: LG 65UH850V

Saknar gnista

LG:s nya mellanklassmodell ser bra ut på papperet, men bildkvaliteten infriar inte riktigt alla förväntningar.
Ljud & Bild tycker
Snyggt menysystem och stilig design. Bildkvaliteten är hög på många områden, med extra mjuka rörelser och utmärkt skärpa.
Svärtan är en besvikelse och kontrasten är inte fullt i klass med HDR-materialet som TV:n ska kunna visa.
Specifikationer
  • 65-tums 4K LCD, 3840 x 2160
  • WebOS 3.0
  • Magic Remote
  • 3 HDMI, 3 USB
Annons
Annons
forfatter

När vi pratar om TV-apparater från LG är det säkert många som direkt tänker på ”OLED”. Det sydkoreanska märket kör stenhårt på det som många anser vara framtidens teknik, med överlägsen kontrast och svärta.

Dessvärre är OLED-tekniken reserverad för highend-klassen ännu så länge, och väldigt kostsam om man vill ha en 65-tummare med Ultra-HD-upplösning. Och det vill man ju! Lyckligtvis har LG även en rad mer ordinära LCD-skärmar i sin arsenal. Bland dem finns 65UH850, som verkar vara en intressant modell med Ultra-HD och HDR och en inte alltför avskräckande prislapp.

 

Design

Utseendet går inte att klaga på. LG-skärmen är platt men har en böjd fot i borstad metall som kan dölja alla sladdar. Ramen runt själva skärmen är också av borstat stål, och baksidan av vit plast. Bildpanelen sitter utanpå själva inramningen – en designdetalj som hämtat inspiration från OLED-modellerna (där panelen sitter utanpå en skiva av glas). Vi noterar för övrigt att frontglaset på skärmen är betydligt mer spegelblankt än i rivalen från Samsung.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Användning och finesser

65UH850 kör tredje generationen av LG:s eget smart-operativsystem, WebOS 3.0. Precis som Samsungs SmartHub är LG-systemet väldigt snabbt och enkelt att använda. I kombination med pekfjärrkontrollen Magic Remote och en menyrad i kortleksform hittar man snabbt fram till det man vill titta på. Det går även att styra andra enheter med TV:ns fjärrkontroll. Inställningsproceduren är dock mer manuell än Samsungs autofunktion, och vi lyckades inte hitta rätt signaler till vår TV-mottagare från Canal Digital. Utbudet av praktiska appar är bra, men inte bäst i klassen.

 

Bildkvalitet

Eftersom själva testandet ägde rum mitt under fotbolls-EM fick LG-skärmen verkligen visa vad den gick för som sport-TV. Och den klarade sig bra på många områden. Rörelserna är suveränt mjuka och sömlösa och 65UH850 lyckas bevara skärpan även när det går undan på planen. LG har dessutom bredare betraktningsvinkel än Samsung, tack vare den IPS-baserade bildpanelen.

Men fotbollssändningarna avslöjar tyvärr ett par brister också. Ljusfördelningen är nämligen en smula ojämn vilket ger en tendens till svaga, vertikala ränder i bilden. Dessa ränder bli liggande som en synlig slöja när kameran panorerar och sänker bildupplevelsen ett par snäpp i våra ögon. Vi måste betona att detta är något som kan inträffa på alla LCD-baserade skärmar i varierande grad, men fenomenet var alltså extra framträdande på vårt testexemplar.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Som nämnts ovan har LG-skärmen en IPS-baserad bildpanel vilket ger fördelar i form av bred insynsvinkel. Nackdelen är lägre svartnivå. Mörka scener i Game of Thrones och Marco Polo ser påtagligt mattare ut på LG-skärmen än på Samsung 65KS7505 som står bredvid i testrummet. LG-skärmens Local Dimming-funktion kommer också till korta mot rivalen: bakbelysningen lyckas bara kontrollera stora fält åt gången och har inte på långa vägar lika exakt ljusstyrning. I många fall föredrog vi därför att stänga av den lokala ljusstyrningen helt och hållet.

På grund av bristen på svärta fungerar LG-skärmen inte heller optimalt i HDR-läge. 65UH850 förfogar inte över lika mycket ljusstyrka, och det betyder att den totala kontrasten är en hel del lägre än i Samsung 65KS7505.

 

Ljudkvalitet

Högtalarsystemet i LG-skärmen är utvecklat i samarbete med Harman/Kardon, som också ligger bakom den speciella ”ljudlimpan” i LG:s OLED-toppmodeller. Ljudet i 65UH850 är dock inget speciellt att skriva hem om. Röster är klara och tydliga, men brist på bas gör att ljudeffekter och musik kan låta lite tunt.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

LG 65UH850 är bra på många områden: den är en användarvänlig smart-TV med knivskarp bild, och den stöder de allra färskaste bildformaten. Tyvärr verkar bildpanelen i LG-skärmen vara lite föråldrad jämfört med Samsung, som har betydligt bättre kontrast och ljusstyrka. Vilket bara betonar att konkurrensen i den här prisklassen har blivit väldigt hård.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.