Panasonic TX-L32E5Y

Japansk comeback

Panasonics nya LED-skärm flirtar med filmälskarna tack vare hög bildkvalitet.
Ljud & Bild tycker
Mycket bra färgåtergivning. Välutrustad och lättskött.
Tunt ljud.
Specifikationer
  • 32-tums LED-TV
  • 1920 x 1080-upplösning
  • 4 HDMI, 2 USB
  • DVB-T2/MPEG4
  • Optisk utgång för ljud
  • Nätverk, DLNA
  • Hörlursuttag
forfatter

Panasonic är mest kända för sina stora plasmaskärmar men i år har de lanserat en rad nya och förbättrade LED-skärmar. Allra först ut är L32E5Y, en rykande färsk modell med ny design och fina specifikationer. Byggkvaliteten är också bra, TV:n har ett smalt metallskrov och kontakterna pekar ut mot sidan för att förenkla eventuell väggmontering.

Användning och finesser
Fjärrkontrollen är densamma som Panasonic har kört med i åratal, och det är svårt att trycka fel tack vare stora och tydliga knappar. Menysystemet är också oerhört enkelt och överskådligt. På baksidan finns 4 HDMI-ingångar, 2 USB-portar samt kortplats för programkort. TV:n har dessutom en SD-minneskortläsare som gör det enkelt att visa digitalfoton direkt på skärmen. Panasonics nätportal Viera Connect innehåller tjänster som SF Anytime-filmhyra, uppdaterade nyheter från CNBC och Eurosport, YouTube, Facebook, Twitter med mera.

Bildkvalitet
Plasmaskärmarna brukar ha starka men naturliga färger och det verkar som om Panasonic har satsat på samma bildfilosofi i den här LED-TV:n som har imponerande starka och klara färger. Natur- och äventyrsprogram som Bear Grylls och annat från Discovery och National Geographic framträder extra tydligt på Panasonic-skärmen, där grönt gräs och blåa himlar är fulla av nyanser. Färgerna är oerhört rena också, utan tendenser till färgstick.

L32E5Y fungerar även bra till film, dels på grund av de fina färgerna och dels på grund av att svärtan – förmågan att visa svart som kolsvart – är oerhört bra. Bilden kan bli ordentligt mörk när det behövs, utan att det syns tendenser till ströljus från LED-belysningen på insidan. En annan sak vi lägger märke till är den fina synvinkeln. Här kan man sitta längre ut mot sidorna utan att bilden ändrar karaktär. Däremot har bilden lätt att ändras om man reser på sig. Panasonic använder sig av IPS-bildpaneler som har en bred synvinkel horisontellt men en något begränsad spridning vertikalt. Man bör därför vara noga med att hitta en optimal höjd för TV:n, oavsett om den ska stå på en bänk eller hänga på väggen.

Ljudkvalitet
Röster är ganska så klara och fina, men ljudet är inte lika fylligt som i Grundig-skärmen. Särskilt i talkshower och filmer med mycket dialog märks det att ljudet har en tunn karaktär. Därför bör man överväga att skaffa en liten ljudlimpa för att matcha den fina bilden.

Annons

Slutsats
Panasonic-skärmen har en väldigt fin bildkvalitet och alla finesser man kan önska sig, bortsett från ljudet som är relativt tunt. Vi vill däremot rekommendera TX-L32E5Y till alla som redan har en separat anläggning som tar hand om ljudet.

Också i detta test:

TCL C32E210

I enklaste laget

Den här billiga TV:n kommer från TCL och är ett billigt alternativ, men visar sig också ha sina brister

Lågt pris.
Grynig bild. Tunt ljud. Få ingångar.

Grundig 32 VLE7139 BR

Mycket för pengarna

Grundig ställer upp med en LED-skärm som ger väldigt mycket för pengarna.

Klar och kontrastrik bild. Bra ljud.
Inte bäst till väggmontering.

Samsung UE32D6507

Välutrustad och smart

Samsung tar sikte på dem som vill ha snygg design, bra bild och användarvänlighet, och som är villiga att betala för det.

Fullmatad 32-tummare.
Vill du betala för en fullmatad 32-tummare?
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Läs också: