Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony WF-SP800N

Sony-proppar för aktiva användare

Sony erbjuder ett billigare och uppdaterat alternativ till sitt lite föråldrade flaggskepp.

Av / 2020-12-16 - 06:00
Sony WF-SP800N
Geir Gråbein Nordby

Sony WF-1000XM3 var en av våra klara favoriter när vi testade dem första gången för ett och ett halvt år sedan. Stabil och fyllig ljudkvalitet i kombination med acceptabel brusreducering gav dem toppbetyg i det första testet, trots att det kunde knastra lite i den trådlösa förbindelsen med mobilen.

Under månaderna som följde blev konkurrensen allt hårdare och det är inte längre acceptabelt med öronproppar som inte har superkoll på anslutningen. Av just den anledningen har vi inte längre WF-1000XM3 högst upp på vår rekommenderad-lista.

Även om vi garanterat kan räkna med att det kommer en direkt efterträdare till toppmodellen, så är nya WF-SP800N inte mindre spännande. Förutom den senaste Sony-elektroniken får vi nämligen både vatten- och dammtäthet (IP55), vilket saknades helt i WF-1000XM3. WF-SP800N är nämligen avsedda för aktiva användare som vill kunna ta med sig öronpropparna till träningen.

Husen är stora och faktiskt tyngre än Bose QC Earbuds. Precis som hos Bose sätts Sony-propparna fast med silikonvingar i örat, så att de sitter som gjutna hur mycket man än rör på sig. Och de är sköna att ha på sig.

Sony WF-SP800N spread
Foto: Sony

Adaptiv bruskontroll

Hörlurarna har aktiv brusreducering och ambient-läge som släpper in ljud från utsidan, detta kan justeras i Sony Headphones-appen. De lär sig också av dina vanor och kan justera brusreduceringen efter hur du använder dem. Även efter geografiskt läge, om du aktiverar den funktionen (då vet de till exempel att du alltid aktiverar brusreducering på jobbet och gör det automatiskt när du kommer fram).

Brusreduceringen är för övrigt helt OK. Den är sämre än i både storebror WF-1000XM3, Bose QC Earbuds och Jabra Elite 85t, men den fyller helt klart en funktion. Det tar bort lite av de luddiga basljuden som örontopparna inte stoppar passivt och ambient-läget gör vad det ska.

Enkel användning

Inkopplingen är enkel, även om öronpropparna inte ansluter med NFC, och vi tillägger också att fodralet inte laddas trådlöst med Qi. Här är det USB-C som gäller. Å andra sidan anges batteritiden till hela 9 timmar i propparna, plus extra laddning från fodralet. Detta är med brusreduceringen påslagen, tiden ökar till 13 timmar utan. Respekt!

Propparna har touch-paneler och du kan välja vilken funktionalitet som höger respektive vänster har (brusreducering/ambient på vänster och musikstyrning, samtal och röstassistent på höger, till exempel). Antal tryckningar man måste göra med fingret kan man däremot inte ändra på.

Sony har hoppat över aptX-kodeken i SP800N, här får man bara AAC och den allra billigaste SBC-kodeken. Jag förstår inte riktigt varför de har låtit bli att använda Sonys egen LDAC-kodek, som ger överlägset Bluetooth-ljud. Den kodeken borde genomsyra alla Bluetooth-produkter i Sony-sortimentet, om du frågar mig.

Sony WF-SP800N_case_with_hand_LED-on_WT-Large
Laddfodralet till Sony WF-SP800N är stort, samma som öronpropparna. Här i vitt, men det finns även i svart. Foto: Sony

Samtalskvalitet

När det gäller talkvaliteten så kunde den verkligen ha varit bättre. Min egen röst hörs inte så tydligt hos mottagaren i andra änden. Det låter instängt, vilket gör det svårt att skilja mellan S- och F-ljud, och samma sak med P och T. Ur den synvinkeln låter Bose tydligare än Sony, även om ljudet är mer irriterande och skarpt. När det gäller samtalskvalitet får alltså Sony finna sig att hamna på jumboplats i det här testet.

Ljudkvalitet, musik

Lyckligtvis låter musik bättre. Mycket bättre. Basen är tung och skön, ljudet är varmt och fylligt. Här blir det inte vasst när man drar upp volymen rejält, till skillnad från med både Huawei Freebuds Pro och Bose QC Earbuds. Man kan kanske hävda att basen är i mesta laget, men det går att justera.

Tänk bara på att om du vill dämpa basen i appen så använd inte den vanliga EQ-funktionen. Den grafiska EQ:n har nämligen 400 Hz som lägsta frekvens, medan det är området runt 100 Hz som är överdrivet i SP800N. Tricket är att i stället dra ner Clear Bass-funktionen ett par snäpp.

Det största problemet med SP800N är dock vare sig basmängden eller huruvida brusreduceringen är tillräckligt bra eller inte. Det är ljudnivå jag saknar. De spelar helt enkelt inte tillräckligt högt. En sak är att pop- och festmusik inte kan ”blåsa rent öronen”. Men även klassisk musik avnjuts bäst på hög nivå, vilket Sony helt enkelt inte klarar av. Är det på grund av de små 6 mm-elementen? Det är åtminstone en stor kontrast till öronkåporna WH-1000XM4 (och XM3), som är bland de mest potenta i klassen. Lyckligtvis gör brusreduceringen att man inte behöver spela lika högt som annars, men det är fortfarande lite för klent för mig.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Från vänster till höger: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort öronsnäckor, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Sony WF-SP800N är ett par mycket välutrustade trådlösa öronproppar. Batteritiden är mycket bra, propparna är både vatten- och dammavvisande och har både aktivt brusreducerande och ambiens-läge.

Ljudet är varmt, fylligt och engagerande. Att LDAC-kodeken saknas här är egentligen inte någon större miss, även om det antagligen skulle öppna upp toppen lite extra. Problemet är att öronpropparna inte har tillräckligt hög maxnivå, det låter lite försiktigt. Samtalskvaliteten är också lite smått sorglig.

 

Frekvenskurvorna för alla öronpropparna i testet. Ingen av dem är neutrala och många har liknande ljudfilosofi. Men det betyder inte att de låter likadant. Mätt med minidDSP EARS-mätmikrofon och REW-programvara. Kompenserat för vad miniDSP anser uppfattas så linjärt som möjligt.
Karakter
Sony WF-SP800N
Premium

Ljud & Bild tycker

Mycket Sony-kvalitet för pengarna. Tål stryk och har en behaglig ljudkvalitet. Medelmåttig samtalskvalitet, aningen låg maxnivå, och varför har inte de här Sonys överlägsna LDAC-kodek?

Också i detta test:

6 par trådlösa öronproppar

Sennheiser CX 400BT

Nedbantad favorit

I CX 400BT har Sennheiser utgått från sin toppmodell och tagit bort alla onödiga extrafunktioner för att få ner priset.

Snyggt ljud och tydligt tal, bra passform och enkel användning. Bra batteritid.
Ingen brusreducering eller ”brusförstärkning” för transparens. Inte vattentäta.
Läs hela testet

X by Kygo Xellence

Kygos bästa öronproppar

X by Kygo siktar högre med premium-öronpropparna Xellence och lyckas i stort sett bra.

Häftig bas och engagerande ljud, godkänd brusreducering och en möjlighet att anpassa ljudet efter den egna hörseln.
Basen kan bli lite i mesta laget. Får vår del jämnades det ut efter hörselprovet i appen, men det skapade andra problem. Samtalsljudet har förbättringspotential.
Läs hela testet

Jabra Elite 85t

Liten lyxmodell med brusreducering

Jabras största öronpropp heter Elite 85t och är egentligen ganska liten. Men den är full av fina lösningar.

Utmärkt och variabel brusreducering. Fodralet kan laddas trådlöst.
Stöder inte aptX. Det finns öronproppar som har mer upplösning i övertonerna.
Läs hela testet

Bose QuietComfort Earbuds

Lite tamt från Bose

Vi förväntade oss så mycket mer.

Klassledande brusreducering! Trådlös laddning och vattentålighet.
Medelmåttigt ljud, samtalskvaliteten är en besvikelse.
Läs hela testet

Huawei Freebuds Pro

Klonerna anfaller

Det har kommit så många skamlösa AirPods-kopior att man inte reagerar längre. De här är kanske de bästa av dem.

Naturligt och fint ljud, brusreduceringen funkar okej och talkvaliteten är bra. Suveränt kvalitetsintryck!
Basen kan bli lite "boomy". Android-användare kan justera EQ med appen, men den finns inte till iOS. Inte vattentäta. Kort batteritid om man använder brusreducering.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen