Sydkoreanska LG har varit ordentligt i ropet på senare tid, mycket tack vare deras banbrytande OLED-teknik. Men trots landvinningarna på bildfronten är LG inte redo att stänga dörren till LCD riktigt ännu. Den äldre tekniken är fortfarande billigare att tillverka, i synnerhet när det gäller stora skärmar med 4K-upplösning.
Ett bra exempel på det är årets nykomling 65UF850V. En motsvarande TV skulle ha kostat gott och väl 50 000 när skärmar med Ultra-HD-upplösning introducerades för två, tre år sedan. UF850V är efterträdaren till UB850V, en av förra årets bästsäljare på 4K-fronten. LG har finputsat konceptet och erbjuder i år en välutrustad, uppdaterad 65-tummare till konkurrenskraftigt pris.
Användarvänlighet och finesser
2014 introducerade LG sitt eget smart-TV-koncept som heter WebOS. Ett sprillans nytt gränssnitt som var bättre anpassat moderna tittarvanor. De mest använda källorna – till exempel Netflix, YouTube och vanlig TV – ligger lätt tillgängliga på menyraden. Detta i kombination med ett läckert menysystem och pekfjärr att navigera med innebar att användarvänligheten lyftes markant.
Årets uppdaterade version, WebOS 2.0, är väldigt lik den förra rent utseendemässigt. Det är huvudsakligen på processorsidan som LG har gjort ett par åtgärder för att trimma hastigheten, och det märks så fort vi börjar använda TV:n: menyalternativ, växling mellan videokällor, laddning av appar som Netflix och YouTube och så vidare, går märkbart snabbare än på förra årets modeller.
65UF850V är väl uppfräschad på innehållsfronten också. Tack vare stöd för både HDMI 2.0 och de viktiga videoformaten HEVC och Google VP9 är LG-skärmen väl förberedd för 4K-material från en rad plattformar, inklusive Netflix, YouTube och det nya UHD-Blu-ray-formatet när det kommer.
Bildkvalitet
65UF850V har en UHD-bildpanel (3840 x 2160) av typen IPS (In-Plane Switching) med LED-kantbelysning. IPS är LG:s egen panelteknik, känd för att ge en vidare insynsvinkel än traditionella VA-paneler. De kantmonterade lysdioderna är indelade i grupper så att de kan styras lokalt efter programinnehållet på skärmen.
Bilden är mycket skarp och detaljerad. Vi började titta på 4K-versionen av Netflix-serien Better Call Saul och blev omedelbart imponerade över hur skarp och naturtrogen bilden kändes. Jämfört med en Full-HD-TV känns det tveklöst som någon har gått fram med skurtrasan på skärmen! Ljusstyrkan är dessutom tillräckligt bra för att man ska kunna titta på TV under i princip alla ljusförhållanden i rummet.
Det är inte bara rent 4K-material som imponerar. LG-skärmen gör också ett bra jobb med att skala upp såväl vanlig Full-HD (1080p på Blu-ray) som TV-material (1080i) till 4K utan att generera störande brus. Vi rekommenderar däremot att man undviker lågupplöst SD-material på en så här stor skärm.
LG-skärmen har bra förprogrammerade bildlägen, som standard, film och expert. Det sistnämnda är ett ISF-baserat proffsläge som möjliggör avancerad kalibrering. I praktiken betyder det att du kan välja det bildläge som passar bäst efter rummets ljusförhållanden och materialet du vill titta på (film, TV-serier, sport och liknande) eller finjustera dig fram till helt neutrala färger.
Färgåtergivningen är helt utmärkt, full av nyanser. Väljer man film- eller expertläget får man dessutom mycket neutrala färger. En annan sak som utmärker sig är den fina betraktningsvinkeln: man kan sitta långt ut mot sidan av skärmen utan att färgerna ändrar karaktär.
Kontrasten är dock inte den bästa vi har sett. I korta ordalag upplever vi att bilden är lite blek och saknar djup i de mörka scenerna. Svart blir inte ordentligt svart på LG-skärmen. Dessutom ser vi att den har problem med ojämn ljusfördelning: det går att skymta tydliga ljusfläckar från kantbelysningen i mörka scener. Detta är ett ganska så vanligt problem i LED-LCD-skärmar, men tämligen utpräglat i det här fallet.
65UF850V är som sagt utrustad med en form av ”lokal dimning”, där ljusstyrkan kan varieras, indelad i tre segment på skärmytan. Den här bakbelysningen släpar efter ibland vilket påverkar den allmänna känslan av kontrast och djup i bilden. Vi hoppas, och förväntar oss, dock att sättet bakbelysningen jobbar på kan förbättras med en firmware-uppdatering inom kort.
Ljudkvalitet
Rent ljudmässigt kan 65UF850V beskrivas som klart godkänd. Ljuddelen är utvecklad i samarbete med Harman/Kardon och högtalarna är klara och återger dialog tydligt samt har en duglig basåtergivning. Ändå är en soundbar eller separat ljudanläggning absolut att föredra.
Slutsats
LG 65UF850V är utan tvekan en intressant TV för dig som letar efter en välutrustad storskärm med en förnuftig prislapp. Användarvänlighet och funktionsnivå tillhör absolut toppskiktet och den här TV:n är dessutom förberedd för det allra senaste inom videoformat.
Bildkvaliteten är också hög, om än inte riktigt i toppklassen: det finns ett par brister i kontrast och ljusfördelning som hindrar oss från att plocka fram maxbetyget. 65UF850V fungerar utmärkt som en allround-TV i de flesta sammanhang, men är inte den bästa till film och TV-serier.
Ljud & Bild tycker
Fullt stöd för de senaste videoformaten och kan alltså ta emot ett brett spektrum av material med 4K-upplösning. Ett snabbt och läckert menysystem ger fin användarvänlighet. Svärtan är begränsad och emellanåt är ljusfördelningen ojämn på skärmytan.Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser