När vi för ett knappt år sedan testade LG:s nya OLED-TV 55EA980W kunde vi knappt tygla vår förtjusning. Äntligen var bildtekniken som vi hade pratat om i åratal ett faktum. I en TV som gick att köpa för pengar. Visserligen ganska så mycket pengar: 80 000 kronor kostade den när den lanserades. Men bildkvaliteten var så extrem, med banbrytande kontrast och svärta, att den på många sätt och vis representerade en ny era inom TV. Ingen tvekan om saken: detta ville vi se mer av, fast helst till ett pris som är lättare att svälja för vanligt folk.
OLED-TV för 30 000 kronor
Nu har LG hört våra bönder och lanserar en ny 2014-modell, som sägs vara baserad på föregångaren men som har en uppdaterad insida med nytt gränssnitt och förbättrade smart-tjänster. Priset har ändrats markant: förra modellen sjönk under 40 000 kronor och nu kan det vi tidigare kallade ”världens bästa TV” köpas för under 30 000 kronor. Det låter väl nästan för bra för att vara sant?
Den nya modellen heter LG 55EC930V och har fått en ny, välvd och silverfärgad fot med stor OLED-logga som vi tycker är mycket snyggare än föregångarens genomskinliga plastsockel. Högtalarna har flyttat till undersidan av skärmen. Skärmen är fortfarande välvd, men känns kanske mindre framträdande än förut på grund av den diskretare foten. En nyhet är att TV:n går att hänga på väggen med hjälp av väggfästet OSW100 som kostar strax under tusenlappen och som sätts fast med två skruvar på baksidan.
LG:s nya operativsystem heter WebOS. Det innebär ett helt nytt grafiskt gränssnitt med ett läckert, modernt utseende och underhållande animationer.
Det mest nydanande är menystrukturen som arrangerar innehållet i kategorier som TV-kanaler, smart-TV-appar som Netflix, YouTube och andra finesser i en ”kortlek” som ligger väl synlig på menyraden. Allt styrs via LG:s pekfjärr som gör det smidigt att navigera runt i de olika smartmenyerna. Du kan också anpassa menyraden efter vad du själv föredrar att titta på.
Tröga menyer
WebOS-användarupplevelsen är inte odelat positiv. Den här modellen sägs ha kraftigare processor än föregångaren men känns inte direkt snabbare att använda, snarare tvärtom. TV:n vi har fått till test är ett tidigt exemplar direkt från fabriken och känns en smula ofärdig. Programvaran känns trög och pekaren hänger inte alltid med.
Även om den nya menyraden och navigeringen bland innehåll är mycket läcker och intuitiv, är det lite krångligare att göra inställningar. Då måste man in i en undermeny, som också tar lite tid att ladda. Detta måste göras upprepade gånger, eftersom TV:n ibland hoppar ur menyerna och inte kommer ihåg var den var någonstans.
Detta är som sagt en tidig firmware-version, men vår nuvarande slutsats måste ändå vara att även om menysystemet är läckert att titta på så är det lite krångligt att använda.
Bildkvalitet
Som vi redan har varit inne på representerar OLED ett kvantsprång inom bildkvalitet, åtminstone när det gäller parametrar som kontrast och svärta. Eftersom skärmen har en förmåga att vara fullständigt (och då menar vi fullständigt!) svart när det behövs, utan antydan till ljusläckage eller blåaktiga gråtoner som vi ser på vanliga LCD-skärmar, får man en enorm bilddynamik. Kontrasten, alltså omfånget från helt mörkt till bländande ljust, är följaktligen väldigt stort och får bilden att sjuda av liv. På det här området är OLED-skärmarna fullständigt överlägsna allt annat på marknaden, inklusive de bästa plasma- och bak-LED-skärmarna.
Även om 55EC930V är en Full-HD-TV så får den räkna med att behöva tackla en del vanliga, standardupplösta TV-kanaler. Och det gör den med varierande resultat. Uppskalning och de-interlacing av våra SD-inspelningar präglades av en del grumligheter och brus, som en del av konkurrenterna är duktigare på att rensa upp och ”visa från sin bästa sida”. Som exempel kan vi nämna Philips nya toppmodell 65PFL9809, som trots både högre upplösning och större skärmyta gör ett lite snällare jobb med SD-materialet. Hur knivskarp och kontrastrik LG-skärmen än är så har den alltså en tendens att framhäva svagheter i bilden.
Med HD-sändningar ser den däremot riktigt läcker ut. Här kommer Full-HD-upplösningen och den närmast ändlösa kontrasten verkligen till sin rätt. Allt från fotbollssändningar till film är en dröm att titta på, rent visuellt.
Ryckigheter
När vi synar 55EC930V allt närmare i sömmarna och testar den med olika typer av bildmaterial så finns det dock ett par saker som strular. Låt oss börja med rörelserna. Tidiga rapporter från amerikanska nätforum gav indikationer på att 55EC930V (eller rättare sagt den amerikanska versionen 55EC9300) hade tendenser till ojämna, hackiga rörelser. Vi kan bekräfta att även vårt testexemplar tycks lida av detta syndrom, som verkar vara speciellt framträdande med linjeflätat 1080-material (alltså typiskt direktsända HD-kanaler). Precis när bilden går från stillastående till panorering – eller tvärtom, från panorering till stillastående – eller när kameran rör sig både horisontellt och vertikalt, ser man av och till ett litet ”hack” i bilden. För vår del var det de animerade introscenerna av science-fiction-filmen ”Blade Runner” som avslöjade felen.
LG har blivit uppmärksammade på problemen och sägs ha försökt rätta till dem med en firmware-uppgradering. Vårt testexemplar lät sig dock inte uppgraderas på vanligt sätt, och vi fick i stället tips av LG:s nordiska avdelning om olika inställningar vi kunde prova. Ingenting vi gjorde verkade dock hjälpa till med ”ryckningarna”. Även om vissa TV-tittare är mer känsliga för problemet än andra så är det uppenbart att sådant här inte bör förekomma i en highend-TV. Framför allt inte när vanliga LED-LCD-skärmar vi jämförde med klarade samma scener utan problem. Detta bekräftar bara att hur bra bildpanelen och tekniken än är så krävs det en bra ”bildmotor” längst in som klarar allt TV-material som skärmen får i uppdrag att visa.
Efter att ha skapat oss ett första intryck satte vi (Gorm Sørensen och undertecknad) igång med en grundligare visuell kontroll, samt mätningar av 55EC930V. Föregångaren 55EA980W var en exemplarisk TV på alla sätt och vis, med utmärkta fabriksinställningar direkt ur kartongen. Vi var därför nyfikna på hur bra nykomlingen skulle stå sig mot referensen.
Ajdå! De första vi märkte vid genomgången var att skärmen har ett tydligt grönstick. Stora delar av gråskalan, hela vägen från ljusgrått upp till vitt, har ett tydligt grönt skär som uppenbarligen beror på en skevhet i färgbalansen. Förhoppningsvis något som går att fintrimma bort senare.
Så kallad image retention, tillfällig ”inbränning” av föremål som visas på skärmen, har också varit ett tema som diskuterats i de första rapporterna om 55EC930V från användare. Vi kan även här bekräfta att vår OLED-skärm uppvisar tydliga tecken på att kanal-loggor och ljusa menyobjekt hänger kvar ett tag. Det får dock inte förväxlas med permanent inbränning, som man kunde registrera på vissa äldre plasmaskärmar.
Testbilder med rutmönster visar dessutom att OLED-skärmen har ett slags filter för att framhäva konturer. Varannan linje förstärks i förhållande till den bredvid.
Vi kontrollerade också fördröjning i HDMI-ingångarna (så kallad ”input lag”) som är en väsentlig parameter för dem som spelar mycket online-spel. Om TV:ns bildbehandling fördröjer bilden för mycket i förhållande till det som händer i realtid kan det i värsta fall innebära att motståndaren hinner skjuta dig först! Input lag uppmättes till 100 millisekunder i standard-bildläget, vilket är mycket, medan det särskilda spel-läget gav betydligt bättre mätningar på runt 40 millisekunder.
Före kalibrering
Innan kalibrering mätte vi en genomsnittlig delta-avvikelse på 4,8 (bildläget Expert1). För den som inte vet vad delta-avvikelse är så är det i korta ordalag en matematisk formel (DeltaE) som berättar hur mycket bilden avviker från en 100 % korrekt färgåtergivning, viktat efter hur våra ögon uppfattar färger. Till exempel är det lättare att se färgskillnader i ljusa områden än i mörka, och våra ögon är mer känsliga för grönt än blått. DeltaE-formeln tar hänsyn till detta och ger en bra indikation om hur korrekt bilden är enligt gällande standarder. Allt under Delta 3 är godkänt, eftersom felen då inte är så synliga för blotta ögat, medan 4,8 som vi uppmätte i LG:s fall anger att det finns klart synliga avvikelser. Detta beror på ett tydligt grönstick i mitten av bilden, där det också saknas mycket rött i färgåtergivningen.
Gråtonskalan är inte heller linjär. Bilden gror igen i svart, så att mörka detaljer har en tendens att försvinna. I vitt var det däremot för mycket ljus, med samma intensitet i de ljusaste punkterna. Då försvinner detaljerna i vitt. Vi var därför tvungna att göra en grundlig 20-punkters gråskalekalibrering för att få gråskalan korrekt hela vägen från svart till vitt. Det var i sig ingen enkel historia, eftersom WebOS-menysystemet gör det svårt att hoppa in och ut ur inställningarna. WebOS-menyraden medför nämligen att ljusstyrkan på skärmen ändras beroende på om man är inne i eller ute ur menyn (!), vilket gör kalibreringen extra tidskrävande. Vi saknar en bättre ”proffsmeny” där man kan hoppa direkt till de avancerade inställningarna.
Efter kalibrering
Efter kalibrering fick vi en klar och synlig förbättring, med betydligt jämnare färgbalans. Delta-avvikelsen gick ner från 4,8 till 1,3. Notera dock att detta är i mitten av bilden. En grundlig kalibrering kan alltså rätta till flera av svagheterna som 55EC930V har från fabriken, men inte alla. Den något ojämna färgbalansen fördelad på skärmytan gör det svårt att få hela skärmen perfekt överallt. Kalibrering kan inte heller rätta till de synliga problemen med rörelser – de kräver en firmware-uppdatering.
Böjd skärm
De flesta människor har förmodligen sett att böjda tv-skärmar är ”inne” nu för tiden. Koreanska Samsung har gått i spetsen för böjda skärmar, som de hävdar ger en mer engagerande och levande bildupplevelse. Det är en sanning med modifikation. Den konkava formen kan absolut göra nytta, men den kommer mer till sin rätt på riktigt stora TV-skärmar och projektordukar. Du måste sitta väldigt nära en 55-tummare för att dra nytta av den omslutande effekten.
Välvningen har sina nackdelar också. LG har valt ett ganska så blankt frontglas till OLED-skärmen, vilket skapar en del reflektioner av omgivningen. Den böjda formen gör dessa reflektioner ”sträcks ut” över skärmytan och faktiskt blir mer irriterande än på en platt-TV. Det är lite som att se sig själv i en spegel i lustiga huset på en nöjespark. Dessutom framhäver den välvda formen att frontglaset inte är helt jämnt. TV:n är exceptionellt tunn och läcker, men det blir också en spänning i den tunna plastbeläggningen som orsakar vissa vridningar i skärmytan.
Konkurrenter
Vi har givit 55EC930V kritik på en rad punkter. Men känner vi egentligen till någon bättre skärm för det här priset? Inte nödvändigtvis. Ska du ha en 55-tummare är LG-skärmen tveklöst en av de allra bästa du kan köpa. Den största konkurrensen kommer först och främst från LCD-LED-skärmar med 4K-upplösning. Vi har redan berättat att vi föredrar OLED före 4K med LCD och det står vi för, åtminstone så länge det handlar om 55 tum. Men när du väl ska byta ut den gamla TV:n mot en ny så kan det ju vara värt att överväga en större TV? 55 tum håller på att bli den nya ”folkstorleken och anses inte längre som en våldsamt stor skärm.
Rejäla skärmar som Sony Bravia KDL-65X9005, Panasonic TX-65AX800 eller den nya toppmodellen från Philips, 65PFL9809, har inte lika överlägsen bildkvalitet som LG:s OLED på alla områden, men de har alla det gemensamt att de ger större, skarpare och mer fängslande bildupplevelser, särskilt på film, och inte minst mjukare och mer sömlösa rörelser. Samtliga dessa tre kostar mer än LG-skärmen, men poängen är att det fortfarande kan finnas andra TV-apparater som är värda en titt. LG har visserligen större OLED-skärmar med 4K-upplösning på gång, men de blir väsentligt dyrare än dagens modell. OLED är därför inte svaret på allt riktigt ännu!
Slutsats
Somliga tycker nog att vi är i strängaste laget mot LG:s nya OLED-skärm. Speciellt med tanke på att vi höjde föregångaren, den nästan tre gånger så dyra 55EA980W, till skyarna! Men låt det inte vara någon tvekan om saken: även 55EC930V är en superbra TV som har referenskvaliteter på flera områden. Särskilt på svärta och kontrast är den helt överlägsen alla andra TV-apparater på marknaden. På många sätt och visa handlar det om ett regelrätt fynd.
Men allt är inte som vi förväntar oss av en highend-TV. LG-skärmen har dessvärre en ganska så ojämn färgåtergivning och är inte särskilt bra på rörelser. Våra mätningar får oss inte heller att tveka: detta är inte en lika överlägsen TV som den vi testade 2013. Det kan verka som om LG kanske har gått lite väl fort fram i sin iver att pressa ner priserna på OLED till en nivå som vanligt folk klarar av. Att kompromissa med kvaliteten för att få ner priset på en highend-teknik som OLED tycker vi är lite som att kasta ut barnet med badvattnet. Och eftersom vi vet att LG kan bättre än det här så sparar vi på maxbetyget och vår oreserverade rekommendation tills 55EC930V är botad från sina ”barnsjukdomar”.
Ljud & Bild tycker
OLED-skärmen har en del extrema bildegenskaper. Svärtan är kolsvart, den enorma kontrasten gör att alla typer av underhållning återges med enorm dynamik och livlighet. 55EC930V känns ofärdig på många sätt. Menysystemet WebOS haltar och menyerna laddas långsamt. TV:n har uppenbara problem med ojämna rörelser och tillfälligt efterhäng i bilden, som trots det sympatiska priset påverkar totalintrycket markant.
Riktpris: 30000 kr
Specifikationer
- 55-tums OLED, 1920 x 1080 (Full-HD)
- 4 HDMI, 3 USB
- DVB-T2/C/S2 MPEG4 CI+
- Optisk ljudutgång
- WebOS-operativsystem
- Magic Remote-fjärrkontroll
- Pris: 30 000 kr
- lge.com/se
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser