Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

grupptest: LG 65UM7510

I skuggan av OLED?

Den här storskärmen från LG är lättskött och har läcker design, men bildkvaliteten hämmas av dålig kontrast.

Av / 2019-08-28 - 10:35
LG 65UM7510
Audun Hage

När man sätter ihop orden ”LG” och ”TV” i samma mening är det lätt att tänka på OLED. Den exotiska OLED-tekniken har gett oss TV-apparater med suverän kontrast och tunna former – och till allt attraktivare priser. Men det är lätt att glömma bort att LG även har en lång rad LCD-skärmar! Bland dem hittar vi UM7510, en enkel och prisvärd serie som finns i 55 och 65 tum.

LG-skärmen har en smakfull design och är definitivt en av de snyggare TV-apparaterna i testet rent utseendemässigt. Den har en tunn ram med borstat stål-look på undersidan som förbättrar utförandet. Baksidan är böjd och slät, men avslöjar också att det här är en betydligt tjockare TV än LG:s tunna och läckra OLED-skärmar.

Två små V-formade fötter håller TV:n upprätt. De sitter väldigt brett isär och gör att den kräver en del utrymme på bänken. Å andra sidan får man enkelt plats med en soundbar nedanför.

Användning och finesser

UM7510 kör LG:s eget operativsystem (WebOS). Med på köpet får du också den välkända pekfjärrkontrollen Magic Remote som gör det enkelt att navigera i de olika menyerna. Den har också en inbyggd mikrofon som kan användas för röststyrning via LG:s eget ThinQ-smartsystem (i dagsläget bara på engelska).

WebOS kännetecknas av en överskådlig menyrad som gör att man snabbt kommer åt olika innehåll och streamingtjänster. Urvalet av appar är lite mer tunnsått än vad Samsung- och Android-tillverkarna kan erbjuda – HBO-appen är ny för i år, men en populär tjänst som Amazon Prime lyser med sin frånvaro. Annars är det värt att nämna att LG UM7510 (till skillnad från OLED- och Super UHD-skärmarna från LG) saknar stöd för Dolby Vision HDR-formatet.

Bildkvalitet

LG UM7510 är utrustad med en 4K LCD-panel av typen IPS (In-Plane Switching), som vanligtvis utmärker sig ut med en bredare betraktningsvinkel, men också något mörkare kontrast och svärta än VA-typen. Först och främst är bilden knivskarp och detaljerad, med en klart övertygande färgåtergivning. LG-skärmen bevarar färgerna starka och tydliga när du tittar på bilden från sidan. Skärmytan är relativt matt och plågas därför inte nämnvärt av spegelbilder.

Den fina färgåtergivningen och skärpan gör att LG-skärmen fungerar utmärkt för att titta på TV mitt på dagen. Men när vi dämpar belysningen och går in i ”bioläge” visar sig ett par svagheter. LG UM7510 har nämligen ganska begränsad maximal ljusstyrka och inte heller särskilt övertygande svärta. Den har synliga problem med att återge de mörkaste detaljerna och de mest intensiva färgnyanserna. Resultatet är att den totala kontrasten blir lite tam och sätter tydliga gränser för hur stark HDR-upplevelsen kan bli.

Ljudkvalitet

LG-skärmen har inte något särskilt påkostat ljudsystem utan får nöja sig med vanliga nedåtriktade stereohögtalare. Ljudet är relativt tunt och dovt och kan inte spela särskilt högt. Ljudet fungerar utmärkt med nyheter och debattprogram, men till filmer och serier skulle vi definitivt investera i en soundbar. LG UM7510 har gott om plats för en soundbar precis under skärmen, mellan de breda fötterna.

Slutsats

LG-skärmen har en genomgående god bildkvalitet och utmärker sig med en bred betraktningsvinkel. Detta är en bra allround-TV med snabb och bekväm styrning, plus en kort fördröjning för spel. Den är däremot inte den bästa skärmen för modern HDR-video. UM7510 hamnar därför lite i skuggan av konkurrenterna i detta test och inte minst LG:s egna OLED-skärmar.

Karakter
LG 65UM7510

Ljud & Bild tycker

LG:s TV har ett tilltalande utseende och är användarvänlig. Färgåtergivningen är bra oavsett betraktningsvinkel. Bilden saknar övertygande kontrast. Utbudet av appar är begränsat.

Också i detta test:

65-tums TV

Samsung UE65RU7475

Bästa total­upplevelsen

Samsungs 7475-serie har läcker design, bra skötsel och framför allt testets snyggaste bild.

Samsung-skärmen har en välgjord design, skarp och kontrastrik bildkvalitet och klassens bästa fjärrkontroll.
Formatstödet är inte lika bra som hos vissa av konkurrenterna, till exempel lyser Dolby Vision med sin frånvaro.
Läs hela testet

TCL 65EP685

Prispressare från TCL

TCL erbjuder en fullspäckad LCD-TV till ett riktigt bra pris.

65EP685 kryper väldigt nära den magiska 10 000-kronorsgränsen, men har fina prestanda och massor av utrustning och finesser.
TCL-skärmen har aningen ojämna rörelser och svagare skärpa i hastiga rörelser.
Läs hela testet

Sony KD-65XG8096

Bra på det mesta

Sony XG8096 är en bra allround-TV med många viktiga funktioner som Android och HDR-video till ett rimligt pris.

Sony-skärmen har mjuka rörelser och en fin färgåtergivning ur alla vinklar.
Kontrasten saknar lite tryck. Fjärrkontrollen känns föråldrad.
Läs hela testet

Philips ”The One” 65PUS7354/12

Komplett paket

I den här modellen har Philips helgarderat sig och bockat av hela utrustningslistan. Resultatet har de gett det självsäkra namnet ”The One” – helt enkelt den TV man ska ha!

”The One” är en välutrustad TV med Android, Ambilight-belysning och stort stöd för videoformat. Bilden och ljudet ligger också klart över genomsnittet.
Kontrast och svärta är bara medelbra.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen