TEST: De bästa TV-apparaterna till PS5 och Xbox Series X

Spelarnas TV-favorit

Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
Annons
Annons
forfatter

Nu i vinter är hemunderhållning mer i fokus än någonsin och de nyligen släppta PlayStation 5 och Xbox Series X fick en riktig pangstart på försäljningen – ända tills lagren tog slut.

De nya spelkonsolerna har skarpare, snabbare och smidigare spelgrafik. Men bara om din TV klarar av att hantera det! Både PS5 och Xbox Series X har avancerade funktioner som 4K-upplösning, HDR och högre bildfrekvens – upp till 120 bilder i sekunden i vissa spel. Detta ställer högre krav på TV:n, som måste hantera stora mängder data på kortast möjliga tid. Om din TV är mycket äldre än ett eller två år kan den snabbt verka behöva en uppgradering när du får hem en ny spelkonsol.

Optimal TV för gaming

När vi spelar är det livsviktigt att kunna reagera snabbt när vi upptäcker en fara, oavsett om det är en skarp hårnålskurva eller en fiende med maskingevär. Allt handlar om att vara så snabb som möjligt på ratten eller avtryckaren. Bara ett par millisekunder kan vara skillnaden mellan liv och död!

En modern TV måste kunna trolla fram bästa möjliga bildkvalitet med alla typer av videokällor. Den använder sig av potent bildbehandling för att förbättra skärpa, kontrast och rörelser. Nackdelen är att detta kan fördröja bildsignalen en smula. Detta spelar ingen stor roll för vanligt TV-tittande – men det kan vara rena döden för gaming-responsen.

Om TV:n ska fungera optimalt för gaming är det därför viktigt att den har ett särskilt bildläge för spel, med minimal fördröjning. Den måste också hänga med i de olika upplösningarna och bildfrekvenserna som spelkonsolen eller PC:n kan servera (variable refresh rate). Dessutom är det praktiskt om TV:n märker att du har startat ett spel och automatiskt växlar till optimalt spelläge (auto low latency mode).

Vilken skärmstorlek passar bäst för spel?

Här på Ljud & Bild föredrar vi helt klart stora skärmar, och så länge du har plats för så rekommenderar vi gärna 65 tum eller ännu större för att avnjuta filmer och serier på bästa sätt. En TV som är öronmärkt för gaming behöver däremot inte vara lika stor som en typisk vardagsrums-TV.

När man spelar sitter man ofta närmare och mer koncentrerad framför skärmen, med fullt fokus på vad (eller vem) som väntar runt nästa hörn. En tävlingsinriktad gamer föredrar översikt över skärmen och vill inte behöva flytta blicken för mycket. Dessutom ska TV:n få plats i ”spelrummet” där man har mindre plats. Då kan man leva med en mindre skärm, så länge den har rätt funktioner.

Vi har landat på 55 tum som bästa skärmstorlek när det gäller förhållandet mellan prestanda och pris. Kvalitet är mycket viktigare än kvantitet! Man ska dock veta att de flesta testdeltagarna finns i större skärmstorlekar.

Testdeltagarna

I det här testet har vi uteslutande tittat på spelrelaterade funktioner och prestanda. Vi har hittat tre värdiga testdeltagare. Utmanarna från LG (OLED55CX), Samsung (QE55Q80T) och Sony (XH9005) är alla utrustade med HDMI 2.1 och stöder 4K-upplösning med upp till 120 bilder per sekund (4K/120 fps) samt har renodlade bildlägen för spel. De tre skärmarna är utrustade med antingen OLED eller direkt LED-bakgrundsbelysning, vilket garanterar bästa möjliga kontrast. Därför är de också väl rustade för att återge grafik i HDR-kvalitet.

Men vilken av dessa TV-apparater ger den bästa spelkänslan i praktiken? Låt oss testa!

Produkter i testet

LG OLED CX (OLED55CX)

GamSpelarnas våta dröm?

Den här OLED-skärmen från LG har allt som behövs för att ge en maffig spelkänsla.

OLED-skärmen från LG serverar spelgrafiken med gnistrande bra kontrast och suverän svärta. Dessutom kan den skryta med brett formatstöd och testets bästa anslutningar.
OLED-skärmen får klara sig men en något lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna. Dessutom finns det en viss (men ytterst liten) risk för inbränning.

Samsung Q80T (QE55Q80T)

Smidig och bra!

Samsung Q80T är fullspäckad med funktioner som ska garantera bra gaming.

Samsung-skärmen har både bra kontrast, vacker färgåtergivning och blixtsnabb respons, vilket resulterar i en ”smooth” spelupplevelse.
Q80T får klara sig med en enda helt kompatibel HDMI 2.1-ingång.

Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Nära de bästa

Sonys spelvänliga XH9005 fungerar bra med både PlayStation och Xbox, men saknar lite kontrast jämfört med konkurrenterna.

Sony-skärmen målar upp en färgrik och naturlig bild, i kombination med riklig ljusstyrka i HDR-effekterna.
Den direkta LED-bakbelysningen har relativt få zoner, vilket sätter gränser för kontrasten och svärtan.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.