka 15 millisekunder. Samsung visar inget tecken på att vilja stödja HDR-formatet Dolby Vision i första taget. I stället har de lanserat sin egen standard, HDR10+. Det tycks ha fått större fotfäste i branschen på senare tid, även om utbudet av innehåll fortfarande är begränsat jämfört med Dolbys standard. LCD-trubbel LCD-skärmar har ett problem. För att över huvud taget kunna visa någon bild alls är de beroende av genomlysning. Utan bakbelysning har man ingen glädje av en enda färgnyans, utan stirrar bara på en kolsvart skärm! Så lite ljus behövs alltid – nackdelen är att det kan smitta den delen av bilden som faktiskt ska vara mörk. Detta är ett stort handikapp för LCD-tekniken jämfört med OLED, som kan sätta på och stänga av varenda liten pixel om det behövs och alltså kan återge ”perfekt svart”. Så kallade kant-LED-LCD-skärmar (”Edge LED”) har det allra värst. De har bara ett fåtal lysdioder som sitter längs skärmkanten och en reflekterande film som fördelar ljuset på skärmen. Det innebär klara begränsningar för kontrast och svärta. Lösningen kan vara att utrusta TV:n med direkt LED-bakbelysning, som Samsung har gjort i Q9FN och Q8D. Här sitter det grupper av lysdioder som genomlyser hela skärmens yta, punkt för punkt. Q8D får nöja sig med färre individuella lysdiod-zoner än storebror (40 i stället för drygt 400), men utlovar ändå betydligt bättre ljusstyrning än kant-LED-modellerna. [caption id="attachment_82305" align="alignnone" width="460"] Q8D har en stram design, med en rätvinklig, mörkgrå inramning i aluminium-look. Den är däremot inte helt platt på baksidan och saknar infälld plats för Samsungs ”No Gap”-väggfäste.[/caption] Bildkvalitet Låt gå för att Q8D inte är helt fullmatad när det gäller design och finesser – detta är en ”GTI-modell” med fokus på prestanda! Och Q8D levererar verkligen varorna, med en kontrast som är som ”natt och dag” jämfört med ordinära LCD-skärmar. Samsung-skärmen har rikligt med ljusstyrka (uppemot 1500 nits i Film-läge), tillräckligt för att fungera utmärkt i ett upplyst rum dagtid, med ordentligt tryck i de tuffaste HDR-videoeffekterna. Desto mer unikt är att den orkar klämma ut allt detta ljus UTAN att de mörka partierna blir gråblå och bleka! Det ger ett fenomenalt dynamikomfång från mörkt till ljust som vi knappt har sett maken till i den här prisklassen. Q8D har visserligen inte samma ”kolsvarta” återgivning av absolut svart som en OLED-skärm, men den kommer väldigt nära och man måste sitta i ett mörklagt rum för att se skillnaden. Desto viktigare för hur bilden upplevs i praktiken är att Q8D är botad från den ökända ”LCD-sjukdomen” med oskärpa kontrast. Det ger en markant förbättring av bildkvaliteten, vilket är tydligt med allt videoinnehåll, från sport, naturprogram och thrillerserier till halsbrytande actionfilmer. Vårt favorit-tortyrtest just nu är grottscenen i Netflix-serien Stranger Things. En svår scen där polischefen Jim Hopper ålar sig genom en dammig grotta med en blinkande ficklampa. Den här scenen sätter verkligen bildbehandlingen på prov, både när det gäller kontrast, svärta, ljuskontroll/bakbelysning och brusreducering. Men Samsung-skärmen klarar provet med glans. Här får man med alla nyanser utan att skärmen exploderar i grått eller drunknar i en svart gröt. Ljuset från ficklampan är bländande starkt utan att det påverkar resten av bilden negativt. Inte heller verkar de många dammpartiklarna i grottan orsaka problem för belysningen. Q8D ser helt enkelt väldigt trovärdig ut i den här videosekvensen som många av konkurrenterna grötar till. Samsung-skärmen har överraskande jämn ljusfördelning, utan irriterande halo-effekter eller ojämnheter. Den lokala dimningen är naturligtvis inte lika bra som i Q9FN-toppmodellen, men vi var tvungna att ta till krävande testscener för att provocera fram skillnaden. Den är tydligast i extrema fall, med ljusa föremål mot en helt svart bakgrund, eller ”ljuset i slutet av tunneln”. I de allra flesta fall uppför sig Samsung-skärmen helt exemplariskt, lika exakt som rivalen från Sony (XF9005) och på samma gång betydligt mer ljusstark. Ljudkvalitet Samsung QE55Q8D har ett något enklare ljudsystem än Q9, med färre högtalarelement och lägre förstärkareffekt. Men ljudet är ändå helt utmärkt för den här prisklassen. Diskant- och mellanregistret är klart och fint, vilket ger tydlig dialog. Här finns också gott om bas, även om den inte är lika tydligt definierad i Q9FN. De flesta som funderar på en TV i den här prisklassen parar nog ändå ihop den med en passande soundbar-högtalare, men det är fint att veta att det inbyggda ljudet fungerar bra! Slutsats Samsungs flaggskeppsmodell Q9FN anses vara en av marknadens allra bästa LCD-skärmar, men är också en av de mest kostsamma. Med ”junior-toppmodellen” i Q8D-serien kan Samsung hävda sig i prisklassen runt 20 000 kronor också, som hittills har dominerats av konkurrerande LG- och Sony-modeller. Q8DN har stark kontrast, bländande ljusstyrka och fantastiska färger. Lägg därtill Samsungs välgjorda design och smarta funktioner med blixtsnabbt spelläge, så har du ett av bästa TV-köpen i prisklassen. Säker rekommendation!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung QE55Q8D
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Storlek/typ: 55-tums 4K QLED-LCD

Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Samsung Tizen

Ingångar: 4 HDMI, 3 USB

Utgångar: Optisk digitalt ljud

HDR: HDR10+

Övrigt:

Webb: samsung.se

Pris: 22 000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.