Redaktionen rekommenderar

Årets bästa 2019-2020

Allt man behöver

Om man vill utnyttja alla möjligheter som en Blu-ray-spelare kan ge så är detta rätt val.

Knivskarp BD-bild. Bra bildjusteringar. Alla anslutningar. Stöder BD Live.
DVD-kvaliteten. Konstruktionskvaliteten.

Då tänker vi inte bara på alla in- och utgångar som den här spelaren är fullproppad med, utan också på en fantastiskt skarp bild och gott om möjligheter att ställa in bilden precis som man vill ha den. Här kan man nämligen justera allt från gamma och färger till kontrast, ljusstyrka, färgtemperatur och skärpa. Man kan justera allt i +/–3 steg (bortsett från gamma), men skärpan kan bara ökas i tre steg. Inte sänkas, vilket vi hade föredragit.

Bildkvalitet, Blu-ray
Bilden är nämligen så knivskarp att det nästan gör ont. Nackdelen med en sådan superskärpa är att det dyker upp ett finkornigt rutnät på vissa ställen i bilden. BDP-S550 har valfri störningsreduktion i menysystemet, men den hjälper inte här. Fast på skärmar som kan behöva en extra gnutta skärpa är den här spelaren oöverträffad. Även små detaljer i exempelvis smycken ser superrealistiska ut på en bra skärm. Färgåtergivningen och kontrasten är dunderbra, färgerna är nästan helt neutrala och störs bara av pyttelite färgstick som man måste leta efter för att upptäcka.

Bildkvalitet, DVD
Sony-spelarens avspelning av ”Black Dahlia” på DVD är en kopia av resultatet vi fick med BDP-S350, det vill säga en mattare och mindre detaljrik bild på den stora Pioneer-skärmen. Uppskalningen till 1080p har också en antydan til  sågtandsmönster i diagonala linjer med hög kontrast, och det syns även mer grynigheter i bilden. Märkligt med tanke på hur fint andra tillverkare lyckas med uppskalning av DVD till HD-upplösning.

Ljudkvalitet
Precis som sin billigare lillebror S350 låter S550 friskt och dynamiskt. Även om den är en bra CD-spelare saknar den lite av den fylliga klang och dynamik som Panasonic-spelaren har, men precis som S350 låter den fokuserat, tydligt och har bra sammanhållning.

Sammanfattning
Sony BDP-S550 har den ypperligaste bildkvaliteten man kan få från Blu-ray, den reagerar snabbt på kommandon och har alla funktioner en BD-spelare ska ha. Den har dessutom rikligt med inställningar av bilden. Med bättre bildkvalitet på DVD och lite bättre ljudkvalitet i stereo skulle Sony BDP-S550 ha mosat allt motstånd och tagit över tronen som prisklassens bästa BD-spelare. Detta bör vara förstahandsvalet för alla som vill ha kontroll över bildkvalitetens alla aspekter, som struntar i analogt stereoljud och allra helst vill ha bra Blu-ray-kvalitet.
 

Fakta

Sony BDP-s550 HDMI 1.3, 1080p/24 BD-profil 2.0 Ethernet-kontakt Multikanalsutgång Pris: 4 500 kr

Pris

4500 :-

Bästa priser

  Bättre HD-bild Bättre HD-bild
  Också i detta test:
  Panasonic DMP-BD35
  Folkspelaren
  Panasonic-spelaren är ett givet val för alla som inte behöver analogt surroundljud.
  Denon DVD-1800BD
  Knivskarp bild, knivskarpt ljud
  Man kan ju alltid undra varför Denons spelare kostar mer när den är sämre utrustad. Svaret syns på skärmen och hörs i högtalarna.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Läs också

  HP-racer med sidovagn

  En extra skärm i mobilstorlek ger dig en instrumentpanel i spelen. Det är smart, men kostsamt.

  (Foto: Hoved-grej)

  Kinesisk budget-lyxteknik

  Planar-hörlurar brukar vara svindyra. Men Takstar HF 580 lyckas få in highend-tekniken i något som alla har råd med.

  (Foto: Dell)

  Dell som behöver banta

  Dell XPS 13 2-i-1 hade kunnat vara den perfekta hybriddatorn om Dell bara kunde lösa två betydande avigsidor.