Search
Generic filters

: Panasonic TX-L32E5Y

Japansk comeback

Panasonics nya LED-skärm flirtar med filmälskarna tack vare hög bildkvalitet.

Ljud & Bild tycker

Mycket bra färgåtergivning. Välutrustad och lättskött.
Tunt ljud.
 • 32-tums LED-TV
 • 1920 x 1080-upplösning
 • 4 HDMI, 2 USB
 • DVB-T2/MPEG4
 • Optisk utgång för ljud
 • Nätverk, DLNA
 • Hörlursuttag
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6000 kr

Panasonic är mest kända för sina stora plasmaskärmar men i år har de lanserat en rad nya och förbättrade LED-skärmar. Allra först ut är L32E5Y, en rykande färsk modell med ny design och fina specifikationer. Byggkvaliteten är också bra, TV:n har ett smalt metallskrov och kontakterna pekar ut mot sidan för att förenkla eventuell väggmontering.

Användning och finesser
Fjärrkontrollen är densamma som Panasonic har kört med i åratal, och det är svårt att trycka fel tack vare stora och tydliga knappar. Menysystemet är också oerhört enkelt och överskådligt. På baksidan finns 4 HDMI-ingångar, 2 USB-portar samt kortplats för programkort. TV:n har dessutom en SD-minneskortläsare som gör det enkelt att visa digitalfoton direkt på skärmen. Panasonics nätportal Viera Connect innehåller tjänster som SF Anytime-filmhyra, uppdaterade nyheter från CNBC och Eurosport, YouTube, Facebook, Twitter med mera.

Bildkvalitet
Plasmaskärmarna brukar ha starka men naturliga färger och det verkar som om Panasonic har satsat på samma bildfilosofi i den här LED-TV:n som har imponerande starka och klara färger. Natur- och äventyrsprogram som Bear Grylls och annat från Discovery och National Geographic framträder extra tydligt på Panasonic-skärmen, där grönt gräs och blåa himlar är fulla av nyanser. Färgerna är oerhört rena också, utan tendenser till färgstick.

L32E5Y fungerar även bra till film, dels på grund av de fina färgerna och dels på grund av att svärtan – förmågan att visa svart som kolsvart – är oerhört bra. Bilden kan bli ordentligt mörk när det behövs, utan att det syns tendenser till ströljus från LED-belysningen på insidan. En annan sak vi lägger märke till är den fina synvinkeln. Här kan man sitta längre ut mot sidorna utan att bilden ändrar karaktär. Däremot har bilden lätt att ändras om man reser på sig. Panasonic använder sig av IPS-bildpaneler som har en bred synvinkel horisontellt men en något begränsad spridning vertikalt. Man bör därför vara noga med att hitta en optimal höjd för TV:n, oavsett om den ska stå på en bänk eller hänga på väggen.

Ljudkvalitet
Röster är ganska så klara och fina, men ljudet är inte lika fylligt som i Grundig-skärmen. Särskilt i talkshower och filmer med mycket dialog märks det att ljudet har en tunn karaktär. Därför bör man överväga att skaffa en liten ljudlimpa för att matcha den fina bilden.

Slutsats
Panasonic-skärmen har en väldigt fin bildkvalitet och alla finesser man kan önska sig, bortsett från ljudet som är relativt tunt. Vi vill däremot rekommendera TX-L32E5Y till alla som redan har en separat anläggning som tar hand om ljudet.

annons
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  TCL C32E210 - I enklaste laget
  Den här billiga TV:n kommer från TCL och är ett billigt alternativ, men visar sig också ha sina brister
  Grundig 32 VLE7139 BR - Mycket för pengarna
  Grundig ställer upp med en LED-skärm som ger väldigt mycket för pengarna.
  Samsung UE32D6507 - Välutrustad och smart
  Samsung tar sikte på dem som vill ha snygg design, bra bild och användarvänlighet, och som är villiga att betala för det.

  Läs också

  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL QLED800 (65QLED800)

  Riktpris: 13000 kr QLED-klipp från TCL

  Sony XH9005 (KD-65XH9005)

  Riktpris: 19000 kr Bra till sport och spel

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Riktpris: 18000 kr Superstark kontrast

  LG OLED GX Gallery OLED

  Riktpris: 40000 kr Galleri-OLED
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link