Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED G1 (OLED65G1)

Kristallklar OLED-TV till väggen

LG är tillbaka med en uppgraderad version av förra årets bästa och snyggaste OLED-TV! Lever G1 upp till förväntningarna?

Av / 2021-05-19 - 07:00
LG OLED G1 (OLED65G1)
Audun Hage

LG:s superläckra OLED GX med galleridesign knep utmärkelsen Årets bästa highend-TV 2020 och nu är den nya 2021-versionen OLED G1 Evo redo att ta över stafettpinnen. Den ser nästan precis likadan ut på utsidan, men har fått massor av nyheter under skalet, plus ett nytt användargränssnitt och en ny fjärrkontroll!

Om vi ska tro på den sydkoreanska tillverkaren är 2021 det stora OLED-året: nya fabrikslinjer är i full gång och produktionstakten har höjts för att klara den stigande efterfrågan på OLED-paneler. Dessutom håller priserna sakta men säkert på att sjunka, även för större skärmstorlekar. Men störst förväntningar har vi på den nya Evo-panelen, som LG hävdar ska ge en markant förbättrad bild …

LG OLED G1 (OLED65G1)
Med undantag för ett par svindyra 8K-skärmar är G1-serien den häftigaste OLED-TV:n du kan köpa från LG i år. Den är utrustad med en ny och förbättrad Evo OLED-panel och har en speciell, superplatt Gallery-design som bara den här modellen har. (Foto: LG)

LG OLED G1

LG:s OLED-skärmar har alltid levererat hög bildkvalitet: utmaningen är att prestanda har varit tämligen snarlika i hela sortimentet. Även de billigare skärmarna i B- och C-serien har legat nära toppmodellernas bildkvalitet eftersom de har baserats på exakt samma bildpanel.

Detta kan det kanske bli ändring på i år eftersom LG har introducerat en helt ny bildpanel som har tilltalsnamnet Evo. Den levereras enbart till toppmodellerna i Gallery-serien och finns i 55, 65 och 77 tum.

Exakt vad som är nytt med Evo-panelen är LG naturligtvis lite hemlighetsfulla om. Men enligt presentationerna vi har sett har den ett nytt ljuselement som avger mer exakta våglängder och en ”optimerad panelstruktur” som påstås ge upp till 20 % mer ljusstyrka än äldre OLED-paneler.

En ny bildpanel är naturligtvis inte mycket värd utan en ordentlig bildmotor som driver alltihop. Därför har LG OLED G1 också fått en uppgraderad videoprocessor, närmare bestämt Alpha 9 Series 4. Detta chip använder avancerad maskininlärning för att kontinuerligt förbättra bildkvaliteten.

Skräddarsydd för väggmontering

Den här LG-TV:n är konstruerad speciellt för väggmontering (G står för ”Gallery”). TV-skärmen är helt platt på baksidan, med infällningar för kablar och väggfäste. Det är ingen tvekan om att LG har fått inspiration från Samsungs populära Frame-modell.

När vi testade den första gallerimodellen 2020 levererades den till oss färdigmonterad på en flyttbar utställningsvägg. Den här gången var vi tvungna att installera den på egen hand och det visade sig att väggfästet kan vara lite knepigt att montera: Helst bör man vara tre personer när TV:n ska hängas på plats. Skärmen har också en tendens att vackla lite in och ut om någon stöter till den. Infästningen verkar inte lika elegant som vad Samsung har åstadkommit till The Frame. Eftersom det inte finns någon separat kopplingsbox får man dessutom finna sig i att det hänger ner flera sladdar från TV:n. Eller, om man vill ha en riktigt proffsig installation, så kan man naturligtvis dölja kablarna genom att göra hål i väggen.

Men när allt sitter som det ska så ser Gallery OLED väldigt läcker ut. Färdigmonterad på väggen sticker den bara ut ett par centimeter. Det är mycket mindre än exempelvis lillebror C1, som sticker ut mer på grund av strömförsörjning och anslutningar.

<
>
G-serien har en platt och slimmad design med ett eget uttag för väggfäste, som gör att den kan monteras tätt intill väggen.

 

Bara väggfäste

Som nämnts är galleri-TV:n gjord speciellt för väggmontering. Därför följer det inte med några fötter i lådan när du köper en G1. Sådana får du i stället beställas som extrautrustning. De heter ”Desktop stand # AN-GXDV55/65/77” och kostar närmare 1 800 kronor …!

Även om de allra flesta säkert föredrar att väggmontera G1-modellen så tycker vi att det är lite snålt av LG att inte lägga ner några fötter i lådan. De skulle utan tvekan vara praktiska att ha första gången man ställer in TV:n och funderar på olika placeringar. Det är till exempel värt att nämna att Samsungs The Frame-modell innehåller både fötter och väggfäste.

LG var dock vänliga nog att skicka med ett par fötter till vårt testexemplar. De L-formade fötterna monteras fast ute i kanterna på skärmen och ser till att den står stadigt. Dessutom ingår det ett par extra lock som döljer kablarna på baksidan.

Användarvänlighet och funktioner

OLED G1 har fått ett antal uppdateringar på finessfronten, inklusive en ny version av LG:s välkända operativsystem WebOS (6.0). Huvudmenyn har fått en rejäl ansiktslyftning och ser helt annorlunda ut än tidigare versioner. Men den är fortfarande smidig och intuitiv att använda.

Den nya startskärmen påminner faktiskt lite om den senaste versionen av Google TV på sättet som den listar appar, innehåll och anslutningar på separata rader. Dessutom får du rekommendationer baserat på vad du har tittat på tidigare. Det enda vi ogillar är att menyn numera fyller hela skärmen och överskuggar det du tittar på för tillfället.

Fjärrkontrollen är en lättare uppdaterad version av Magic Remote som LG har haft i flera år. Pekfunktionen är fortfarande kvar men den har också fått flera genvägsknappar till de största streamingtjänsterna. En ny finess är Magic Tap, där du kan dela innehåll mellan TV:n och mobiltelefonen genom att bara ”knacka” mobilen mot fjärrkontrollen.

Den nya fjärrkontrollen fungerar utmärkt men känns lite plastig. Vi tycker att LG kunde ha kostat på sig den fina premiumkontrollen i borstad metall (känd från Signature 8K-modellerna) till en så exklusiv TV som G1.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA LG-OLED-G1-HDMI-inputs-scaled
<
>
LG:s WebOS-användargränssnitt har förändrats rejält i år. Startskärmen fyller hela bilden. App-utbudet är mycket bra: förutom Netflix får du tillgång till Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ och inte minst Disney+.

Lysande för spel

LG OLED G1 är å andra sidan mästare på anslutningar. Med fyra helt kompatibla HDMI 2.1-ingångar är TV:n redo att para ihop med högupplösta videokällor och framför allt spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X som har stöd för 4K-upplösning och 120 bilder per sekund. G1 stöder också både AMD FreeSync och Nvidia G-Sync för bästa möjliga synkronisering med PC-grafikkort. En konkurrent som Sony A90J har bara två HDMI 2.1-kompatibla ingångar och måste ännu så länge klara sig utan ett lika brett stöd för gaming-funktioner.

LG har gjort det ännu enklare för spelare genom en särskild Game Optimizer-funktion, som samlar alla relevanta inställningar på ett ställe. Här får man en komplett översikt över de aktuella justeringsalternativen och kan också ange vilken spelgenre man vill optimera för.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA LG-OLED-G1-input-lag-scaled
<
>
LG:s nya Game Optimizer (speloptimering) gör att man snabbt kommer åt relevanta spelinställningar. (Foto: Audun Hage)

 

Bildkvalitet

LG har gått ut hårt i sin lansering av årets Evo-panel, som påstås ha upp till 20 % mer ljusstyrka än förra generationen. Vi var naturligtvis nyfikna på att se hur den skillnaden märktes i praktiken!

Mycket riktigt: Första intrycket är att detta – precis som utlovat – är en betydligt mer ljusstark och kontrastrik TV än förra årets OLED-generation, vilket också bekräftas av inledande mätningar. LG-skärmen har inga problem att pressa ut 800–900 nits (10 % skärmfönster), vilket är ett märkbart hopp upp från föregångarna. I praktiken gör detta att TV:n ser mycket mer dynamisk och levande ut, särskilt i ljusa miljöer.

Det finns dock viktigare element än maximal ljusstyrka, och det är hur TV:n använder den tillgängliga ljusstyrkan för att åstadkomma bästa möjliga kontrast och anpassa den till olika typer av bildinnehåll. Här märker vi att LG-skärmen har blivit ännu bättre på att återge mörka scener, där den lyckas gräva fram detaljerna utan att allt blir svart (så kallat black crush).

Vi började med att titta på Netflix-serien Snabba cash, som serveras i kristallklar Dolby Vision HDR-kvalitet. Handlingen i Stockholm växlar snabbt mellan scener i mörka och ljusa miljöer, och LG-skärmen anpassar sig blixtsnabbt och supermjukt. Det behåller djupet i mörka scener medan de ljusa scenerna verkligen glänser. Dessutom finns det en härlig intensitet i HDR-effekterna. Jag sugs genast in i handlingen och glömmer att vi håller på med ett TV-test …

Vi växlade mellan LG-skärmens alla olika bildlägen och hittade favoriten i ”bio hemma”. Där fick vi jämna och neutrala färger, men delar av LG:s TruMotion-interpolering (rörelseutjämning) är fortfarande aktiva. Detta gav en strålande kombination av naturliga färger och mjuka rörelser – en fin allround-inställning. Om du vill ha det 100 % neutralt kan du välja Filmmaker Mode, men då stänger skärmen av några av funktionerna den är utrustad med för att göra bilden mjukare och skarpare.

Snabba-Cash-1-scaled Snabba-Cash-Salim-scaled Snabba-Cash-Leya-2-scaled Snabba-Cash-Leya-1-scaled
<
>
LG OLED G1 har en läcker bildkvalitet. Här från ”Snabba cash” på Netflix. (Foto: Audun Hage)

LG G1 vs. Sony A90J

LG OLED G1 serverar en bildkvalitet som definitivt är av highend-klass. Däremot får den se sig besegrad av Sony XR-65A90J (Sonys nya toppmodell och vår favorit just nu) på vissa områden.

Även om både Sony och LG har åstadkommit starkare ljusstyrka i år så ser Sony-skärmen märkbart mer dynamisk och kontrastrik ut i praktiken. Hur bra LG:n än ser ut så är det något med Sonys bildbehandling som verkar ännu effektivare, särskilt när det gäller så kallad tone mapping av HDR-videomaterial. Sony-skärmen har dessutom en briljant brusreducering och subtil konturförbättring, vilket får bilden att se skarpare ut, rent subjektivt.

För att göra en lång historia kort: LG:s toppmodell ser strålande bra ut, det är bara det att Sony har ännu mer krut och har en tillsynes överlägsen bildbehandling!

Ljudkvalitet

Det inbyggda högtalarsystemet i G1 sitter dolt på undersidan av TV:n. Och till skillnad från bilden och resten av designen känns inte ljudet särskilt påkostat. Även om det i grund och botten finns gott om bas så verkar resten av ljudbilden lite diffus och framför allt kunde röståtergivningen ha varit bättre. Rösterna kommer lite ”överallt och ingenstans” ifrån, i stället för ifrån en bestämd punkt. LG skulle kunna lära sig en del av Sony och deras Acoustic Surface-högtalarsystem.

LG-skärmen är utrustad med olika ljudlägen, vi upptäckte att bioläget fungerade bäst till filmer och serier, medan musikläget gav en fin återgivning av … musik. Däremot skulle vi undvika AI Sound Pro. Det är tänkt att anpassa sig efter innehållet du tittar på, men låter skarpt och läskigt!

Om du vill ha ordentlig fart på ljudet så är det nog bättre att satsa på en separat soundbar. I det här sammanhanget är det värt att nämna att LG har en matchande modell: Gallery Soundbar. Den har samma platta design som TV:n och en separat trådlös subwoofer samt stöder Dolby Atmos 3D-ljud.

Slutsats

Precis som förra årets modell GX är LG OLED G1 en mycket snygg och högpresterande TV. Med det sagt är det utan tvekan mer tal om en liten evolution snarare än en direkt revolution. Trots en splitter ny OLED-panel med något starkare ljusstyrka är den allmänna bildkvaliteten mycket snarlik sin föregångares och andra utmärkta OLED-skärmars. Under tiden har dock konkurrenten Sony spetsat till det med toppmodellen A90J, som i våra ögon ser ännu mer spektakulär ut och har mer välljudande inbyggda högtalare. Dessutom får vi inte glömma LG:s något billigare C1-modell (test är på gång) som också kommer att vara i närheten av G1-modellen när det gäller bildkvalitet. Men om väggmonterad elegans är avgörande för dig så är G1 svårslagen!

Kalibrering av LG OLED65G1

LG OLED65G1 stöder kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal. Genom att koppla TV:n till en PC och mätutrustning kan man mäta (och om det behövs korrigera) färgbalans och gråskala efter gällande standard.

Etter kalibrering uppmätte vi en delta-avvikelse på 0,5 i bioläge och med korrekt färgtemperatur. Det enda vi gjorde var att justera 2-punkts gråskala, då fick vi 0,4 i avvikelse för färgtemperatur/gamma. Det vittnar om bra kalibrering på fabrik.

Mätning av ljusstyrka

Skärmyta Ljusstyrka (nits)
10 % 850
25 % 450
50 % 290
100 % 180

 

All kalibrering är utförd av Gorm Sørensen från ProCal. Gorm är en ISF- och THX-certifierad kalibreringsexpert med många års erfarenhet av TV/AV, film och sändningar.

 

Karakter
LG OLED G1 (OLED65G1)
High End

Ljud & Bild tycker

LG OLED G1 är en imponerande TV med kristallklar bild och en snygg, väggmonterad design. Användarvänligheten och anslutningarna är också mycket bra. Kostar mer än andra OLED-modeller och skillnaden är inte enorm. Ljudet är ganska instängt och diffust. Fötter för bordsmontering är extrautrustning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Rulla till toppen