Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Tannoy Definition DC10T 1

Vacker fullträff från Tannoy

Ljudet från Tannoy Definition DC10T träffar dig som en knytnäve. Lyckligtvis är den iklädd en silkesvante.

Av / 2011-11-05 - 04:53
Tannoy Definition DC10T 1
Audun Hage

Jag måste erkänna att jag alltid gillat Tannoys högtalare, och då särskilt de lite dyrare varianterna. Jag minns fortfarande när vi hade de gedigna Glenair ur Prestige-serien på besök för ett par år sedan. Med sina 15-tums fullregisterelement i kabinett på nästan 100 liter spelade de musik med tyngd och slagkraftighet, som till skillnad från många andra stora högtalare sträckte sig från basregistret ända upp till mellanregistret, precis som det är på konsert.

Det är en otroligt fängslande känsla att höra nästan hela tonregistret återges med samma styrka, och på samma gång hade Tannoy-högtalarna ett väldigt fokuserat ljud som var lätt att hänga med i. Detta är en välbekant kvalitet för alla som har lyssnat på Tannoys Dual Concentric-element, där diskanten sitter i mitten av bas/mellanregistret.

Glenairs stora nackdel är naturligtvis storleken, för att inte tala om utseendet som knappast kan kallas lättmöblerat om man inte har en inredning med stora skinnfåtöljer och golv av grova ekplankor. Av den anledningen var vi spända på vad Tannoy hade lyckats få till med DC10T, som är en mer civiliserad och modern variant av Dual Concentric-principen.

Definition DC10T
DC10T är Definition-seriens största modell, ändå är den mycket mindre än Glenair och har absolut ett mer tilltalande utseende. Höjden är ungefär densamma, men DC10T är mycket smalare och den stora 15-tummaren är utbytt mot två 10-tummare, varav det översta fullregisterelementet har centrummonterad diskant. Det välvda och blankpolerade kabinettet saknar skarpa kanter och de två baselementen täcks av var sin blank metallring. Här har många konkurrenter i prisklassen något att ta lärdom av.

En annan markant skillnad mot Glenair-högtalare är att DC10T har en ny Dual Concentric-variant. Diskanten som Tannoy kallar för Tulip Waveguide har ett litet horn och sträcker sig ända upp till 35 000 Hz. Långt över det hörbara frekvensområdet alltså, och det bådar gott för en mer utsträckt och luftig diskant, och mindre förvrängningar i registret man faktiskt KAN höra.

Ljudkvalitet
Jag glömde nämna att mina kolleger inte var lika förtjusta i de stora Glenair. Till och med Geir, som är hårdrockaren på redaktionen, tyckte att de hade en för mörk och bastung klangbalans, vilket innebar att inte bara manliga utan även kvinnliga röster kunde låta en smula grovt. Lite för mycket testosteron kanske? Jag tycker däremot att den lite arga karaktären var otroligt tuff och bidrog till en bättre livekänsla. Inte speciellt neutralt, men jösses så roligt!

Nya DC10T har ärvt många av Glenairs goda egenskaper och på vissa områden är den helt klart bättre än sin åldrande stallkamrat. Ljudet är stramare, klarare och mer öppet, och mycket mer upplöst längst upp i diskanten. Röster är inte bara fylliga, de framträder ordentligt tydligt också.

Ett par minuters lyssning på Holsts ”Planeterna” är allt som behövs för att slå fast att DC10T har en suverän dynamik, inte bara mellan högt och lågt, den har också en förmåga att få fram detaljer i mer lågmälda partier. Vi har hört det från Tannoy, KEF och andra märken som har koaxialelement: ljudet blir otroligt fokuserat och direkt, och hänger ihop så bra att högtalarna nästan försvinner.

Det pratas mycket om 3D-bild nu för tiden, men när det handlar om tredimensionellt ljud är Tannoy DC10T något av det bästa jag har hört i den här prisklassen. Här får du ett perspektiv och ett djup som till och med svindyra High End-högtalare kan få svårt att kopiera. I bra inspelningar, där studioteknikerna har varit lite kreativa med mikrofonplacering och mixning, är det uppenbart hur bra väl högtalarna lyckas återge instrument och röster i olika lager av djup, i stället för att pressa ihop allt till en enda gröt.

DC10T känns som en mycket mer neutral musikåtergivare än Glenair, på gott och ont. Ljudbilden är mer balanserad och har fräschare och klarare röster. På samma gång har lite av råheten försvunnit – mellanbasen ger inte riktigt samma tryck i magen och somliga saknar nog det extra fylliga mellanregistret.

Ändå är det fortfarande en stor högtalare vi pratar om, och den gör saker med musiken som bara stora högtalare kan. Den har ett fundament som mindre högtalare, till och med fullvuxna golvare, bara kan drömma om. DC10T har en våldsam räckvidd i basen och slår så hårt att man nästan misstänker att det rinner en droppe amerikanskt JBL-blod i ådrorna.

Stora högtalare i stora rum
Definition DC10T är inget du kan knuffa på plats i lyssningsrummet helt utan vidare. Den potenta basen i kombination med en koncentrerad spridningskaraktär innebär att man måste vara extra omsorgsfull med placeringen. Det är bara att plocka fram måttbandet, en ynka centimeter kan göra stort utslag på ljudet. Lyckligtvis är ljudet så välfokuserat att det är enkelt att höra när man har hittat rätt placering. När det sitter, så sitter det.

Det är uppenbart att du bör ha ett lyssningsrum av viss storlek för att utnyttja DC10T:s egenskaper på bästa sätt. De bör helst ha en meters avstånd till bakväggen, och låter dessutom bäst om du sitter en bra bit bort – gärna tre meter eller ännu mer. I vårt lyssningsrum var vi tvungna att dra bak soffan en halvmeter längre än vi brukar för att hamna i Dual Concentric-elementets ”sweetspot”. Vi bör också tillägga att Tannoy-högtalarna är höga och relativt tunga, så ett stabilt underlag och spikes är att föredra.

Framför DC10T börjar det smaka High End-ljud på allvar, fast bara om du parar ihop dem med ordentlig elektronik. Även om de är väldigt effektiva (känsligheten är 92 dB) och kan spela högt med låg effekt, så kan de inte göra guld av gråsten. De är väldigt avslöjande och trivs bäst med en strömstark förstärkare som kan hålla baselementen i schack.

Rivaler
I den här prisklassen finns det många högtalare för DC10T att mäta sina krafter med. Eller är det kanske konkurrenterna som måste mäta sina krafter med DC10T? Det är minsann inte alla märken som har en lika stor och tuff högtalare för 50 000 kronor. Av alla vi har testat är Dynaudio Focus 360 (59 000 kr), som nu ersätts av Focus 380, de som ligger närmast till hands. De stora danskarna har en snörrät klangbalans och ett magiskt mellanregister, men är lite mer behärskade än de friska och frejdiga Tannoyerna, utan samma tryck i djupbasen. Inte heller Bowers & Wilkins 804 Diamond (62 800 kr) kan mäta sig med Tannoys massiva basfundament, men är ett bra alternativ för mindre lyssningsrum.

Slutsats
Den som letar efter en topphögtalare som kan servera musiken med både råhet och finess får inte missa Definition DC10T. Man bör ha ett stort lyssningsrum och ljudutrustning av hög kvalitet för att få ut DC10T:s hela potential, som är oerhört stor för att vara en högtalare för lite drygt femtiotusen. Detta är en riktig fullträff med uppenbara High End-kvaliteter och med tanke på vad den presterar måste prislappen sägas vara rimlig.

Ljud & Bild tycker

Dynamisk och superfokuserad. Potent djupbas. Trivs bäst i stora rum.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Rulla till toppen