Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Panasonic TX-P50GT30

3D-arvtagaren

Panasonic hade den solklart bästa 3D-skärmen förra året. Kan TX-P50GT30 se till att Panasonic behåller sin position som högsta hönset inom 3D-underhållning?
Ljud & Bild tycker
Superb kontrast och färgåtergivning. Knivskarp 3D-bild.
Aktiva glasögon kräver dämpad belysning.
Specifikationer
  • 50-tums plasma
  • 1920 x 1080
  • MPEG4-mottagare
  • 4 HDMI
  • 2 USB
  • Viera Connect-nätportal

Panasonics TV-apparater har fått en efterlängtad ansiktslyftning och GT-serien ser verkligen läcker ut! TX-P50GT30 har en kombination av blank svart och borstat stål i ramen, och en grå rand runt bildpanelen. Själva ramen runt skärmen har också blivit smalare och tunnare. För att få tillräckligt bra avkylning har Panasonic utrustat TV:n med en liten fläkt. Den är så gott som ljudlös men går att höra om TV-ljudet stängs av.

Bildkvalitet
GT30 har alla de välbekanta och uppskattade kvaliteter som vi förknippar med plasma: väldigt jämna och naturliga färger och en djup svärta. Men Panasonic har uppenbarligen lyckats hitta lite extra krut i sina paneler, för GT30 har också en märkbart bättre ljusstyrka. Faktiskt så pass mycket att avståndet upp till de mer ljusstarka LED-skärmarna har blivit väsentligt mindre. Svärtan är mycket, mycket bra. Inte bara är de helt mörka partierna becksvarta, det är också tydligt att detaljnivån i mörkgrå partier är markant förbättrad. Med GT30 ser man fler detaljer tack vare skärmens goda detaljnivå.

Allt detta är fördelar när Panasonic-skärmen ska visa 3D-filmer från sin bästa sida. Vi har goda erfarenheter från fjolårsmodellen VT20 på detta område och GT20 bevarar det fina intrycket av plasma till 3D. Naturscenerna från planeten Pandora har ett imponerande djup och framför allt en suverän bildskärpa i ”Avatar”. Närbilderna när vi introduceras för hjältinnan Ney-Tiri är helt grymma när det gäller mängden detaljer. Här går det att se smånyanser som vi missade när vi såg filmen på bio.

Jämfört med LG:s 47LW650 har Panasonic-skärmen en aningen mer exakt djupkänsla, i kombination med en bättre skärpa i varje lager. Det är tack vare den aktiva 3D-tekniken som visar full-HD-upplösning för varje öga. Nackdelen med de aktiva glasögonen är att de stjäl mycket ljus. Detta i kombination med plasmapanelen, som trots ytterligare förbättringar har lite begränsad ljusstyrka, tar bort mycket av intensiteten från bilden i normalt belysta rum.

Slutsats
TX-P50GT30:s samlade egenskaper gör den till en 3DTV för alla som vill ha maximal bildkvalitet, men den är också en fenomenalt bra TV med vanligt 2D-material, och ett märkbart lyft i förhållande till förra generationen. Du måste däremot vara beredd att följa ett par förhållningsregler om 3D-känslan ska bli optimal: även om ljusstyrkan är förbättrad i den nya generationen så kräver skärmen dämpad belysning för att göra sitt bästa i 3D.

Annons
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.