Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Ricoh Caplio GR Digital III

Ricoh Caplio GR Digital III

Alla behöver faktiskt inte zoom. Man kan faktiskt skapa ännu intressantare bilder utan, men då måste man ha rätt verktyg.

Av / 2010-05-25 - 06:00
Ricoh Caplio GR Digital III
Lasse Svendsen

Nästan alla kompaktkameror har zoom, i högre eller lägre utsträckning. Den senaste tiden har fler och fler kameror utrustats med både 8x och 10x zoom. Vissa har ännu mer, utan att själva kamerorna har blivit särskilt mycket större. Och kunderna jublar. Mer zoom är ett lika bra försäljningsargument som megapixlar, även om det – som väl de flesta har insett vid det här laget – inte är något hållbart argument för hög bildkvalitet. Ett av skälen till att kamerorna inte växer nämnvärt i takt med att zoomräckvidden ökar, är att optiken är väldigt kompakt.
Kraven på storlek och vikt gör det nämligen inte lika attraktivt om kameran blir mycket större och tyngre bara för att den har vad kunderna vill ha: mycket zoom. Så kameratillverkarna krymper optiken, bland annat genom att använda färre, tunnare och enklare linselement. I många fall är de så små att objektivets ljusstyrka sjunker markant. Det är inte ovanligt att största bländare är f5,6 på kortaste brännvidd, för att sedan sjunka ordentligt på större brännvidder. Det kan till exempel vara så att man sitter med bara två användbara bländaröppningar på längsta brännvidd.
Ricoh Caplio GR Digital III går stick i stäv mot denna trend på kompaktmarknaden. Kameran, som är Ricohs senaste generation i den digitala GR-serien, har fått en ny 10-megapixlars bildsensor, ny bildprocessor och ett nytt 28-mm-objektiv med hög ljusstyrka (f1,9). Ska man zooma får man nöja sig med digital zoom. Ricoh-kameran är främst avsedd för dem som vill ha en liten och kompetent fickkamera när de inte vill ta med sig en stor spegelreflex.

Användning
Därför kan GR Digital III ta bilder inte bara i JPEG-format, utan också i råformat. Den nya bildsensorn och GR Engine III-bildprocessorn ska se till att motiven som passerar det skarpa och ljusstarka, 28-mm vidvinkelobjektivet lagras som fina bildfiler. Det finns också en specialanpassad vidvinkellins, GW-2, och en adapter som man monterar på och som ger ännu bredare bildvinkel med 21 mm brännvidd. Och så finns det en extern optisk sökare som sätts fast i blixtskon.
Skärmen har växt till 3 tum och det är väldigt enkelt att hitta rätt i menysystemet trots att kameran är relativt avancerad. Man har full kontroll över motivprogrammen från en låsbar funktionsratt på toppen, och kan lagra inställningar man använder ofta i tre minnesbanker, MY1, 2 och 3.
Tack vare ett gummerat grepp ligger kameran fint i handen. Alla knappar och reglage är lätt åtkomliga och GRD III har behållit inställningsratten framför utlösaren och den praktiska navigeringsratten på baksidan. Där kan man programmera direkt tillgång till fyra av de mest använda funktionerna som man sedan når genom att trycka på ratten och vrida den till rätt inställning. Briljant.
Kameran startar blixtsnabbt och utlösaren reagerar direkt även om man aktiverat autofokusen. Om man väljer Snap-fokus låser man fokus på 1; 1,5; 2,5 eller 5 meter, eller oändlig om man vill ha ännu kortare utlösarfördöljning. Det går också att välja spotmätning eller flerpunktsmätning. Två av knapparna på baksidan – Fn1 och Fn2 – går att programmera så att man kan komma åt valda funktioner med en knapptryckning. Kort sagt: kameran kan skräddarsys efter i princip allas behov, inom dess fysiska begränsningar.

Bildkvalitet
Ricoh har givit kameran vad de kallar ”pixel output interpolation algorithm” som utökar dynamikomfånget med ett exponeringsvärde (+1 EV) genom att interpolera bildsignalen i motivets ljusaste partier. Effekten går bara att använda på JPEG-filer och är inte lätt att se i praktiken. Det går också att ta två bilder i snabb följd och låta processorn sätta ihop dem till en enda för att utöka dynamiken, ungefär som när man kombinerar bildfiler med olika exponeringsvärden, så kallat HDR.
28-mm-objektivet har en enastående optisk kvalitet. Förvrängningen är måttlig och försumbar i praktiken, och förlusten av skärpa på största bländare är så liten att den knappt har någon betydelse. Bländar man ned till f2,8 vid f4,0 så ökar skärpan i hörnen tills man har en snudd på perfekt skärpa över hela bildytan. Ljusförlusten i hörnen avtar dessutom och går från måttlig till marginell när man bländar ned ett steg.
Den höga optiska kvaliteten passar bildsensorn och processorn fint. Signalbehandlingen är mycket bra och kameran har en alldeles utmärkt färgåtergivning, även i de komprimerade JPEG-filerna. Dynamikomfånget är bättre än vi brukar se hos kompaktkameror, men inte ens med avancerad signalbehandling är bilddynamiken fullt i klass med en spegelreflex eller en microFourThirds-kamera. Vissa motiv kan klippas av och bränna ut i högdager, men min erfarenhet av Ricohs ljusmätning gjorde att jag underexponerade 1/3 eller 2/3 steg om motivet innehöll mycket ljus eller hög kontrast. Det löste i stora drag problemet med utbrända högdagrar.
Bildstörningarna är välkontrollerade, till och med när brusreduceringen är inställd på svag i kamerans menyer. Bruset är egentligen inte störande förrän vid ISO 1600, vilket är otroligt bra för en kompaktkamera.
Tekniska data
Bildstorlek
3648 x 2736

Sensorstorlek
1/1,7 tum

Bildformat
RAW, JPEG, AVI

Färgrymd
sRGB, Adobe RGB

Känslighet
ISO 64–1600

Seriefoto
Ja

Video
640 x 480, 15/30 bilder/s

Slutartider
1–1/2000 s

Största bländaröppning
F1,9–9,0

Bildstabilisator
Nej

Minsta fokusavstånd
1 cm

Sökare
Nej

Blixt
Max 3,0 m, TTL-blixtsko

Anslutning
USB 2.0 Hi-Speed

Batteri
Litiumjon, 370 bilder

Mått (B x H x D)
109 x 59 x 26 mm

Vikt
188 g

Ljud & Bild tycker

Hög bildkvalitet för en kompakt. RAW+JPEG. Solid konstruktion. Knivskarp och ljusstark optik. Strålande skärm. Synligt brus över ISO 800. Bara VGA-video Högt pris.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Rulla till toppen