Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Philips 42PFL7606

Bra 3D till bra pris

Philips har förnyat sig och ställer upp med fräsch design och nya bildfinesser.

Publicerad 2011-10-27 - 15:04
Philips 42PFL7606
Audun Hage

Direkt när vi packar upp den här 42-tummaren är det uppenbart att Philips har tagit ett stort steg framåt när det gäller design. 7000-serien har gått från plastkänsla till borstad aluminium precis som 9000-serien. Foten kan vinklas och har en liten kanal på baksidan för osynlig kabeldragning. Philips har också gjort vissa förändringar av fjärrkontrollen och menysystemet som gör skötseln snabbare och en smula mer intuitiv än tidigare, med bättre märkning av knappar och funktioner.

Philips-skärmen är utrustad med kantmonterat LED-bakljus, 100 Hz och Philips välkända Ambilight-omgivningsljus, här i en mer beskedlig version med färre lysdioder än toppmodellerna. TV:n har dessutom Smart TV-funktioner som internet, YouTube och filmuthyrning. Men den allra coolaste funktionen är att du kan spela TV-spel i 2-personsläge – med full skärm! Med hjälp av två par olika polariserande glasögon kan spelare 1 och 2 använda hela skärmytan utan att se varandras spelskärmar.

2D-bild
Philips har en ljusstark och kontrastrik 2D-bild. Glaset framför skärmen är dessutom förhållandevis matt, så du slipper reflektioner från fönster och andra ljuskällor. Bildkvaliteten präglas av att Philips har mycket signalbehandling. TV:n har en väldigt kraftig skärpa och brusreducering som har motsatt effekt när man tittar på HD-material. Vi fick en mycket behagligare bild när vi stängde av brusreduceringen och minskade skärpan.

I biomörkret blir det snabbt uppenbart att svärta inte är den här skärmens största styrka. Bilden blir aldrig kolsvart som de bästa plasmaskärmarna eller LED-skärmarna med aktiv ljusstyrning. En annan sak vi noterade är tendensen till något ojämn ljusfördelning, eller ”clouding” som det heter på fackspråk. När bilden är mörk skymtar vi en antydan till ljusare fläckar som härstammar från kantbelysningen. Fenomenet är vanligt i kantbelysta LED-skärmar och sammantaget är bildkvaliteten aktningsvärd för den här prisklassen. Färgåtergivningen är mycket bra och de båda fabriksinställningarna Film och Standard fungerar fint.

3D-bild
Den nya animerade filmen Alfa och Omega är fartfylld och har bra djupeffekter som passar utmärkt att testa 3D-egenskaper med. Första kapitlet där Humphrey åker i forsen genom skogen och Kate jagar ren har många imponerande scener som sätter 3D-systemet på prov.

Philips har valt passiva glasögon till den här TV:n och det följer med två par i kartongen. Här är det bara att ta på sig glasögonen och trycka på Play utan att behöva släcka ljuset först. Dessutom märker vi inte av något obehag eller några ögonbesvär med de passiva glasögonen. När det gäller själva bildkvaliteten är det tydligt att den här tekniken har lägre upplösning än den aktiva varianten (antalet horisontella linjer är halverat från 1080 till 540). Philips har synbart mindre detaljer och nyanser i bilden än Samsung och Sony. Men det måste också påpekas att Philips uppväger för det genom att ha en mer stabil djupkänsla, troligtvis eftersom det inte är någon slutarmekanik inblandad. Scenerna från Alfa och Omega är knivskarpa, med tydligare skillnader mellan djuplagren än vad Sony lyckas med.

Ljud
Philips-skärmen har överraskande fylligt ljud med bra tryck i röster. Däremot är den maximala ljudnivån ganska så begränsad, så om du gillar att spela högt eller bara har ett stort vardagsrum så bör du helt klart överväga att skaffa separata högtalare.

Slutsats
42PFL7606 är en attraktiv TV som har gott om finesser, snygg design och en god bildkvalitet. I 2D är bilden klart godkänd men enligt vår mening gör den sig allra bäst med 3D-glasögonen på! Med sin behagliga 3D-återgivning är detta ett bra alternativ för dig som vill ha en bra och billig 3DTV.

Ljud & Bild tycker

Skarp och behaglig 3D-bild. En aning ”clouding”. Begränsad kontrast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen