Canal Digital HD PVR 5720-SX

En klar förbättring

Canal Digital har länge lovat oss en ny HD-PVR-satellitmottagare för att ersätta dagens problemdrabbade modell från Sagem. Nu är vår väntan äntligen över, och det här verkar riktigt lovande!
Ljud & Bild tycker
Specifikationer

500 GB hårddisk
Canal Digital GO-portal
1080p/1080i/720p via HDMI
Webbanslutning för nya tjänster
Programguide med sökfunktion
Inspelning kan styras från iPhone/iPad
Inbyggd elektronisk manual
Pris: 2 500 kr

forfatter

Canal Digital var snabba med att utrusta sina kabel- och satellitmottagare med så kallad PVR-teknik (Personal Video Recorder) med digital inspelning. De valde tidigt att satsa på det nya MPEG4-formatet eftersom det innebar stora besparingar i bandbredd vilket i sin tur ger fler kanaler i högre kvalitet. Att hitta en mottagare visade sig däremot vara en svår utmaning.

Förra gången föll valet av mottagare på franska Sagem, en numera omstridd mottagare som hade alltför små resurser för att klara av de komplexa inspelningar och uppgifter som förväntades av den. Visst fungerade den fint som enkel inspelare när den lanserades, men i takt med att fler funktioner och finesser lades till orkade den inte hålla ångan uppe.

Många kunder fick problem med sina Sagem-mottagare och det finns historier om de som bytte både fem och sex gånger innan de till slut gav upp. Nu har Sagem-mottagaren sjungit sin svanesång, och det är ingen tvekan om att Canal Digital behöver ett riktigt krutpaket för att kunna erbjuda sina kunder en mottagare som fungerar direkt!


Schweiziskt ursprung
Den nya generationen HD-PVR kommer från schweiziska ADB, som vann ett designpris för både maskinvara och programvara på IBC-branschmässan förra året. Mottagaren ger ett tämligen gediget intryck när vi packar upp den ur kartongen. Kabinett har bra kvalitetskänsla och en riktig av/på-brytare vid nätbrunnen på baksidan. På fronten sitter en så kallad matrisdisplay som visar kanalnamn och annan relevant information med lättläst text. Nästa sak som slår oss är att fjärrkontrollen är identisk med den som ingick till Sagem-mottagaren. Ett minne från det förflutna? Första intrycket är åtminstone väldigt positiva!

På baksidan finns alla nödvändiga anslutningar för parabol och TV, där HDMI självfallet är att föredra. Ljudet kan även hämtas ut analogt (i stereo) eller digitalt via den optiska toslink-kontakten. USB-porten på baksidan sägs också kunna förses med en ”dongel” för att kunna ta emot markbundna sändningar.

Tyst
Ett av de största klagomålen på den förra boxen var att hårddisken brummade. Allt oväsen är helt borta nu, och reducerat till ett behagligt sus tack vare bättre upphängning och annan ljuddämpning. Hårddisken rymmer 500 GB vilket räcker till 240 timmars inspelning av vanliga TV-program eller ungefär 80 timmars HD-material.


När menysystemet visas är det uppenbart att Canal Digital har givit menyerna en ordentlig ”makeover” som utnyttjar den höga upplösningen bättre. Vi tycker de hade kunnat gå ett steg till, men detta är helt OK.

Den nya ADB-mottagaren är en fröjd att använda om man jämför med den gamla från Sagem. Nykomlingen reagerar mycket snabbare och mer direkt. Start från standby till bild på skärmen tar under tre sekunder! Grafiken är tilltalande och menyerna är självförklarande och lättanvända. Alla funktioner som utannonserats fanns inte på plats vid testtillfället, till exempel flera inspelningar samtidigt.

Förutom direkta och planerade inspelningar kan man pausa direktsändningar. Mottagaren spelar faktiskt in kontinuerligt vad det är man tittar på (under en begränsad tid på 2 timmar) så att man alltid kan spola tillbaka om man missat något viktigt – till exempel ett mål i fotbollsmatchen.

Den elektroniska programguiden (EPG) är helt central för när man programmerar inspelningar. Där finns en utmärkt sökfunktion som man använder för att hitta kommande filmer eller serier. Man kan naturligtvis göra serieinspelningar som helt automatiskt spelar in alla avsnitt av en serie. För full flexibilitet kopplas två uttag till parabolens LNB. Om du kan bör du utnyttja Canal Digitals installationserbjudande där det ingår en montör som tar hand om installationen.


Webb
Film hyr man inte från videobutiken på hörnet längre, utan direkt från soffan. Medan ett par rivaler samarbetar med särskilda filmleverantörer har Canal Digital valt att skapa en egen portal: Canal Digital GO. Där finns ungefär 2 500 filmer. Och bäst av allt är att de flesta kunder har 50 filmer i månaden i sitt abonnemang! För att få tillgång till dem och andra webbtjänster i portalen måste mottagaren kopplas till internet med en nätverkskabel. När det är gjort får man också en möjlighet att fjärrstyra mottagaren från datorn. Canal Digital har också lanserat egna appar till både iPhone och iPad som styr inspelningsfunktionerna.Slutsats
Detta test bygger på våra första intryck av den nya mottagaren, och det vi sett hittills känns verkligen lovande. Äntligen har Canal Digital en riktigt bra HD-mottagare med inspelningsfunktion, och inte en sekund för tidigt! Många befintliga kunder som haft problem med sin Sagem-box vill nog byta till den nya mottagaren och förhoppningsvis fixar Canal Digital ett bra ”lojalitetserbjudande” till dem.
Vi återkommer med ett mer utförligt test av HD PVR 5720-SX och dess konkurrenter, men än så länge är det tummen upp för Canal Digitals nya flaggskepp.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: