Grundig 32 VLE7139 BR

Mycket för pengarna

Grundig ställer upp med en LED-skärm som ger väldigt mycket för pengarna.
Ljud & Bild tycker
Klar och kontrastrik bild. Bra ljud.
Inte bäst till väggmontering.
Specifikationer
  • 32-tums LED-TV
  • 1920 x 1080-upplösning
  • 4 HDMI, 2 USB
  • DVB-T2/MPEG4
  • Optisk och analog utgång  för ljud
  • Nätverk/Wi-Fi, DLNA
  • Hörlursuttag
forfatter

Grundigs nya generation TV-apparater har fått ett rejält lyft i både finesser och design. Skärmen har ett diskret utförande i blanksvart plast och vridbar fot, och kännetecknas av en matt skärmbeläggning som har mindre problem med speglande reflektioner än de blankare rivalerna i testet. Vision 7-skärmen har både sido- och bakåtriktade kontakter som kräver lite extra avstånd för att komma åt om man hänger upp den på väggen. Knapparna sitter också lite dolda infällda på baksidan och är svåra att se och att nå om TV:n står eller hänger för nära väggen. Det innebär att fjärrkontrollen helt klart är att föredra.

Användning och finesser.
Grundigs nya fjärr har stora och tydliga knappar och menysystemet känns modernt och överskådligt. Vi gillar särskilt bildinställningarna där man kan se hur bilden ser ut före och efter ändringarna man gör samtidigt. Mängden finesser är imponerande för en TV i den här prisklassen. Vision 7 har DVB-T2-mottagare som stöder MPEG4 och Boxer/Canal Digital/Comhem). Den har också trådlös internetanslutning med appar som YouTube och Facebook, internetradio och DLNA-mediespelare. Det går att ladda ned en Grundig Remote-app så att TV:n kan styras från Apple- och Android-telefoner.

Bildkvalitet
Grundig-skärmen har en LED-panel från Samsung i kombination med en egen bildbehandling, och resultatet är minsann inte illa alls. Vi tycker faktiskt att bilden är väl så bra som på Samsungs egen skärm, om inte bättre, särskilt när det gäller brus. Grundig har en ytterst skarp och ren bild. Här ser man hur små detaljer, som försvinner i brus på andra skärmar, framträder tydligt. Skillnaden är särskilt tydlig i TV-sändningar med standardupplösning och utan att bilden känns onaturlig eller får hårda konturer. Färgåtergivningen är dessutom naturlig och aldrig överdriven som hos Samsung. Här kan man alltså börja använda TV:n direkt utan att behöva göra några större ändringar i menyerna. Tack vare den effektiva bildpanelen är även ljusstyrkan och kontrasten mycket bra. Det enda vi saknar är lite bättre ljuskontroll i mörka scener. Om du tittar på en mörk film i dämpad belysning kan du se att Grundig-skärmen blir lite ljus/gråaktig och att den släpper igenom ljus från kantbelysningen. Detta är dock något man måste leva med på alla kantbelysta LED-skärmar, och går att kompensera för genom att justera ljusstyrkan.

Ljudkvalitet
Vision 7 har det avgjort bästa ljudet av alla de fyra testdeltagarna. Här sitter framåtriktade högtalare i en ”mini-ljudlimpa” under skärmen som ger en förvånansvärt god ljudkvalitet. Ett fylligt och bra mellanregister gör att röster framträder bättre och är lättare att förstå. I en TV av den här storleken är det ett stort plus eftersom det inte är så många som kopplar in en separat ljudanläggning i sovrummet eller sommarstugan.

Slutsats
Grundig 32 VLE7139 BR får genomgående höga betyg på alla områden. Bortsett från 3D får du mer än vi hade förväntat oss i den här prisklassen, särskilt när det gäller så grundläggande egenskaper som bild- och ljudkvalitet.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Panasonic TX-L32E5Y

Japansk comeback

Panasonics nya LED-skärm flirtar med filmälskarna tack vare hög bildkvalitet.

Mycket bra färgåtergivning. Välutrustad och lättskött.
Tunt ljud.

TCL C32E210

I enklaste laget

Den här billiga TV:n kommer från TCL och är ett billigt alternativ, men visar sig också ha sina brister

Lågt pris.
Grynig bild. Tunt ljud. Få ingångar.

Samsung UE32D6507

Välutrustad och smart

Samsung tar sikte på dem som vill ha snygg design, bra bild och användarvänlighet, och som är villiga att betala för det.

Fullmatad 32-tummare.
Vill du betala för en fullmatad 32-tummare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.