TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST LG OLED48CX vs Sony KD-48A9

Superbild i kompakt format!

LG och Sony är de första som erbjuder OLED-TV i en ny storlek: 48 tum. Men vilken av dessa kompakta skärmar fungerar bäst, och till vad? Det är dags för en mini-OLED-duell!

forfatter
Publicerad 2020-11-01 - 07:00
Produkter i testet
 • Sony KD-48A9
 • LG OLED48CX
 • De skarpa och kontrastrika OLED-TV-apparaterna har länge varit begränsade till skärmstorlekar från 55 tum och uppåt. Praktiskt taget alla OLED-skärmar kommer nämligen från sydkoreanska LG Display, som tillverkar och skär till panelerna efter specifika mallar i 55, 65 och 77 tum. Men nu finns det hopp: Efter att ha förnyat produktionslinjen kan LG-fabriken äntligen erbjuda ett större urval av skärmstorlekar, bland annat en extra kompakt 48-tumsvariant!

  Detta är utan tvekan goda nyheter för alla som har velat ha en OLED-TV för speciella användningsområden, till exempel när det är ont om plats eller om man sitter väldigt nära skärmen – eller bara vill ha en mindre TV av estetiska skäl.

  Men alldeles oavsett om du vill ha en bra TV till kontoret, sovrummet eller gaming-rummet så är det alltså fritt fram att njuta av bildkvaliteten från OLED i ett nytt, kompakt format.

  Den nya OLED-varianten är 107 cm bred och 62 cm hög, vilket gör det möjligt att klämma in en OLED på ställen där det är ont om plats.

  48-tums OLED

  Eftersom det är systerföretaget LG Display som tillverkar bildpanelerna kommer det inte som någon överraskning att LG Electronics är bland de första som erbjuder en TV i den nya storleken. 2020-modellen OLED48CX är den första 48-tumsversionen från LG. Nästa på listan är Sony KD-48A9 som också använder en 48-tums panel från LG, men där japanerna har viftat med trollstaven över bildbehandling och ljud som de brukar göra. Vi kan nog räkna med att fler märken kommer att erbjuda 48-tums OLED så småningom, men just nu handlar det om de här två!

  Produkter i testet

  Sony KD-48A9

  Liten men tuff

  Sonys minsta OLED-TV imponerar med knivskarp bildkvalitet och ett klart ljud från de inbyggda högtalarna. Kan detta vara den perfekta sovrums-TV:n?

  Sony KD-48A9 ger vackra bild- och ljudupplevelser, med fin kontrast, djup svärta och jämna rörelser. Plus i kanten för starkt och tydligt ljud från de inbyggda (och osynliga) högtalarna.
  Sony-skärmen är lite tjockare än de flesta OLED-skärmar. KD-48A9 saknar också ett par av HDMI 2.1-finesserna, vilket kan vara en besvikelse för gaming-entusiaster.

  LG OLED48CX

  Liten kontrastkanon

  LG:s nya OLED visar att även en liten TV kan bjuda på stora upplevelser!

  Gnistrande bra kontrast, suverän svärta och ytterst bra anslutningsmöjligheter gör LG:s lilleputt-OLED till ett säkert val för de som letar efter en liten men jättebra TV.
  OLED-skärmen är fortfarande relativt ljussvag jämfört med de bästa LCD-skärmarna. 48-tumsversionen kostar inte så mycket mindre än den större 55-tummaren.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
  Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
  TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
  LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
  Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
  Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend