Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pro-Ject Debut III Phono USB

Analogt till digitalt

Pro-jects skivspelare kan kopplas digitalt till datorn och rippa musiken. Och ljudkvaliteten är inte dum heller.

Publicerad 2010-04-02 - 06:00
Pro-Ject Debut III Phono USB
Marius Senaste artiklar:
Marius

Debut III är precis som de flesta andra remdriven. Den är lika enkelt konstruerad som Regas grammofoner och påminner faktiskt mycket om dem. Men tonarmen är Pro-jects egen, av typen 8.6D, och basen är dubbelt så tjock.
I likhet med Rega-spelarna måste man lyfta av skivtallriken för att ändra hastighet. Antiskatingen görs av ett lod som är fäst i ett snöre. Det ser lite ”hemmagjort” ut men fungerar fint.
Pickupen som ingår är den väl beprövade och populära Ortofon OM5e – precis som hos Rega P1 och Argon TT-1.
Så kommer vi till något viktigt: Den här skivspelaren har ett inbyggt RIAA-steg, och det kan inte kopplas ur. Det betyder att Debut III MÅSTE kopplas till en vanlig linjeingång. Kopplas den till förstärkarens skivspelaringång blir resultatet massor av förvrängning och i värsta fall sprängda högtalare.
Med hjälp av USB-utgången kan man koppla in datorn och på så sätt digitalisera LP-skivorna på ett enkelt sätt. Det ingår ingen programvara men vi kan rekommendera att till exempel ladda ned gratisprogrammet Audacity (www.audacity.sourceforge.net).
 
Ljudkvalitet
Eftersom Pro-ject använder sig av samma pickup som Rega P1 och Argon TT-1 är ljudet ganska så snarlikt.
Det finns vissa saker som skiljer sig. Tonarmen på de båda billigare spelarna verkar mer solid, men ljudet känns ändå lite bättre hos Pro-ject. Detta kan bero på den dubbelt så tjocka bottenplattan. Först och främst märker vi av ett stabilare basfundament och slitna skivor knastrar inte fullt lika framträdande.
Ljudet är genomgående rent och snyggt. Elpianot är tydligast hittills och trummandet på baksidan av gitarren återges med mer kropp än på de billigare spelarna. I sångröster anar man lite förvrängning allra längst upp, precis som på de andra spelarna med OM5e-pickup. Det finns gränser för vad den lyckas få fram ur vinylspåren. Den här spelaren förtjänar bättre.

Ljud & Bild tycker

Bra ljud. Förtjänar en bättre pickup.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen