TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Grundig Fine Arts 40 LED

Nydanande design

Grundig har också släppt LED-skärmar, men har valt att gå sina egna vägar när det gäller design. Resultatet är förvånansvärt smakfullt!

forfatter
Publicerad 2010-02-26 - 07:00
Ljud & Bild tycker
Snygg design. Välbalanserad bild.
Visst ljusläckage i mörka omgivningar.
Specifikationer
40-tums LED 1920 x 1080p, 100 Hz 4 HDMI USB-port med inspelning

De nya apparaterna i Fine Arts-serien har ett kompakt och modernt utseende, och skiljer sig från de flesta andra genom att ha en yta av borstad metall. Du kan få TV:n i silver eller svart (det senare är definitivt vår favorit). Den svarta Grundig-skärmen har en matt yta som inte stör synintrycket, och en matt skärmbeläggning som motverkar reflektioner. Båda delarna står i kontrast mot de spegelblanka TV-apparaterna man hittar hos ett par av konkurrenterna, och gör att Fine Art-skärmen passar bättre i omgivningar med mycket ljus.
 
Bildkvalitet
Att skärmen trivs i ljusa omgivningar bekräftas av bildpanelen med LED-sidoljus, som ger en imponerande kontrast och ljusstyrka. Direkt från fabriken är TV:n inställd med en avgrundsdjup svärta som kan förbluffa de flesta. Nackdelen är att bilden faktiskt blir i mörkaste laget, viket döljer vissa mörka detaljer i filmer och annat TV-material. Skärpan och kontrasten är kraftigt överdriven, vilket leder till en lite flimrande, hård bild med HD-material. För att se alla detaljer är man tvungen att trimma upp ljusstyrkan lite. Det kan verka som om Grundig har gått i ”LED-fällan” och försöker imponera på alla som ser skärmen för första gången.
Men vi ska inte vara överdrivet hårda, Fine Arts 40 har stor potential. TV:n har en mycket välnyanserad och naturlig färgbalans och tillräckligt hög ljusstyrka för att kunna användas i upplysta rum. Skärpan är dessutom mycket bra. Grundigs TV visar sig vara kompetent på att visa olika slags TV-material som sport och naturprogram. Som renodlad filmskärm har den däremot ett par svagheter, främst på grund av lite ojämn bakbelysning. I ett helt mörklagt rum kan man se tendenser till ljusläckage från det sidomonterade LED-ljuset, vilket orsakar ljusa fläckar på skärmen i mörka scener. Fine Arts passar därför bättre som allroundskärm för vanliga TV-program än som enbart filmskärm i mörklagda rum.
 
Ljudkvalitet
I Grundig-skärmen ligger högtalarna dolda i ramens undersida och pekar rakt framåt. Ljudet är klart och förvånansvärt fylligt, och särskilt bra på röster. Precis som hos Philips är däremot ljudstyrkan ganska så begränsad, och passar mindre bra för att fylla ett stort vardagsrum med ljud.

Också i detta test:

Sharp LC-52LE705S

Bästa LED-köpet?

Sharp-skärmen är utrustad med äkta LED-bakbelysning som ger superkontroll över bakgrundsbelysningen – och har därför ett fenomenalt kontrastomfång!

Strålande kontrast. Välbalanserad bild.
Synvinkeln. Vissa färgstick.

Philips 52PFL7404H

Smal storskärm

7000-serien har all exklusiv bildbehandling som giganten Philips har att erbjuda, men räcker det i dessa LED-tider om TV:n fortfarande har vanlig bakbelysning?

Snygg design. Suverän skärpa. Strålande rörelsekompensering.
Vilseledande installationsguide.

Toshiba REGZA 46SV685DN

Fet TV – fet bild!

Precis som Sharps TV har den här skärmen från Toshiba äkta LED-bakbelysning och därför ett tjockt kabinett. Men när bildprestanda är på topp bortser vi gärna från de lätt förhistoriska formerna!

Strålande inställningsmöjligheter. Djup kontrast och svärta.
Gammaldags design. Högt pris.

LG 47LH4000

Maxbild till minipris

Den här storskärmen har vi sett för under tiotusen kronor. Tack vare 100 Hz-teknik och fina prestanda är 47LH4000 en riktigt bra allroundare för pengarna!

Billig! Prisvärd bild.
Byggkvaliteten. Ljudet.

Philips 40PFL8664

Läcker LED!

Hittills har Philips sysslat med skärmar som har äkta LED-belysning men nu har de även modeller med sido-LED till bra priser. 40-tummaren i 8000-serien är ett bra exempel.

Skarp och kontrastrik bild.
Bakåtvända kontakter är besvärliga.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend