TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Toshiba 46TL963

Mycket för pengarna

Det har varit tyst från Toshiba ett tag men nu är japanerna tillbaka med en ny serie som har bra specifikationer och fina priser.

Ljud & Bild tycker
+Bra färger och kontrast
-Sparsamt utrustad Visst läckage från bakbelysningen
Specifikationer
  • 46-tums LCD-LED-TV
  • 1920 x 1080-upplösning
  • 4 HDMI, 2 USB
  • Toshiba Places-portal
Riktpris: 8000

Toshibas nya serie fokuserar på bildkvalitet snarare än att kunna skryta med så många finesser som möjligt. Och det har givit utdelning. Trots att 46TL963 är billigast av alla i testet så ligger den inte långt efter de bästa när det gäller bildkvalitet. Färgåtergivningen är otroligt snygg och neutral, även i standardläget. Till skillnad från Samsung och LG finns det inget större behov av att fintrimma bildinställningarna, här är det mer plug’n’play som gäller. En annan fördel med Toshiba-skärmen är den förhållandevis matta frontpanelen, som ger mindre reflektioner och bidrar till en bättre kontrast i ljusa omgivningar. Den lider dock av samma problem som många andra billiga LCD-LED-skärmar, nämligen en ojämn ljusfördelning. Vi ser tydligt att 46TL963 har tendenser till ljusa fläckar i de mörkaste scenerna. Ljusstyrkan är däremot superstark och bidrar till att öka den upplevda kontrasten. För att pressa priset har Toshiba däremot låtit bli att skicka med 3D-glasögon, så det får du räkna med att köpa till för ungefär 500 kronor styck.

Ljudkvalitet
Toshiba-TV:n har ett ljud som är en trist historia. Här finns noll bas och ljudet blir följaktligen väldigt tunt, utan tryck i röster. Behovet av en separat ljudanläggningen blir därför tydligare.

Användning och finesser
Det råder lite delade meningar om användarvänligheten. Medan fjärrkontrollen känns som en kvarleva från forntiden, med många små knappar, är menysystemet modernt och överskådligt. Det tar därför inte så lång tid att vänja sig vid de vanligaste funktionerna. Toshiba-skärmen har Intel Wi-Di (Wireless Display) som klarar trådlös överföring från datorer som stöder funktionen. Å andra sidan har 46TL963 inte inbyggt trådlöst nätverk, för att få det måste man köpa till en separat USB-dongel. Nätportalen Toshiba Places har ett ganska så begränsat urval av tjänster. Förutom standard-appar som YouTube finns det få lokalt förankrade tjänster.

Slutsats
Toshiba 46TL963 är den billigaste TV:n i testet, men har ändå en tjusig bild som inte kräver några större justeringar. Vi tycker dock ändå att den här modellen känns lite ”plundrad” eftersom det saknas både 3D-glasögon och trådlöst internet i ursprungsutförandet.

Toshiba 46TL963 har ett något billigare utförande än de andra TV-apparaterna, med en enkel silverfärgad plastram utan större designdetaljer. Toshiba har valt att låta merparten av kontakterna peka rakt bakåt, så detta är inte TV:n som är enklast att hänga på väggen. 

Också i detta test:

LG 47LM760

Smart och läcker

47LM760 är en mycket välutrustad TV med marknadens bästa smart-fjärrkontroll, men den saknar lite bildkvalitet jämfört med allra bästa.

Välutrustad och lättskött.
Tappar skärpa i rörelser.

Philips 47PFL6007

Starkt kort

Philips är tillbaka i fin form med den här smala och kompetenta budgetskärmen.

Mycket bra svärta Mjuka rörelser
Tröga menyer

Sony KDL-46HX753

Bäst där det gäller

Tillhör du dem som sätter bildkvaliteten i främsta rummet så är Sony-skärmen det solklara valet av de här sex.

Detaljerad svärta Jämn färgåtergivning
Mager smartportal

Panasonic TX-L47DT50Y

Tjusiga färger

Panasonics plasmaskärmar är berömda för sin fina bildkvalitet, men i år har japanerna bestämt sig för att konkurrera med Samsung och LG på deras hemmabana genom att släppa nya LED-skärmar.

Snygg design och byggkvalitet Bred synvinkel
Begränsad svärta

Samsung UE46ES6805

Smart folk-TV

Samsungs 6-serie är inte bara läcker att titta på, den ger också den mest kompletta smart-upplevelsen av alla i testet.

Mycket bra svärta Välutvecklad portal
Visst läckage från bakbelysningen

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.