TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Philips 46PFL7007

Billig smart-TV

Philips nya mellanklassare 46PFL7007 har en läcker design och en rimlig prislapp, plus tjusig bildkvalitet och många av de rätta finesserna.

forfatter
Publicerad 2012-12-27 - 00:00
L&B tycker
Mycket bra färgåtergivning Mjuka rörelser
Inte så många smart-tjänster Webbläsaren stöder inte Flash
Specifikationer
 • 46-tums 3D-LED LCD, 1920 x 1080
 • 5 HDMI, 3 USB
 • MPEG4/DVB-T2
 • Philips Smart TV-nätportal
 • Ambilight Spectra 2

Som vanligt släpper Philips sina modeller sent på året, så att de kan dra nytta av teknologiska landvinningar som konkurrenterna måste vänta till nästa år för att få med. Philips 7000-modell är alltså väldigt välutrustad för att vara en TV i mellanprisklassen, och kan skryta med extra mjuk 480 Hz-bildbehandling och en kraftfull Dual Core-processor som gör smart-funktionerna betydligt snabbare. Här finns dessutom 4 HDMI-ingångar, trådlöst internet och 3D, allt i en läcker och snyggt designad inpackning. Philips-skärmen har en tunn ram runt bildpanelen, med vit bakplatta och ett stativ som kan dölja kablarna. Det verkar alltså inte vara något dåligt paket Philips kan erbjuda för 15 000 kronor.

Användning
I motsats till Panasonic, som har reserverat Dual Core-processorerna till sina finaste toppmodeller, har Philips sett till att få en bättre processorkraft även i de billigare modellerna. Och det märks tydligt på hur snabbt 46PFL7007 arbetar, både om vi befinner oss i den vanliga TV-menyn och i de mer omfattande smartmenyerna.

TV:n har en smart, dubbelsidig fjärkontroll med de vanligaste knapparna på ena sidan och ett litet minitangentbord på den andra. På så sätt är det enklare att skriva sökord, lösenord och annat när man surfar på internet. Förutom fjärrkontrollen kan du ladda ned Philips egen Remote-app till iPhone, som också gör att du kan visa bildmaterial till TV-skärmen. Vad vi saknar är däremot att kunna styra muspekaren på ett smidigt sätt från fjärrkontrollen. Philips har dock meddelat att en särskild pekfjärr kommer till de framtida modellerna i 8000- och 9000-serien.

Bildkvalitet
Till bilden använder Philips en ganska så standardiserad LED-panel med kantmonterade lysdioder, i kombination med en mörk skärmyta som reducerar ljusgenomsläpp åt båda håll. Och allt måste sägas fungera bra: till skillnad från de spegelblanka skärmar som konkurrenterna LG och Samsung har, har Philips en ganska så matt yta som inte reflekterar omgivningen i lika hög grad. Det gör att man kan titta på TV utan att se sin egen spegelbild varje gång bilden är mörk.

Philips-TV:n kan skryta med en imponerande bra svärta. När vi tittar på de mörka nattscenerna i ”Fast and the Furious 5” är bilden verkligen beckmörk samtidigt som den har en bra detaljering i grått. Färgerna är välnyanserande och fina, i synnerhet när vi väljer Philips filmläge som har tämligen neutrala färger. 46PFL7007 kan inte uppvisa samma briljanta färger som Panasonics toppmodell TX-L55WT50, men för att vara en TV i den här prisklassen fungerar den väldigt bra – faktiskt ett strå vassare än vår favorit i den här klassen, Samsung ES6805.

46PFL7007 har också Philips karaktäristiska Ambilight-omgivningsbelysning på baksidan. Ambiligh-ljuset följer färgerna på skärmen och visar dem på väggen bakom för att göra bildkänslan större. Den här funktionen är Philips fortfarande ensamma om och det är en praktisk finess som fungerar bra med en del typer av program, särskilt musikvideor och naturprogram där färgerna är ganska så statiska. Det är också praktiskt när man tittar på TV i ett mörkt rum. Fast i till skillnad från Philips dyrare modeller har 46PFL7007 bara färgade lysdioder på sidorna, inte över bilden, och det mildrar den omringande effekten en del.

Bra 3D-bild
46PFL7007 använder aktiv 3D-teknik med batteridrivna, slutarbaserade 3D-glasögon och det ingår ett par glasögon. Philips-skärmen har en bra 3D-känsla, mycket tack vare den kraftiga ljusstyrkan som ger bra dynamik och djupkänsla. Även om de aktiva 3D-glasögonen minskar ljusmängden en hel del tycker vi att den är fullt tillräcklig i de flesta fall. Man bör dock ändå dämpa belysningen för att undvika flimmer från glasögonens slutarmekanism.

Jämfört med dyrare skärmar som Panasonic 55WT50 – för att inte tala om 3D-plasmaskärmar – har Philips 46PFL7007 lite mer tendenser till dubbelbilder (crosstalk) när man tittar på 3D-Blu-ray, fast det är inte värre än i andra LCD-skärmar i den här prisklassen. Det går också att justera 3D-djupet, vilket kan underlätta för ögonen om du ska titta på en lång 3D-film.

Ljudkvalitet
För att spara plats i TV-kabinettet har Philips flyttat ut högtalarna till foten, som kopplas in med hjälp av en extra ljudkabel på baksidan. 46PFL7007 har en öppen och direkt ljudkaraktär som passar bra till pratprogram, och dessutom är basåtergivningen ganska så duglig. Ljudkvaliteten är helt klart prisvärd i den här klassen, även om vi rekommenderar en separat anläggning – till exempel någon av Philips ljudlimpor – för den som är intresserad av ett bra ljud.

Slutsats
46PFL7007 är en välutrustad smart-TV med snygg bild och många intressanta (och en del mindre intressanta) smart-funktioner. Philips behöver uppdatera sin internetportal med fler aktuella tjänster, och vi saknar Flash-stöd i webbläsaren. Däremot fungerar 46PFL7007 väldigt snabbt i de funktioner som finns.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend