TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Casio Exilim EX-H15

Casio Exilim EX-H15

forfatter
Publicerad 2010-09-08 - 06:00
Ljud & Bild tycker
Hög bildkvalitet. Mycket bra skärm. 1000 exponeringar i batteritid. Snabb och användarvänlig. Bra pris.
Grumlig HD-video Ingen HDMI-utgång. Måttlig bildhastighet.
Specifikationer
<b>Typ:</b> Kompakt superzoom <b>Bildsensor/upplösning:</b> CCD/14,1 Mp <b>Optik (motsv. 35 mm):</b> 24–240 mm f3,2–5,7 <b>Zoom:</b> 10x <b>Videoformat:</b> 1280x720, 30/s <b>Minneskort:</b> SD/SDHC <b>Skärm:</b> 3,0-tums LCD, 460 800 punkter <b>Pris: 2 700 kr</b>

I klassen för kompaktkameror med mycket zoom var Exilim H10 den mest prisvärda vi testade under hela 2009. Nu har efterträdaren kommit, med ett par förbättringar under skalet samt ett lägre pris. Exilim H15 har samma funktioner som sin föregångare, alltså 10x zoom med riktig vidvinkel, HD-video med 720-upplösning samt en imponerande batterikapacitet som räcker till 1 000 exponeringar per laddning.
Casio-kameran finns i svart, grå, brun och rosa aluminium och är kompakt och gedigen och har ett zoomobjektiv som sträcker sig från breda 24 mm vidvinkel till 240 mm tele. H15 har integrerad mekanisk bildstabilisator samt en ny bildprocessor som sägs ge en högre bildkvalitet och snabbare reaktioner.
Den stora och ljusstarka 3-tumsskärmen har fått dubbelt så hög upplösning. Precis som på föregångaren är skötseln överskådlig och man inser snabbt hur man ställer in exempelvis exponeringskompensation och att man hittar de 42 motivprogrammen med en tryckning på Best Shot-knappen på baksidan.
Det mesta är upplagt för att man ska kunna plocka upp kameran och börja knäppa bilder utan att tänka eller göra några inställningar. Uppstarten tar en knapp halvsekund och autofokusen är snabb och exakt i vanligt ljus. H15 är inte lika snabb på seriefoto som föregångaren. I full upplösning stannar den på 1,6 bilder per sekund, men man kan fyra av uppemot 10 bilder i sekunden om man nöjer sig med 1,2 Mp-upplösning eller 4 bilder i sekunden om det räcker med 2 megapixlar.
 
Inställningar
I menysystemet kan man bestämma vad som ska visas i snabbmenyn till höger på skärmen. Om man till exempel använder självutlösare eller kontinuerlig exponering ofta så kan man lägga in de funktionerna i snabbmenyn genom att trycka på SET-knappen.
Utöver de 42 förprogrammerade motivprogrammen – vilka bland annat innehåller nya Dynamic Photo som gör att man kan klippa ut personer ur motiven och lägga in dem på en annan bakgrund och sedan lägga till enkla effekter – finns en inställning som heter Premium Auto och som man aktiverar direkt på ovansidan av kameran. Den väljer passande motivprogram helt automatiskt. Det finns också en knapp som ger extra livliga färger och stark kontrast, samt en reglerbar sminkfunktion som ger mjukare hudtoner och mildrar detaljer så att rynkor och finnar inte syns lika tydligt.
Kamerans ansiktsigenkänning har även ett par inställningar som gör att man kan låta kameran ta bilden automatiskt så fort någon ler, hamnar i fokus eller står helt stilla. Väljer man fokusspårning följer kamerans autofokus, som markeras med en ruta på skärmen, det objekt som fokuspunkten är placerad på när man trycker ned utlösaren till hälften även om objektet flyttar på sig.
 
Bildkvalitet
Casio-kamerans långa zoomobjektiv har synlig tunnformad förvrängning vid 24 mm vidvinkel och markant förlust av skärpa i hörnen. Zoomar man in blir förvrängningen måttlig och skärpan jämnare. Det är ont om färgbrytningar, möjligtvis på grund av den förbättrade bildprocessorn, som även gör ett bra jobb med brus. De flesta fotografer lär inte märka av brus förrän vid ISO 1600, men vid 3200 är bilderna gryniga. Så länge man håller sig under ISO 1600 är H15 fullt i klass med de bästa 12–14-megapixelkamerorna vi har testat.
Färgåtergivningen är också bra, den automatiska vitbalansen fungerar exakt utomhus, men har problem med korrekt färgbalans i blandljus. I kamerans menysystem finns inställningar för hur man ändrar skärpa, kontrast och färgmättnad, så att man kan överstyra kameran om man vill ändra i bilderna på något sätt. Eller lägga på färgfilter, för den som känner sig kreativ.
Det finns mycket positiv att säga om Exilim H15, men videofilmningen i HD är inte övertygande. Filmerna blir väldigt gryniga och upplösningen är inte så bra som man kan tro när man läser specifikationerna. Det går inte heller att zooma när man filmar.
 

Teknik

Bildstorlek
4320 x 3240

Sensorstorlek
1/2,3 tum

Bildformat
JPEG, AVI, M-JPEG

Färgrymd
sRGB

Känslighet
ISO 64–3200

Seriefoto
1,6 bilder/s

Video
1280 x 720, 30/s

Slutartider
4–1/2000 s

Största bländaröppning
F3,2–5,7

Bildstabilisator
Mekanisk

Minsta fokusavstånd
15 cm

Sökare
Nej

Blixt
Max 3,6 m

Anslutning
USB 2.0, video

Batteri
Litiumjon, 1000 bilder

Mått (B x H x D)
103 x 62 x 24 mm

Vikt
206 g utan batteri

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend