Search
Generic filters

: LG 65UH850V

Saknar gnista

LG:s nya mellanklassmodell ser bra ut på papperet, men bildkvaliteten infriar inte riktigt alla förväntningar.

Ljud & Bild tycker

Snyggt menysystem och stilig design. Bildkvaliteten är hög på många områden, med extra mjuka rörelser och utmärkt skärpa.
Svärtan är en besvikelse och kontrasten är inte fullt i klass med HDR-materialet som TV:n ska kunna visa.
 • 65-tums 4K LCD, 3840 x 2160
 • WebOS 3.0
 • Magic Remote
 • 3 HDMI, 3 USB
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 25000 kr

När vi pratar om TV-apparater från LG är det säkert många som direkt tänker på ”OLED”. Det sydkoreanska märket kör stenhårt på det som många anser vara framtidens teknik, med överlägsen kontrast och svärta.

Dessvärre är OLED-tekniken reserverad för highend-klassen ännu så länge, och väldigt kostsam om man vill ha en 65-tummare med Ultra-HD-upplösning. Och det vill man ju! Lyckligtvis har LG även en rad mer ordinära LCD-skärmar i sin arsenal. Bland dem finns 65UH850, som verkar vara en intressant modell med Ultra-HD och HDR och en inte alltför avskräckande prislapp.

 

Design

Utseendet går inte att klaga på. LG-skärmen är platt men har en böjd fot i borstad metall som kan dölja alla sladdar. Ramen runt själva skärmen är också av borstat stål, och baksidan av vit plast. Bildpanelen sitter utanpå själva inramningen – en designdetalj som hämtat inspiration från OLED-modellerna (där panelen sitter utanpå en skiva av glas). Vi noterar för övrigt att frontglaset på skärmen är betydligt mer spegelblankt än i rivalen från Samsung.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Användning och finesser

65UH850 kör tredje generationen av LG:s eget smart-operativsystem, WebOS 3.0. Precis som Samsungs SmartHub är LG-systemet väldigt snabbt och enkelt att använda. I kombination med pekfjärrkontrollen Magic Remote och en menyrad i kortleksform hittar man snabbt fram till det man vill titta på. Det går även att styra andra enheter med TV:ns fjärrkontroll. Inställningsproceduren är dock mer manuell än Samsungs autofunktion, och vi lyckades inte hitta rätt signaler till vår TV-mottagare från Canal Digital. Utbudet av praktiska appar är bra, men inte bäst i klassen.

 

Bildkvalitet

Eftersom själva testandet ägde rum mitt under fotbolls-EM fick LG-skärmen verkligen visa vad den gick för som sport-TV. Och den klarade sig bra på många områden. Rörelserna är suveränt mjuka och sömlösa och 65UH850 lyckas bevara skärpan även när det går undan på planen. LG har dessutom bredare betraktningsvinkel än Samsung, tack vare den IPS-baserade bildpanelen.

Men fotbollssändningarna avslöjar tyvärr ett par brister också. Ljusfördelningen är nämligen en smula ojämn vilket ger en tendens till svaga, vertikala ränder i bilden. Dessa ränder bli liggande som en synlig slöja när kameran panorerar och sänker bildupplevelsen ett par snäpp i våra ögon. Vi måste betona att detta är något som kan inträffa på alla LCD-baserade skärmar i varierande grad, men fenomenet var alltså extra framträdande på vårt testexemplar.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Som nämnts ovan har LG-skärmen en IPS-baserad bildpanel vilket ger fördelar i form av bred insynsvinkel. Nackdelen är lägre svartnivå. Mörka scener i Game of Thrones och Marco Polo ser påtagligt mattare ut på LG-skärmen än på Samsung 65KS7505 som står bredvid i testrummet. LG-skärmens Local Dimming-funktion kommer också till korta mot rivalen: bakbelysningen lyckas bara kontrollera stora fält åt gången och har inte på långa vägar lika exakt ljusstyrning. I många fall föredrog vi därför att stänga av den lokala ljusstyrningen helt och hållet.

På grund av bristen på svärta fungerar LG-skärmen inte heller optimalt i HDR-läge. 65UH850 förfogar inte över lika mycket ljusstyrka, och det betyder att den totala kontrasten är en hel del lägre än i Samsung 65KS7505.

 

Ljudkvalitet

Högtalarsystemet i LG-skärmen är utvecklat i samarbete med Harman/Kardon, som också ligger bakom den speciella ”ljudlimpan” i LG:s OLED-toppmodeller. Ljudet i 65UH850 är dock inget speciellt att skriva hem om. Röster är klara och tydliga, men brist på bas gör att ljudeffekter och musik kan låta lite tunt.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

LG 65UH850 är bra på många områden: den är en användarvänlig smart-TV med knivskarp bild, och den stöder de allra färskaste bildformaten. Tyvärr verkar bildpanelen i LG-skärmen vara lite föråldrad jämfört med Samsung, som har betydligt bättre kontrast och ljusstyrka. Vilket bara betonar att konkurrensen i den här prisklassen har blivit väldigt hård.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 320000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!