BLACK FRIDAY ERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 50% BARA I DAG! SE ERBJUDANDET HÄR!

TEST : LG OLED48CX vs Sony KD-48A9

Superbild i kompakt format!

LG och Sony är de första som erbjuder OLED-TV i en ny storlek: 48 tum. Men vilken av dessa kompakta skärmar fungerar bäst, och till vad? Det är dags för en mini-OLED-duell!

De skarpa och kontrastrika OLED-TV-apparaterna har länge varit begränsade till skärmstorlekar från 55 tum och uppåt. Praktiskt taget alla OLED-skärmar kommer nämligen från sydkoreanska LG Display, som tillverkar och skär till panelerna efter specifika mallar i 55, 65 och 77 tum. Men nu finns det hopp: Efter att ha förnyat produktionslinjen kan LG-fabriken äntligen erbjuda ett större urval av skärmstorlekar, bland annat en extra kompakt 48-tumsvariant!

Detta är utan tvekan goda nyheter för alla som har velat ha en OLED-TV för speciella användningsområden, till exempel när det är ont om plats eller om man sitter väldigt nära skärmen – eller bara vill ha en mindre TV av estetiska skäl.

Men alldeles oavsett om du vill ha en bra TV till kontoret, sovrummet eller gaming-rummet så är det alltså fritt fram att njuta av bildkvaliteten från OLED i ett nytt, kompakt format.

Den nya OLED-varianten är 107 cm bred och 62 cm hög, vilket gör det möjligt att klämma in en OLED på ställen där det är ont om plats.

48-tums OLED

Eftersom det är systerföretaget LG Display som tillverkar bildpanelerna kommer det inte som någon överraskning att LG Electronics är bland de första som erbjuder en TV i den nya storleken. 2020-modellen OLED48CX är den första 48-tumsversionen från LG. Nästa på listan är Sony KD-48A9 som också använder en 48-tums panel från LG, men där japanerna har viftat med trollstaven över bildbehandling och ljud som de brukar göra. Vi kan nog räkna med att fler märken kommer att erbjuda 48-tums OLED så småningom, men just nu handlar det om de här två!

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Sony KD-48A9

Liten men tuff

Sonys minsta OLED-TV imponerar med knivskarp bildkvalitet och ett klart ljud från de inbyggda högtalarna. Kan detta vara den perfekta sovrums-TV:n?

Ljud & Bild tycker

Sony KD-48A9 ger vackra bild- och ljudupplevelser, med fin kontrast, djup svärta och jämna rörelser. Plus i kanten för starkt och tydligt ljud från de inbyggda (och osynliga) högtalarna.
Sony-skärmen är lite tjockare än de flesta OLED-skärmar. KD-48A9 saknar också ett par av HDMI 2.1-finesserna, vilket kan vara en besvikelse för gaming-entusiaster.
 • Storlek/typ: 48-tums 4K OLED
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 9.0
 • Ingångar: 4 HDMI (2.0b), 3 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud
 • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
 • Övrigt: Acoustic Surface-högtalare
 • Andra skärmstorlekar: 55, 65 tum
 • Webb: sony.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 20000 kr

Sony KD-48A9 är den minsta modellen i nya Master Series, som är Sonys allra bästa OLED-skärmar för 2020. Fler skärmstorlekar förväntas, men minstingen får alltså äran att vara först! Bildpanelen är som vanligt hämtad från LG, medan Sonys egna ingenjörer har koncentrerat sig på bildbehandling och ljud. Japanerna använder sig återigen sin innovativa Acoustic Surface-högtalarteknik, där ljudet kommer direkt från TV-skärmen – vilket också bidrar till en stram och läcker design.

Från sidan är OLED-panelen tunn, men skärmen har även en tjockare del där elektroniken och högtalarna sitter. Detta innebär att TV:n sticker ut en del när den monteras på väggen. (Foto: Sony)

Design

Sonys OLED-skärmar har gradvis fått en ganska så välkänd formfaktor, med blankpolerad, diskret och helsvart design. A9-modellen vilar på en platt och rundad aluminiumfot, bara ett par millimeter ovanför TV-bänken. Det ser utan tvekan läckert ut, men kan samtidigt vara en smula opraktiskt om du tänker lägga en soundbar framför TV:n.

Sony KD-48A9 OLED front Sony KD-48A9 top sony-a9-4k-2020
<
>
Sedd från sidan är OLED-panelen tunn, men skärmen har en tjockare del också, där elektroniken och högtalarna sitter. (Foto: Sony)

Själva skärmen är lika tunn som de flesta OLED-skärmar, fast bara ut mot kanterna: på baksidan sitter en ganska så rejäl ”låda” full av strömförsörjning, anslutningar, högtalare och annan elektronik, vilket förstör lite av det annars så slimmade utseendet.

Användning och finesser

Precis som andra Sony-modeller är A9 laddad med Android-systemet från Google (version 9.0). I kombination med gott om processorkraft och minneskapacitet ser detta till att både menyer och appar laddas på nolltid. Google-plattformen kännetecknas också av ett brett utbud av appar och strömningstjänster, där bland annat inklusive Disney+ och Netflix är förinstallerade – resten hittar du enkelt i Google Play Store.

A9-serien har fått Sonys nya premiumfjärrkontroll med Bluetooth-överföring. Den har blivit mycket bekvämare att använda och behöver inte ens pekas mot TV:n för att den ska reagera. A9 stöder röststyrning från Google Assistant och inbyggt Chromecast gör det enkelt att strömma eller dela innehåll via Android-mobilen. Apple-användare uppskattar stöd för AirPlay och Homekit, som gör det lättare att styra TV:n och dela innehåll via iPhone.

Bra formatstöd – men saknar HDMI 2.1

Sony A9 stöder både Dolby Vision HDR samt vanlig HDR10 och HLG. Den kan dessutom skryta med Netflix Calibrated Mode som ger Netflix-innehåll i studiokvalitet. Däremot finns inget stöd för det öppna HDR10+-formatet med dynamiska metadata, som bland annat Amazon Prime och Rakuten har. Sony kunde gott ha haft stöd för båda, som bland andra Panasonic och Philips numera gör!

Sony-skärmen har fyra HDMI-ingångar, varav en är utrustad med den högupplösta ljudreturkanalen eARC. Däremot får den klara sig utan HDMI 2.1, vilket innebär att den också saknar en del speciella gaming-funktioner: här finns varken VRR (variabel refresh rate), ALLM (auto low latency mode) eller HFR (High Frame Rate, 4K/120 fps) som alla kan visa sig vara relevanta i gaming-sammanhang.

Sony har lanserat flera TV-modeller som ”förberedda för Playstation 5” inklusive LCD-modellerna ZH8 och XH90. Vi kliar oss därför lite i huvudet och undrar varför KD-48A9 inte finns med på listan över TV-apparater med avancerade spelfunktioner. Den hade varit en strålande kandidat för nästa generation spelkonsoler! Vi uppmätte fördröjningen (input lag) till cirka 15 millisekunder i Spel-läge, vilket är ett par millisekunder långsammare än vad vi fick med LG OLED48CX.

Bildkvalitet

Baserat på tidigare erfarenheter med Sony OLED hade vi relativt höga förväntningar på vad KD-48A9 kunde åstadkomma i form av bildupplevelser. Och vi blev definitivt inte besvikna!

Vi testade nyligen 65-tumsversionen av A85 med fint resultat och det är ingen tvekan om att A9-serien kommer nära: 48-tummaren har Sonys bästa bildprocessor X1 Ultimate, som är fullproppad med bildförbättrande finesser.

Sony KD-48A9 har en skarp och naturtrogen bildkvalitet. Här med ”Queens Gambit” på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Eftersom LG och Sony använder exakt samma 48-tums bildpanel kommer det inte som någon överraskning att bilden är mycket snarlik. När båda skärmarna är i Film-läge är de nästan på pricken likadana och man får vara duktig för att kunna skilja på dem vid första anblicken! Men i takt med att vi lära känna dem så verkar Sony-skärmen faktiskt vara marginellt bättre på vissa områden.

För det första märker vi att Sony-skärmen har ännu bättre och mer naturliga färgnyanser. Färgåtergivningen är otroligt fyllig och nyanserad, utan att vara övermättad eller onaturlig. Sony-skärmen har också en suverän brusreducering som tar bort irriterande komprimeringsbrus utan att lägga ett konstlat lager över bilden.

Sony KD-48A9 har mycket mjuka och sömlösa rörelser. Det bör dock nämnas att även LG har åstadkommit stora förbättringar i sin senaste generation. Båda TV-apparaterna är väldigt bra på att behålla fokus i hastiga panoreringar.

Även om båda skärmarna är suveräna på skärpa så tycker vi att Sony lyckas trolla fram en ännu skarpare och mer detaljerad bild. Det kan handla om pyttesmå skillnader i hudtoner och ansiktsporer, sättet som ljuset träffar och reflekteras mot ytor – men de finns där! Även om några av skillnaderna är små så är de till Sonys fördel. Eller uttryckt på ett annat sätt: Om LG-skärmen är en gyllene ren och nytvättad fönsterruta så är Sonys fönster helt öppet!

Saknar ett par gaming-finesser

Det är nog många som undrar hur bra Sony KD-48A9 passar som gaming-skärm, svaret är att det finns både för- och nackdelar. Så länge vi håller oss till dagens spelkonsoler, välkända speltitlar samt ”normala” PC-spel eller grafisk användning, är Sony-skärmen en utmärkt monitor. För grafisk bearbetning, foto och liknande kan man också dra nytta av den utmärkta neutrala färgåtergivningen.

På samma gång är det uppenbart att KD-48A9 inte kan mäta sig med LG OLED48CX på vissa områden: LG-skärmen kommer att kännas och reagera ännu snabbare med krävande speltitlar, speciellt de som kan utnyttja 120 Hz bildfrekvens. Under testandet med Forza Horizon 4, som stöder upp till 4K/120fps, tyckte vi att Sony-skärmen var lite hackigare och mer ojämn än LG-skärmen när den var som bäst.

Avsaknaden av på 4K/120fps är inte en direkt någon kris, men kan visa sig vara en brist med de senaste spelkonsolerna (Xbox Series X och Playstation 5) och de häftigaste speltitlarna. Även om majoriteten av spelen på marknaden fungerar utmärkt med 60 bilder per sekund så kan det vara lite ”försiktig” om du vill dra nytta av de senaste tekniska innovationerna.

Ljudkvalitet

KD-48A9 har Acoustic Surface Audio, som är Sonys ”osynliga” högtalare. I stället för att montera högtalare under skärmen, som andra gör, har Sony hittat på ett sätt att skicka ut ljudet direkt ur TV-panelen! Det görs med hjälp av små mekaniska ”aktuatorer” som får bildpanelen att vibrera i synk med ljudsignalen. Detta innebär i sin tur att ljudet (röster och annat) verkar komma från exakt samma ställe som handlingen, vilket har en positiv effekt på bland annat talförståelsen.

Sonys Acoustic Surface-teknik skickar ut ljudet direkt genom OLED-panelen. (Illustration: Sony)

Ljudet är dessutom klart och tydligt och med fin fyllighet i både röster och ljudeffekter, betydligt bättre än vad LG-rivalen klarar av! Ljudet är så bra att vi misstänker att många kommer att vara nöjda med det och inte känna något behov av en separat soundbar. Särskilt i mindre rum som sovrum kommer det nog att betraktas som en stor fördel, eftersom man kommer undan med färre apparater och sladdar.

Slutsats

Sony KD-48A9 är en kompakt och snygg TV med imponerande prestanda: den här lilla 48-tummaren är kapabel att ge riktigt storslagna bildupplevelser! Sony-skärmen kan dessutom erbjuda ett strålande inbyggt ljud, samt har bra smart-lösningar och app-stöd. Det enda området där KD-48A9 släpar efter en smula är de begränsade anslutningarna. LG:s 48-tummare har HDMI 2.1 och mer gaming-vänliga funktioner, medan Sony-skärmen får klara sig utan. Det är lite tråkigt, med tanke på att den kommer från självaste PlayStation-tillverkaren! Framför allt som duellanten dessutom kostar femtusen kronor mindre. Men så länge spel inte är det viktigaste, och du bara är ute efter en briljant kompakt-TV, är Sony-skärmen mitt i prick!

LG OLED48CX
LG:s nya OLED visar att även en liten TV kan bjuda på stora upplevelser!
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.
  Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.
  Apple iPad Air och Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i tuff tvekamp.
  Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
  Byter du ut den gamla nätdelen mot en ny så kan det hända att du blir lika överraskad som vi blev.
  En digital anteckningsbok är en mycket bättre idé än det låter. Speciellt när den är lika bra som Remarkable 2.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  LG NANO99 (75NANO996NA)

  Riktpris: 53000 kr Storskärm för gaming

  Sony ZH8 (KD-75ZH8)

  Riktpris: 84000 kr Knivskarp ljuskanon

  LG OLED48CX vs Sony KD-48A9

  Riktpris: kr Superbild i kompakt format!

  Sony KD-48A9

  Riktpris: 20000 kr Liten men tuff
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.