Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sony KDL-55NX810

Bland de bästa!

Sonys TV kombinerar snygg design med utsökt bildkvalitet. Enda nackdelen är priset …
Ljud & Bild tycker
Oerhört skarp och detaljerad bild. Hög kvalitet i 3D.
Högt pris.
Specifikationer
  • 55-tums LED-LCD, 1920 x 1080
  • MPEG4-mottagare
  • 4 HDMI, 1 USB
  • Wi-Fi

NX810-serien har lånat mycket teknik från 52LX900, en av förra årets stora favoriter som nu sjunger sin svanesång. Detta är en mellanmodell som kommer att finnas kvar fram tills Sony släpper sina 2011-modeller någon gång i april. NX810 har en LCD-bildpanel med kantmonterade lysdioder (Edge LED) och är bara 32 mm tjock. Modellen har Sonys stilrena Monolithic-design med heltäckande glasfront, som enligt vår åsikt är något av det snyggaste som finns i TV-världen för närvarande. NX810 vilar på en gedigen sockel av glas och metall och har en specialfot som gör att den kan vinklas svagt uppåt – käckt om TV:n ska stå på en låg bänk. Fjärkontrollen är lite av en monolit den också. Sony hade med fördel kunnat ta fram en mer ergonomisk och mindre tegelstensliknande variant.

Menysystemet är en ljuspunkt, det gör det lekande lätt att navigera sig runt i de olika funktionerna. Vi har inte gått in närmare på nätportalen den här gången, men Bravia Internet-funktionerna har utökats med en del nya tjänster den senaste tiden.

NX810 är förberedd för 3D men du måste köpa till ett paket med sändare och 3D-glasögon om du ska få glädje av den extra dimensionen.

Bildkvalitet
Och kul är det! NX810 har en väldigt läcker bildkvalitet i både 2D och 3D. Den stora skärmen förfogar över gott om ljusstyrka och kontrast men försöker inte överdriva på något sätt. Väljer du Blu-ray-spelare som källa växlar bilden automatiskt till ”bioläge” med väldigt naturliga och neutrala färger. Precis som Toshiba har Sony satsat på en heltäckande, blank glasfront, men 55NX810 har ett mörkare filter framför skärmen som är mer lyckat. Det ger bilden en mindre ”glansig” prägel utan plågsamma reflektioner som biverkningar – du slipper se dig själv i spegeln hela kvällen.

Annons

När källan är bra har Sony-skärmen en enormt fin bild. Avatar i 3D är fullt i klass med vår referens från Panasonic, och det bästa vi har sett i 3D-väg från en LED-baserad TV. Här finns inga problem med orenheter eller dubbelbilder (cross­talk), och djupkänslan är fenomenal! På samma gång är bilden väldigt behaglig att titta på. Sony-modellen använder 200 Hz-teknik, medan Toshiba har 400 Hz, men i praktiken är bilden lika jämn och fin i rörelserna.

Slutsats
I skrivande stund är det lite ovisst vilken livslängd KDL-55NX810 får, men tills modeller som HX820 och HX920 anländer är detta en av de snyggare TV-apparaterna du kan köpa. Priset är ganska så högt men det går kanske att göra ett bra köp om du kan lägga beslag på den här 55-tummaren när lagren börjar ta slut.

Också i detta test:

LG 50PX950N

Prisvärd plasma

LG:s 50-tummare är en av de billigare 3D-skärmarna där ute. För dig som gillar film är det här mycket TV för pengarna!

Bra svärta och jämna färger. Välutrustad.
Aningen hackiga rörelser.

Toshiba 55WL768N

Inte hela vägen

Toshibas toppmodell är både snygg och stor men bildkvaliteten saknar lite jämfört med de bästa.

Bra kontrast och ljusstyrka. Bra svärta.
Spegelblankt frontglas orsakar bekymmer. Djupkänslan hade kunnat vara bättre.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.