Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED48CX vs Sony KD-48A9

Superbild i kompakt format!

LG och Sony är de första som erbjuder OLED-TV i en ny storlek: 48 tum. Men vilken av dessa kompakta skärmar fungerar bäst, och till vad? Det är dags för en mini-OLED-duell!

Publicerad 2020-11-01 - 07:00
LG OLED48CX vs Sony KD-48A9
Audun Hage

Produkter i detta test

De skarpa och kontrastrika OLED-TV-apparaterna har länge varit begränsade till skärmstorlekar från 55 tum och uppåt. Praktiskt taget alla OLED-skärmar kommer nämligen från sydkoreanska LG Display, som tillverkar och skär till panelerna efter specifika mallar i 55, 65 och 77 tum. Men nu finns det hopp: Efter att ha förnyat produktionslinjen kan LG-fabriken äntligen erbjuda ett större urval av skärmstorlekar, bland annat en extra kompakt 48-tumsvariant!

Detta är utan tvekan goda nyheter för alla som har velat ha en OLED-TV för speciella användningsområden, till exempel när det är ont om plats eller om man sitter väldigt nära skärmen – eller bara vill ha en mindre TV av estetiska skäl.

Men alldeles oavsett om du vill ha en bra TV till kontoret, sovrummet eller gaming-rummet så är det alltså fritt fram att njuta av bildkvaliteten från OLED i ett nytt, kompakt format.

Den nya OLED-varianten är 107 cm bred och 62 cm hög, vilket gör det möjligt att klämma in en OLED på ställen där det är ont om plats.

48-tums OLED

Eftersom det är systerföretaget LG Display som tillverkar bildpanelerna kommer det inte som någon överraskning att LG Electronics är bland de första som erbjuder en TV i den nya storleken. 2020-modellen OLED48CX är den första 48-tumsversionen från LG. Nästa på listan är Sony KD-48A9 som också använder en 48-tums panel från LG, men där japanerna har viftat med trollstaven över bildbehandling och ljud som de brukar göra. Vi kan nog räkna med att fler märken kommer att erbjuda 48-tums OLED så småningom, men just nu handlar det om de här två!

Produkter i detta test

LG OLED48CX

Liten kontrastkanon

LG:s nya OLED visar att även en liten TV kan bjuda på stora upplevelser!

Gnistrande bra kontrast, suverän svärta och ytterst bra anslutningsmöjligheter gör LG:s lilleputt-OLED till ett säkert val för de som letar efter en liten men jättebra TV.
OLED-skärmen är fortfarande relativt ljussvag jämfört med de bästa LCD-skärmarna. 48-tumsversionen kostar inte så mycket mindre än den större 55-tummaren.
Läs hela testet

Sony KD-48A9

Liten men tuff

Sonys minsta OLED-TV imponerar med knivskarp bildkvalitet och ett klart ljud från de inbyggda högtalarna. Kan detta vara den perfekta sovrums-TV:n?

Sony KD-48A9 ger vackra bild- och ljudupplevelser, med fin kontrast, djup svärta och jämna rörelser. Plus i kanten för starkt och tydligt ljud från de inbyggda (och osynliga) högtalarna.
Sony-skärmen är lite tjockare än de flesta OLED-skärmar. KD-48A9 saknar också ett par av HDMI 2.1-finesserna, vilket kan vara en besvikelse för gaming-entusiaster.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen