Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED65C9

Det bästa OLED-köpet?

LG:s nya OLED65C9 är fullproppad med de tuffaste finesserna, snygg design och spektakulär bildkvalitet – till ett lägre pris än många av konkurrenterna.

Av / 2019-05-22 - 14:00
LG OLED65C9
Audun Hage

LG hade några av förra årets bästa TV-apparater: med draghjälp från Sony, Panasonic och Philips har de lyckats göra OLED till en dominerande teknik i highend-klassen och en favorit hos bildfantaster. Men det duger inte att vila på sina lagrar – när ärkerivalen Samsung och deras QLED-skärmar flåsar i nacken gäller det att höja ribban!

LG har naturligtvis sett till att ge OLED-skärmarna en finputsning även i år. Bildbehandlingen har förbättrats starkt men även användargränssnittet har fått en rejäl ansiktslyftning. Först på besök i vårt testrum är OLED65C9 som tar över stafettpinnen efter förra årets kritikerrosade C8-serie.

Läs också: CES 2019: Årets nya OLED-TV från LG

Design

OLED65C9 är på många sätt”mellersta bocken Bruse” i LG-sortimentet, med en fin kombination av design och prestanda. Både in- och utvändigt är den mer påkostad än lillebror B9, samtidigt som den kostar mindre än toppmodellen E9.

Även för att vara en OLED har C9 en ovanligt tunn och läcker design, och under ”huven” sitter LG:s bästa bildprocessor, A9. Foto: LG

När vi testade LG:s Wallpaper OLED65W8 för ett par månader sedan blev vi imponerade av den lövtunna OLED-panelen som bokstavligen satt som klistrad mot väggen. C9 är faktiskt nästan lika tunn, men hålls på högkant av en blytung sockel.

Den stabila foten har en elegant frontplatta av metall som hjälper till att reflektera ljudet från de inbyggda högtalarna mot soffan. På baksidan finns en liten springa för att hålla sladdarna dolda.

I stora drag tycker vi att LG-skärmen har ett läckert och exklusivt utseende. Vi lägger dock märke till att skärmglaset är relativt blankt och därför har en tendens att spegla omgivningen (särskilt i upplysta rum). Detta kan vara ett problem om TV:n ska stå i ett rum med många fönster bakom TV:n.

LG C9 har en extra tung och stabil sockel som även ger TV:n ett elegant utseende. Foto: LG

Användning och finesser

Bland de mest spännande nyheterna i årets modeller finns uppgraderade HDMI-ingångar. LG är en av de första tillverkarna i världen som erbjuder nya ingångar med den nya HDMI 2.1-standarden! De ger betydligt högre datahastigheter (48 Gbit/s mot 18 Gbit/s i tidigare generationen HDMI 2.0). Detta innebär ett antal avancerade möjligheter, som visserligen fortfarande är långt ifrån att realiseras men som absolut kommer att bli relevanta under TV:ns förväntade livslängd. En av dem är att överföra 4K-video med bildfrekvenser uppemot 120 bilder per sekund. Dessutom får man en förbättrad ljudreturkanal (eARC) med större bandbredd, vilket möjliggör bättre ljudkvalitet mellan TV:n och en soundbar-högtalare.

Stöd för både Dolby Vison-bildformat och Dolby Atmos 3D-ljud finns givetvis på plats, förutsatt att du har en soundbar eller ett ljudsystem som också stöder det. Gaming-frälsta kan dessutom se fram emot VRR (variable refresh rate) och Auto Low Latency-läge som automatiskt synkroniserar bildhastigheten efter spelkonsoler. Det garanterar kort fördröjning ner mot 13 millisekunder.

LG har naturligtvis sett till att de nya TV-modellerna är smartare och mer användarvänliga också. Det nya WebOS 4.5-gränssnittet gör det både snabbare och lättare att hitta innehållet du vill titta på. Nya ”Home Dashboard”-menyn visar alla relevanta enheter i närheten, till exempel mobiler, Bluetooth-enheter och smarta IoT-enheter.

LG:s WebOS-system med pekfjärren Magic Remote är enkelt, snabbt och överskådligt och har ett brett utbud av tjänster. Foto: Audun Hage

Det röststyrda ThinQ AI-styrsystemet finns också på plats, men svarar för närvarande bara på engelska kommandon. Så småningom ska LG:s nya TV-apparater även stödja Google Assistant, men ännu så länge är det oklart när det gäller de nordiska språken.

App-stödet förbättras gradvis, den kanske viktigaste nyheten i år är att LG äntligen kan erbjuda HBO Nordic med dess breda utbud av populära serier som Game of Thrones, Billions, Ballers och många andra.

Bildkvalitet

LG OLED65C9 har Kraften som behövs för att visa Star Wars på ett övertygande sätt. Här från The Last Jedi. Foto: Audun Hage

LG:s 2019-modeller har inga större förändringar i själva OLED-panelen. Den viktigaste uppgraderingen kommer i form av mer processorkraft och smartare bildbehandling. C9 är utrustad med en riktig värsting-bildprocessor – nya Alpha 9 Gen 2 – som analyserar videomaterialet och använder sig av en stor databas (LG:s så kallade ”Neural Network”) för att hitta bäst algoritmer för viktiga processer som uppskalning och brusreducering.

Och bilden ser vansinnigt läcker ut. Om det beror på ”artificiell intelligens” eller bara massor av processormuskler vet vi inte, men intrycket är att LG-skärmen ger bra resultat nästan vad vi än utmanar den med.

Till och med ganska så lågupplösta YouTube-klipp ser skarpa och kontrastrika ut, med försvinnande lite brus. Detsamma kan sägas om komprimerade TV-inspelningar från vår Canal Digital OnePlace-parabolmottagare. Den här förmågan att hantera olika typer av innehållstyper och -kvaliteter blir allt viktigare eftersom vi snabbt växlar mellan direktsända TV-kanaler, HDMI-källor och inbyggda streaming-appar med helt olika bildkvalitet och upplösning.

LG-skärmen ger väldigt sömlösa upplevelser oberoende av källmaterialets kvalitet, även om allt naturligtvis ser extra läckert ut med 4K HDR-material. Våra fasta testscener från Stranger Things, avsnitt 5 i säsong 2, i Dolby Vision-format har en fenomenal dynamik från mörkt till ljust. Scenen där Sheriff Hopper kravlar sig fram i grottan ser förträfflig ut: i stället för att dränka allting i svart (så kallad ”black crush”) visar LG-skärmen massor av detaljer även i mörka områden.

LG C9 har också förmågan att få vanligt HD/SDR-material att se fantastiskt ut. Netflix-versionen av The Last Jedi ser minst lika kolsvart, kontrastrik och färgstark ut som vi minns den från biografduken. Scenen när Kylo Ren tar kål på sin mäster Snoke är rena rama fyrverkeriet när ljussablarna gnuggas mot varandra.

LG OLED65C9 har Kraften som behövs för att visa Star Wars på ett övertygande sätt. Här från The Last Jedi. Foto: Audun Hage

När det gäller allmän bildkvalitet bjuder inte årets C9-modell på några större överraskningar – varken positiva eller negativa. Den största wow-faktorn får man som vanligt av svärta, kontrast och djupkänsla. Förmågan att vara fullständigt släckt i mörka omgivningar, och ha en helt opåverkad betraktningsvinkel, ger bildpanelen uppenbara fördelar mot konkurrerande LCD-bildskärmar, och har man väl vant sig vid en sådan här bild så kan andra TV-skärmar se ”trasiga” ut. På samma gång syns inga revolutionerande bildförbättringar: när det gäller absolut kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning är våra intryck att OLED65C9 är mycket snarlik föregångaren OLED65C8.

OLED vs. QLED

Frågan alla ställer sig i år är givetvis om OLED lyckas hålla stånd mot ärkerivalen Samsung och deras gnistrande QLED-modeller. När vi testade toppmodellen Q90R nyligen var det uppenbart att Samsung åstadkommit stora förbättringar med svärtan och betraktningsvinkeln. Faktiskt så mycket att den ibland kunde förväxlas med en tvättäkta OLED-skärm! Så här har Samsung lyckats komma ikapp LG, på det området som traditionellt har varit OLED-skärmarnas största fördel …

Med LG OLED C9 och Samsungs nya Q90R sida vid sida finns det faktiskt fler likheter än skillnader. Båda skärmarna har en mycket övertygande svärta, men om vi tittar efter extra noga så ser vi svaga tendenser till ”halo-effekt” runt ljusa föremål på Samsung-skärmen. Hur finmaskigt den direkta LED-bakbelysningen än har blivit så är det alltså fortfarande en bit kvar till OLED-precision. LG är fortfarande ”boss” när det gäller svärta, även om skillnaden är mindre än i tidigare modellgenerationer.

När det gäller kontrast från mörkt till ljust är det däremot uppenbart att Samsung har betydligt mer krut i kanonen. Tack vare den starka LED-bakbelysningen serveras ljusa scener med övertygande ljusstyrka, även när vi tittar på skärmen i dagsljus. Detta gäller inte minst HDR-innehåll, där strålkastare, explosioner och andra effekter har en härlig glöd och intensitet.

Uppskattar man svärta-egenskaperna i ett mörkt rum så har OLED-skärmarna fortfarande en klar fördel, men gränserna för ljusstyrkan kan på sikt visa sig vara en utmaning, särskilt när det gäller modernt HDR-innehåll. När Ljud & Bild besökte Dolbys HDR Mastering-studio i London nyligen använde de speciella bakbelysta LED-skärmar med en ljusstyrka på upp till 4 000 nits! Som jämförelse klarar en OLED-skärm 800–900 nits i de ljusaste områdena.

Ljudkvalitet

En skärm av OLED65C9:s kaliber förtjänar naturligtvis att paras ihop med en bra soundbar-högtalare. TV:n är väl förberedd för detta genom att stödja eARC och Dolby Atmos-surroundljud direkt ur HDMI-utgången. Det betyder att du kan koppla in en kompatibel soundbar (till exempel LG:s egen Atmos-modell) och njuta av 3D-surroundljud från anslutna HDMI-källor och inbyggda appar.

Med det sagt så är det inbyggda ljudet överraskande bra. Det är kraftfullt och rent och kan spela relativt högt utan att bli ansträngt. Tal och ljudeffekter framträder starkt och tydligt, möjligtvis med god hjälp av ”vingen” undertill.

Slutsats

LG har lyckats göra en av sina mest populära TV-apparater ännu bättre, på i stort sett alla områden. Som smart-TV är LG-skärmen blixtsnabb, inte minst för gaming, och kan skryta med ett bredare sortiment av appar. OLED65C9 är dock en evolution av alla de goda kvaliteter vi förknippar med OLED snarare än en ”revolution”. OLED-teknikens största fördelar är fortfarande den överlägsna svärtan, kombinerad med stark kontrast, naturliga färger och bred betraktningsvinkel. Den begränsade ljusstyrkan kan visa sig vara en utmaning jämfört med mer ljusstarka konkurrenter som Samsungs QLED. Vilken som är ”bäst” handlar fortfarande mest om personlig smak – men om det är en OLED-TV du ska ha så är OLED65C9 utan tvekan en av de allra bästa!

Karakter
LG OLED65C9
High End

Ljud & Bild tycker

LG-skärmen har ett djupperspektiv som överträffar det mesta vi har sett. OLED65C9 åstadkommer en fenomenal kontrast, knivskarpa detaljer och mjuka rörelser. OLED-teknikens akilleshäl är begränsad kontrast i ljusa omgivningar, här får LG konkurrens från Samsungs nya QLED-modeller.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen