Panasonic TX-L47DT50Y

Tjusiga färger

Panasonics plasmaskärmar är berömda för sin fina bildkvalitet, men i år har japanerna bestämt sig för att konkurrera med Samsung och LG på deras hemmabana genom att släppa nya LED-skärmar.

I den här skärmen sitter Panasonics egen bildpanel, IPS Alpha. Dess främsta egenskap är att skärmen har en bra synvinkel som gör att man får jämna färger även om man inte sitter precis rakt framför skärmen. TX-L47DT50Y har en mycket bra svärta direkt ur kartongen – här är det inte nödvändigt att göra några stora justeringar för att få en naturlig bild. TV:n har dessutom en väldigt detaljerad bild som får med varje liten detalj i stället för att bara fokusera på de skarpaste föremålen. Svärtan är däremot inte riktigt i klass med rivalerna från Philips och LG, så man får finna sig i att de mörkaste scenerna är lite blågrå.

Ljudkvalitet
TX-L47DT50Y har ett förvånansvärt bra ljud för att vara en så trådsmal TV. Det finns inte mycket plats för högtalare i det tunna chassiet men Panasonic har monterat dit en fullregisterhögtalare längst upp som ger ett bra och fylligt ljud, fast det kan lite vasst i övertonerna.

Användning
Panasonic har definitivt testets enklaste fjärrkontroll, med stora och tydliga knappar som är lätta att tyda även för ”det äldre gardet”, samt direktknappar för de viktigaste funktionerna. Menyerna är överskådliga och enkla att förstå sig på. Panasonic har dolda knappar på TV:ns baksida – fast av/på-knappen kan vara svår att komma åt om TV:n hängs på väggen.

Slutsats
Panasonic TX-L47DT50Y är en bra allround-TV. Den har en skarp bild och bra färger, och är enkel att sköta. Den saknar bara lite svärta och kontrast för att nå upp till testets allra bästa.

TV-apparaterna i den här prisklassen känns ofta en smula ”plastic fantastic”. Men inte Panasonics! Här är det äkta metall i skalet och ett gediget stålfäste till foten, vilket ger en bättre kvalitetskänsla än hos många andra. Kontakterna är vända bakåt och nedåt för att det ska gå smidigt att hänga TV:n på väggen. 

Också i detta test:

Toshiba 46TL963

Mycket för pengarna

Det har varit tyst från Toshiba ett tag men nu är japanerna tillbaka med en ny serie som har bra specifikationer och fina priser.

Bra färger och kontrast
Sparsamt utrustad Visst läckage från bakbelysningen

LG 47LM760

Smart och läcker

47LM760 är en mycket välutrustad TV med marknadens bästa smart-fjärrkontroll, men den saknar lite bildkvalitet jämfört med allra bästa.

Välutrustad och lättskött.
Tappar skärpa i rörelser.

Philips 47PFL6007

Starkt kort

Philips är tillbaka i fin form med den här smala och kompetenta budgetskärmen.

Mycket bra svärta Mjuka rörelser
Tröga menyer

Sony KDL-46HX753

Bäst där det gäller

Tillhör du dem som sätter bildkvaliteten i främsta rummet så är Sony-skärmen det solklara valet av de här sex.

Detaljerad svärta Jämn färgåtergivning
Mager smartportal

Samsung UE46ES6805

Smart folk-TV

Samsungs 6-serie är inte bara läcker att titta på, den ger också den mest kompletta smart-upplevelsen av alla i testet.

Mycket bra svärta Välutvecklad portal
Visst läckage från bakbelysningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.