Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony Cybershot DSC-WX5

Värdig uppföljare

Sony gav oss en av de bästa kompaktkamerorna med sin WX1. Nu är uppföljaren här.

Publicerad 2011-03-14 - 19:25
Sony Cybershot DSC-WX5
Lasse Svendsen

Här snackar vi om en riktigt kompakt kamera. Ofta är de minsta kamerorna inte särskilt välutrustade men WX5 är en av modellerna som utgör undantagen från den regeln. Förutom 5x zoom från 24 till 120 mm och 12 megapixlar har WX5 allt man kan förvänta sig nu för tiden. Till exempel videofilmning i HD-kvalitet (1080) och en skarp skärm. Allt ryms i en pytteliten kamera. Och mer än så.

Sony har lagt in något de kallar för Superior Auto utöver vanlig smart automatik där kameran själv väljer det motivprogram som passar bäst. På svenska heter funktionen ”Utmärkt autoläge” och innebär en bildserie på två till sex exponeringar som kombineras för att antingen reducera brus eller ge en bättre dynamik, med fler synliga detaljer i skuggor och i ljusa områden.

Precis som med föregångaren kan man ta fina panoramabilder genom att föra kameran vågrätt mot höger, men numera man kan dessutom ta panoramabilder med ett slags 3D-effekt. Bilderna kan visas på en 3D-TV när man valt 3D-panorama, medan den andra inställningen, flervinkelpanorama, skapar ett slags stereoskopisk effekt, men inte 3D, när man vinklar lite på kameran i visningsläge.

Bildkvalitet
Man köper inte WX5 för dess 3D-kvaliteter. Bildkvaliteten är däremot väldigt god. Objektivet är skarpt bortsett från allra längst ut mot hörnen, med lite förvrängning och få färgbrytningar. Färgåtergivningen är övermättad, med lite för mycket rött och blått, och den automatiska vitbalansen missar ofta inomhus och orsakar lite för mycket varma färgstick.

Upplösningen och detaljskärpan är också bra. Kameran lyckas få fram detaljer i skuggor utan att det går ut över kontrasten, högdager är välkontrollerat men kan bränna ut när motivets kontrast är väldigt stark. Brus är inget att bekymra sig för förrän vid ISO 800. Då syns inte så mycket störningar, merparten hålls nämligen i schack av brusreduceringen, som dessvärre också reducerar detaljskärpan. ISO 1600 och 3200 passar bara till webben, eller till små papperskopior. Håller man sig däremot under så höga värden så får man en förvånansvärt hög bildkvalitet.

Slutsats
Precis som föregångaren är WX5 blixtsnabb. 10 bilder per sekund, snabb autofokus och lagring innebär att Sony-kameran är väldigt användbar. HD-video i god kvalitet med genomgående hög stillbildskvalitet, i en liten och gedigen förpackning som de flesta kan ta snygga bilder med, låter som ett recept på framgång. WX5 är en värdig efterföljare till testvinnaren WX1 som dessutom är lite billigare, lite bättre och lite bättre utrustad.

Ljud & Bild tycker

Hög bildkvalitet. Skarp optik. Lättanvänd. Skarp skärm. Detaljförluster över ISO 800. Begränsad 3D-effekt. Ingen manuell kontroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen