Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: LG 65UF950V

LCD med OLED-gener?

LG:s bästa LCD-skärm är en trådsmal design-TV som har ordning på bildkvaliteten också.

Publicerad 2015-06-18 - 06:00
LG 65UF950V
Audun Hage

Sydkoreanska LG är en omtalad TV-tillverkare nu för tiden, mycket tack vare deras OLED-skärmar som får bildfantasterna att börja slicka sig om munnen! 2015 blir året när LG släpper sin första 65-tums OLED med 4K-upplösning, men den lär vänta på sig ett tag till, och priset hamnar i storleksklassen 70 000 kronor. Det finns alltså fortfarande ett behov av billigare alternativ, och det är här 65UF950V kommer in i bilden. Detta är LG:s toppmodell bland LCD-skärmarna, med 4K-upplösning och sofistikerad Quantum Dot-teknik som utlovar fler färgnyanser.

Vårt rykande färska testexemplar anlände i en gedigen ”flight case” och vi förstår att LG vill skydda TV:n på dess turné. Själva bildpanelen är knappt 8 millimeter på det tjockaste stället och designen påminner en hel del om LG:s egna OLED-skärmar. I kombination med en tunn ram och baksida i vit högglans är detta en riktigt snygg TV som ser betydligt mer påkostad och modern ut än lillebror 65UF850V.

 

Användning och finesser

LG gjorde väldigt mycket rätt när de introducerade sitt nya WebOS-operativsystem 2014, det innebar ett litet ”kvantsprång” inom skötsel, smart-TV-funktioner och generell användarvänlighet. I år har konkurrensen hårdnat en smula eftersom samtliga konkurrenter också har lanserat nya gränssnitt. 65UF950V känns ändå som en mycket snabb och intuitiv TV att använda. Nytt för i år är att pekfjärren Magic Remote är utökad med fler snabbknappar, plus en ny menyrad med genvägar till inställningar. WebOS orsakar dock lite huvudbry för mer erfarna användare som gillar att hoppa in i och ut ur menyerna snabbt och göra inställningar löpande: i sådana lägen kan det kännas lite knöligt att växla mellan pekfunktion och vanlig navigering med pilknapparna.

 

Bildkvalitet

Med bildpanel från systerbolaget LG Display kommer det inte som någon överraskning att 65UF950V ställer upp med en 4K-LCD-panel av IPS-typ. Åtminstone rent teoretiskt ska detta garantera en jämn färgåtergivning och kontrast i en bredare betraktningsvinkel.

Det här med betraktningsvinkeln visar sig stämma i praktiken: jämfört med både Panasonic 55CX700 och Samsung UE65JU7005 har LG-skärmen jämnare prestanda oberoende av var man sitter eller står. Den kan också skryta med lite bättre kontrast och svärta än utmanaren från Samsung. Ljusfördelningen är jämnare, utan de störande ljusfläckar vi såg på UE65JU7005. Detta ger också en jämnare, djupare svärta med fler nyanser i de mörka områdena av bilden. Svärtan är ändå inte lika imponerande som vad Panasonic CX700 presterar, och inte heller i klass med en tvättäkta OLED-skärm, men ändå bra nog för de flesta sammanhang.

LG 65UF950V_Web OS
LG:s nya WebOS 2.0-gränssnitt är snabbare än förut och har en rad intressanta appar, inklusive Netflix och YouTube.

Dessutom handlar det om en TV med Quantum Dots. LCD-panelen har ett extra lager med ”kvantprickar” som LG hävdar ska ge ett bredare färgspektrum. Vi lyckades däremot inte se någon enorm skillnad på LG 65UF950V och en mer konventionell LCD-TV som Panasonic CX700. LG-skärmen har en fin och nyanserad färgåtergivning, men ger inget intryck av att ha någon bredare färgpalett på något sätt.

I dagsläget är det oklart om LG-skärmen kommer att ha stöd för så kallat High Dynamic Range-videomaterial när det lanseras, eftersom standarderna ännu inte är spikade. Däremot är det full tillgång på 4K-material från Netflix. Och LG-skärmen ser överlag tjusig ut med både HD-material och äkta 4K. Däremot ska du undvika DVD och TV-kanaler med standardupplösning, det blir för grovkornigt för att ge några fina upplevelser på en så här stor TV.

 

Kalibrering

I Film-läget mäter LG-skärmen ganska så ojämnt. Vi ser grafer som ser ut som hängmattor där de helst ska vara snörräta för att indikera färgneutralitet. Gråskalan är väldigt ojämn från fabrik, både när det gäller färgtemperatur och ljusstyrka. De här avvikelserna är lyckligtvis enkla att justera bort under förutsättning att man har rätt mätutrustning.

LG 65UF950V_på testbenken
LG-skärmen har jämn ljusfördelning, bra svärta och hög kontrast, men den sätter inga rekord på testbänken.

LG:n är utrustad med en hel arsenal inställningar. Själva kalibreringen är dock tidskrävande eftersom den kräver en hel del hoppande in i och ut ur expertmenyerna. Inte ens när den var som bäst lyckades LG-skärmen få samma linjära färgåtergivning som Samsung- och Panasonic-modellerna vi testade samtidigt.

 

Ljudkvalitet

65UF950V har undermonterade högtalare, och den böjda, snedställda sockeln bidrar till att reflektera ljudet mot lyssningsplatsen. Det fungerar som det är tänkt och ger röster en fin klarhet. Dessutom sitter en subbas på baksidan som ger dugligt med bas och fyllighet i ljudet.

LG 65UF950V ovenfra

 

Slutsats

Man får lov att ha höga förväntningar när LG drämmer till med sin dyraste LCD-TV. Och 65UF950V har mycket riktigt höga prestanda och alla de rätta finesserna på plats. Skärmen har en knivskarp bild, full av nyanser och bra kontrast. Ändå märker vi att vi saknar ”det där lilla extra”. Även om design och utseende verkar mer påkostat så är det inte ett så våldsamt stort steg från 65UF950V ner till den billigare 65UF850V-modellen rent bildmässigt. Den som vill ha en tvättäkta referens-TV får därför vänta lite och ta en titt på vad konkurrenterna har att erbjuda, och framför allt vad LG själva kan plocka fram ur rockärmen längre fram i år!

Ljud & Bild tycker

LG:s topputrustade skärm präglas av läcker design och användarvänlighet. Bildkvaliteten är väldigt bra rakt igenom, med godkänd svärta och imponerande skärpa, plus en bredare betraktningsvinkel än konkurrenterna. Färgåtergivningen håller inte riktigt referensklass och kontrasten sätter inte heller några rekord med tanke på vilken prisklass LG 65UF950V tillhör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

LG:s nya OLED höjer ribban

Här är LG:s utmanare till Samsung The Frame och The Serif

Mycket bild för pengarna

Rulla till toppen